Што ќе се случи со македонскиот јазик по влезот во Европската Унија?

Објавено на 22.09.2018 во 22:41:52 часот | Македонија

Што ќе се случи со македонскиот јазик по влезот во Европската Унија?

Со приклучувањето на Македонија во ЕУ и македонскиот јазик ќе стане официјален јазик на Европската Унија и сите официјални документи ќе се преведуваат и на македонски, заедно со преводот на другите официјални јазици на ЕУ. Попрецизно, сите правни акти на Европската Унија, кои се објавуваат во Службениот весник на ЕУ, ќе бидат објавени и на македонски јазик. 

Македонските граѓани ќе можат да се обратат до институциите на ЕУ на македонски јазик, а институциите ќе бидат должни да им одговорат, исто така, на македонски.

Во Европскиот парламент македонските претставници ќе се обраќаат на македонски јазик.

http://zacekorinapred.mk/prashana-i-odgovori-za-eu/

#ЗачекориНапред #изборотЕтвој

 

 

* реклами:

 

 

Македонија

Свет