ГЕНИЈАЛЕЦ, ЌЕ ЗАШТЕДИ МИЛИОНИ ЕВРА СО ОВАА ИДЕЈА: На министерот за здравство Венко Филипче не му се давале пари за ангажирање на агенција за обезбедување на Клиничкиот центар, па разговарал со Радмила Шекеринска од ресорот за одбрана за можноста припадници на АРМ да патролираат околу болниците, објави Сител

Објавено на 16.11.2018 во 00:06:14 часот | Македонија

На министерот за здравство Венко Филипче не му се давале пари за ангажирање на агенција за обезбедување на Клиничкиот центар, па разговарал со Радмила Шекеринска од ресорот за одбрана за можноста припадници на АРМ да патролираат околу болниците, објави Сител

Ова било една од варијантите за тоа кој да се грижи за безбедноста на здравствените работници и пациентите во ургентните центри,  откако министерот ја најави оваа мерка по инцидентот со нападот на мајка на починато момче над медицинска сестра во Ургентниот центар.

Министерот за здравство најавило дека за неколку денови ќе се знае дали пред влезот на КАРИЛ, Ургентен, Детска, Хематологија и Токсикологија ќе стојат припадници од одбрана или, пак, од МВР. Филипче покрај помошта што ја побара од министерот Спасовски уште минатата недела по инцидентот на Клиниката за анестезија и реанимација, разговарал и со Радмила Шеќеринска, информира Сител.

Филипче сака да најдат лица кои се плаќаат од буџетот, бидејќи проценките им покажале дека ангажирањето на агенција за обезбедување ќе ги чини прескапо. 

 

 

* реклами:

 

 

Македонија

Свет