Знаете ли зошто Американците доларите ги викаат бакс?

Објавено на 30.06.2018 во 00:50:57 часот | Историја

Порано, во Америка е тргувало со еленска кожа, значи збориме за 17-ти век. Потоа откако се вовел доларот, се погодила вредноста на еден долар да биде една кожа од елен. И така доларите ги завикале БАКС што значи елен.

Па така и ден денес, сите во Америка ги викаат доларите бакс.

 

 

* реклами:

 

 

Историја

Македонија