САШО ОРДАНОВСКИ: Од синоќа, за прв пат во нашата историја, имаме право да бидеме оптимисти за нашата држава!

Објавено на 13.05.2019 во 17:05:09 часот | Македонија

Насловот на овој текст звучи како да е позајмен од некоја голема холивудска фимска франшиза – „Војна на ѕвездите“ прва ми паѓа на памет – но, симболиката е токму таква: Во тридеценискиот серијал од македонската демократска опстојба, можеби дури во последново продолжение доаѓаме до моментот во кој имаме право да бидеме, воздржано, оптимистички расположени!

Со официјалното прогласување на Стево Пендаровски за нов претседател на Република Северна Македонија се заокружува една исклучително напната и неизвесна, но победничка фаза од македонската државност, којашто започна на крајот од 2014 г., со самиот почеток на падот на Фамилијата од власт… Да не прераскажувам.

Од тука натаму, како стоиме?

Прво, во фер и демократски натпревар, го добивме Пендаровски за претседател. Да речеме дека тој целиот негов петгодишен мандат ќе го помине во ставот „стој на глава“ – па пак не може да биде полош од десетте години на претходникот, Иванов!

Линк до целата колумна на ЦИВИЛ МЕДИА.

 

 

* реклами:

 

 

 

 

Македонија

Свет