ПРВИ СЕРИОЗНИ ЕКОНОМСКИ ПРОБЛЕМИ ЗА ТУРЦИЈА, ИНФЛАЦИЈА ОД 15% ИАКО РАСТОТ ЛАНИ БЕШЕ 7,5%

Објавено на 10.06.2018 во 20:09:23 часот | Свет

Инфлацијата стигна до 15% годинава, централната банка ги качи каматите на неверојатни 17% во обид да се стави инфлацијата под контрола, но големите државни субвенции со позајмени пари од странство и долгиот период на ефтини пари во Лири во економијата и несигурноста што ќе се случува во иднина на политички план ја тоне Лирата во однос на Доларот кое ја јакне инфлацијата во земјата, цените растат во двоцифрени процентуални износи.

Линк до целата анализа на Индепендент.

 

 

* реклами:

 

 

Свет

Македонија