Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико ја поздравува и поддржува одлуката на пратениците за формирање на Иницијативата за една изборна единица

Објавено на 19.09.2019 во 22:00:48 часот | Македонија

Имено, во изминатите години Ромалитико активно се залага за менување на сегашниот изборен модел и воведување на една изборна единица без изборен праг. Досега, политичкиот натпревар за глас повеќе го девалвираше гласот на помалите партии, особено на ромските политички партии кој поради географски и политички скроени изборни единици немаат еднакви и фер можности за квантитативно соединување на гласовите на ромскиот електорат. Така избраниците на ромската заедница секогаш доаѓаат од втората изборна единица (Шуто Оризари и Куманово).

 

 

* реклами:

loading...

Македонија

Свет