ЕХ ЧУДЕСНА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: КОГА СЕ ГРАДАТ КРСТОВИ И ЦРКВИ СТО МЕТРА ВИСОКИ НИКОЈ НЕ СЕ БУНИ, КОГА СЕ ГРАДИ ЏАМИЈА СИТЕ ПАЃААТ У НЕСВЕСТ ДЕМЕК МУСЛИМАНИТЕ ЈАДАТ ЛУЃЕ!

Објавено на 14.03.2019 во 22:51:49 часот | Македонија

Истражувањето, конзервацијата и реставрацијата на Алипашината џамија во центарот на охридската чаршија заврши со планот за изградба на минаре високо 32 метри.

Охриѓани се против ваквиот потфат, особено откако се дозна дека vво близина на џамијата има остатоци од ранохристијанска базилика.

Граѓаните на Охрид се сомневаат дека овој проект за заштита на културното наследство од претходните периоди нема да заврши само со реставрација, туку со изградба на ново 32-метарско минаре во центарот на градот.

Уште повеќе ако се знае дека Алипашината џамија од 1573 година, е изградена врз остатоци на црква. Џамијата е прогласена за поединечно заштитено споменичко добро со пропишан режим за заштита.

Имотот е на Исламската верска заедница, а за заштитата на објектот е надлежен Заводот и музеј на Охрид.

ЛИНК ДО ЦЕЛАТА СТОРИЈА НА МКД.МК

 

 

* реклами:

 

 

 

Македонија

Свет