СДСМ: Минималната плата расте на 14.500 денари, 90.000 граѓани добиваат повисока плата за декември

Објавено на 15.11.2019 во 16:58:37 часот | Македонија

* Реклами ----------------------------------------------------------------------------------------
  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Соопштение на СДСМ:

Како одговорна партија пред граѓаните, продолжуваме со реализација на мерките што обезбедуваат повисоки плати и повеќе пари во семејствата. Парламентарното мнозинство предводено од СДСМ ги усвои измените на Законот за минимална плата.

Минималната плата расте на историски највисоки 14.500 денари.

Веќе со декемвриската плата околу 90.000 граѓани ќе добијат покачување на месечните примања.

Тоа е зголемуваме за 5.500 денари или над 60 отсто на минималната плата за само две и пол години.ж

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Со новото зголемување на годишно ниво дополнителни 66.000 денари ќе завршуваат кај граѓаните кои земаат минималната плата.

Ова е уште една мерка која има за цел да обезбеди повисоки плати, но и да го намали економскиот јаз.

Дополнително, парламентарното мнозинство го усвои и предлог Законот за субвенционирање на придонесите од задолжителното социјално осигурување.

* реклами  -----------------------------------------------------------------------------------------

    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Придонесите за задолжителното социјално осигурување ќе бидат субвенционирани за сите претпријатија кои ќе им ја покачат платата на своите вработени до 6.000 денари.

На прав пат сме.

Остануваме посветени на раст на платите и повисок животен стандард за сите граѓани.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет