Пожари дивеат низ целата земја, најкритично на Јабланица и во Крушево

Објавено на 31.03.2019 во 21:24:52 часот | Македонија

Тежок ден во Македонија кога се пожарите во прашање. И покрај секојдневните апели, предупредувања, забраната за движење на физички лица во шуми и шумски подрачја, пожарите и денес дивеат низ целава земја, соошти Дирекцијата за заштита и спасување.

Тие додаваат дека со воздухопловна поддршка имале целодневна акција во добар дел од Македонија. Со направени 12 летови и исфрлени 30 тони вода дејствувано е во местото Орашец во општина Чашка, местото Рамно кај Самоков општина Македонски Брод и во Ново Село, Струмица. Активни пожари во моментов има на територијата на Јабланица и Крушево.

Дирекцијата за заштита и спасување со целиот свој капацитет и материјално-технички и човечки ресурси, активно учествува во справување со огнената стихија во земјава.
Затоа, уште еднаш испраќа апел за активно вклучување на сите институции како на локално, така на централно ниво во заштита на шумите и природните ресурси на нашата земја, се вели во соопштението.

Центарот за управување со кризи објави дека со 19 часот има десетици активни пожари во земјава.

Скопски регион
Пожарот на м.в.Љуботенски Бачила, се уште е активен.

Кумановски регион
ШС – Куманово и ТППЕ Куманово интервенираат на активни жаришта на пожарот во атарот на с.Живиње (опш тина Куманово) – с.Сушица

Битолски регион
Во општина Прилеп, ТППЕ Прилеп интервенираат на три пожари и тоа: – кај с.Никодин каде има шумски пожар;
– во атарот на с.Полчиште, м.в.Торнева Нива каде гори борова шума.;
– во Могила, кај Салида Бензинска, каде гори сува трева;
Во општина Крушево, во атарот на с.Селце гори ниска дабова шума, а интервенираат ТППЕ Крушево и работници од ШС Крушево.

Струмички регион
Пожарот во атарите на селата Свидовица и Куклиш е изгаснат.
На местото на претходниот пожар помеѓу с.Бајково и Бадолен над с.Ново Коњарево има остатоци кои сеуште тлеат. ШС Беласица, ЕЛС Ново Село и Гранична полиција во утринските часови ќе излезат на терен за целосно ликвидирање на пожарот.

Охридски регион
Во општина Струга има активни 3 пожари и тоа:
– во атарот помеѓу селата Октиси и Горна Белица, каде гори мешана шума, а интервенираат ТППЕ Струга;
– во атарот на с.Радолишта каде гори мешана шума, а интервенираат ТППЕ Струга;
– во с.Мороишта, каде интервенираат ТППЕ Струга;

Во општина Македонски Брод сеуште е активен пожарот во атарот на с.Рамне каде интервенираат вработени од ШС Сандански – Македонски Брод.

Велешки регион
Пожарот кој се појави северозападно од с.Ореше е ставен под контрола, а на истиот се интервенираше и авионски. Зафатена е борова шума.
Активен пожар има на излезот од с.Богомила покрај железничката пруга на истиот интервенираат ТППЕ Велес.
Пожарот во атарот на с.Црешнево е делумно локализиран и пренасочен према реката Бабуна.
Пожарот во атарот на с.Мокрени е делумно локализиран.

Во општина Демир Капија има пожар во атарот на с.Бесвица каде гори нискостеблеста шума. Интервенираат пожарникари вработени во Шумско стопанство.

Штипски регион
Во општина Кочани, пожарот кај с.Пресека (близу манастирот) сеуште е активен и на истиот се интервенира од ШС Осогово – Кочани.

Во општина Берово, пожарот кај с.Владимирово полека се става под контрола и истиот околу 90% е локализиран. Има уште еден крак кој гори и се очекува до крајот на денот и тој дел да биде ставен под контрола. Во моментов на терен се наоѓаат вработени од ШС Малешево, месно население, како и од шумската полиција.

Тетовски регион
Во општина Гостивар, има пожар кај с.Вруток запалено е стрниште и постои опасност истиот да се прошири на блиската шума. Интервенираат од ШС Шар – Гостивар.
Пожар има и во с.Беловиште, известени се ТППЕ Гостивар и ШС Гостивар.
Пожар кај с.Падалиште, помеѓу пругата и селото. Интервенираат ТППЕ Гостивар.

 

 

* реклами:

loading...

Македонија

Свет