ОВА Е БИЗНИС ТРАГЕДИЈА ЗА ГИГАНТОТ ЕРБАС: Само 10 години откако беше промовиран како голема надеж на авијатиката, Ербас 380 џамбо џет авионите се носат на отпад за старо железо

Објавено на 24.06.2018 во 12:15:55 часот | Технологија

Какво гигантско промашување на авио производителот Ербас. И тоа им се случува по втор пат, првиот пат со Конкорд пред 50 години, сега пак им се случува да фрлат десетици милијарди евра во вода, односно во воздух.

Пред само 10 години го промовираат џамбо џетот А 380 како голема надеж на авијатиката, најголем патнички авион во светот, но сепак се покажа дека авио компаниите многу повеќе ќе сакаат помали авиони со економична потрошувачка.

Целата сторија на Блумберг.

 

 

* реклами:

 

 

Технологија

Македонија