Да те прашам Силјановска, право да кажеш…

Објавено на 09.04.2019 во 22:14:40 часот | Македонија

Ви пренесуваме дел од колумната на Ерол Ризаов за „Независен“:

Како свои најголеми адути натпартискиот и непартиски кандидат за претседател на државата на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска-Давкова, ги посочи личното професионално искуство, своите знаења од областа на уставното право, децениските искуства од компаративно проучување на проблемите на поделбата на власта. Тоа ќе ѝ овозможи да го коригира Преспанскиот договор со Грција и да го спаси трајно како непроменливо уставното име, да го промени Законот за употреба на јазиците, да ги среди меѓуетничките односи со неопходните измени на Охридскиот договор, да предложи уставни измени толку добри што ќе бидат усвоени во Собранието едногласно со аплаузи, и така со ред во правосудниот систем да воведе владеење на правото еднакво за сите.

Како тоа ќе го направи, Силјановска даде ингениозен одговор. Вели тоа ќе го постигне затоа што знае многу за политичките системи, за уставно право, ги знае односите меѓу трите власти, ги знае проблемите на судството. Сите тие знаења со нејзиниот силен ум и искуства ќе ги примени во пракса, што значи ќе ги спроведе во живот. Силјановска ќе направи уште многу крупни промени. Ќе отвори процес најспособните и најумните на патот до правна држава да бидат на функции. Вели, нема повеќе да ги бркаме од Македонија.

Целата колумна на „Независен“ на следниот линк.

 

 

* реклами:

 

 

 

 

Македонија

Свет