ЕВЕ ОД КАДЕ КОЧО АНЃУШЕВ ЈА ПОЗАЈМИЛ ВЛАДИНАТА ЕКОНОМСКА ПРОГРАМА ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ ПРЕКУ ГРАНТОВИ: Од учењата на британскиот професор по економија, Џон Мајнард Кејнс

Објавено на 18.08.2018 во 10:18:04 часот | Македонија

Британскиот професор го почитувал капитализмот, но сметал дека најголема економска штета за една држава е голем процент од населението да седи дома без работа, со тоа се губеле драгоцени милијарди долари кои буквално се фрлале во ветар, затоа што рокот на траење на луѓето е ограничен.

Затоа тој се залагал за државно поттикнување на пазарната економија со државно трошење, субвенции и слично без многу да се поремети пазарниот механизам и капитализмот.

Линк до сторијата на Економист, за економската филозофија на Џојн Мајнард Кејнс, овде.

 

 

* реклами:

 

 

Македонија

Свет