Од могилското село Беранци, директорот на ЕСМ Васко Ковачевски викендов најави дека на почетокот на декември ќе има акција за засадување на 50.000 багремови садници околу РЕК Битола.

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Во Беранци заедно со градоначалничката Гулевска направија увид во паркот кој таму се уреди со пари што ги доби општина Могила како обештетување од загадувањето на РЕК Битола.

“АД ЕСМ и РЕК Битола годинава издвоија околу 25 милиони денари за трите пелагониски општини – Битола, Новаци и Могила врз основа на Законот за животна средина и Методолодијата за распределба на средства од производство на електрична енергија од фосилни горива. Паркот во с. Беранци се гради токму со тие средства, а слични зафати Општина Могила има во уште неколку населени места. Овие проекти се потврда за соработката меѓу општините и компанијата со цел квалитетна и сеопфатна заштита на животната средина.

 

* реклами  -------------------------------------------------------------------------------------

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

На почетокот на декември продолжуваме со засадување на нови 50.000 багремови садници во околината на РЕК Битола. Дел ќе бидат во близина на с. Логоварди и с. Агларци, со што ќе се обидеме конечно, после многу најави во минатото, да го формираме зелениот појас околу РЕК Битола, дополнително да ја заштитиме животната средина и здравјето на жителите во населените места што гравитираат околу најголемиот производител на електрична енергија во земјава” – порача генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски за време на посетата на с. Беранци, Општина Могила.

 

* реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------