ЧЕСТИТКИ ОД МАКТЕЛ: ЦИВИЛ ПРОСЛАВИ 20 ГОДИНИ АКТИВНОСТ

Објавено на 26.11.2019 во 21:48:52 часот | Македонија

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА

Да се одбрани јавниот интерес пред сопствениот, да се застане на страната на немоќните и онеправданите по цена на загрозување на сопствената благосостојба, безбедност и живот… Да се држи главата исправено и тогаш кога сите паднале на колена, со наведнати глави… Да ѝ се погледне на вистината в очи и тогаш кога таа боли… Тоа е изборот што го правиме секој ден, секој час, веќе 20 години. Тоа е ЦИВИЛ.

Заканите за нас се повик на борба, а не причина да се повлечеме. На заканите, нападите и насилствата секогаш одговараме со гласност и со повик на борба, бидејќи ЦИВИЛ никогаш не се повлекува. Отворени, искрени, бескомпромисни, гласни и горди – тоа е ЦИВИЛ. Секогаш подготвени за пат, за разговор, за поддршка, за акција, за борба – тоа се луѓето на ЦИВИЛ. Ниедна пропагандна машинерија не може да ги поколеба овие скромни, но борбени и цврсти луѓе.

Дури и нашите блиски ни велат дека сме своеглави и инаетливи, дека не го слушаме гласот на разумот, дека сила бога не моли, дека треба да го заштитиме и сопствениот интерес некогаш, дека покорноста е добра и разумна тактика.

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Нема ништо разумно во покорноста! Нема ништо разумно во бескрајот на себичноста! Нема ништо разумно во молкот! Бидејќи тие што бараат покорност, тие што мислат дека луѓето и достоинството се купуваат со пари, тие што сакаат да нѐ замолчат, нема никогаш да се откажат. Тие сакаат вечно да владеат со умовите и животот на луѓето. Затоа, нема ништо разумно во покорноста! Достоинството и слободата немаат цена.

Десетици илјади луѓе беа и се дел од работата на ЦИВИЛ низ целата земја. Заедно ги набљудуваме изборните процеси, спроведуваме мониторинг на состојбите на човековите права и слободи, обелоденуваме неправди, ги разобличуваме лажните вести, дезинформациите и пропагандата, учествуваме во борбата против корупцијата, се бориме против говорот на омразата и национализмот…

Привилегија и чест е да се биде дел од ЦИВИЛ. Им благодариме на граѓанките и граѓаните на Република Македонија, на сите членови и поддржувачи, им благодариме на донаторите кои ја искажаа својата доверба во нашата организација и ги помогнаа проектите кои ги водиме. Им благодариме и на оние што го напаѓаат и клеветат ЦИВИЛ, бидејќи и тие се дел од нашата сила.

* реклами  -------------------------------------------------------------------------------------

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Од првиот ден, ЦИВИЛ е отворена платформа за размена, па и судир на идеи и ставови, простор каде што граѓанките и граѓаните можат да споделат сведоштва и да научат нови вештини. Во тешките години за време на авторитарниот режим и во периодот на обнова и враќање на демократијата и слободата, на ЦИВИЛ најмногу му значат довербата и поддршката од граѓанките и граѓаните. Бидејќи, тие се ЦИВИЛ! Токму поддршката, секојдневната комуникација со стотици граѓанки и граѓани од сите краишта на земјата, му помага на ЦИВИЛ да ја изврши својата функција – да биде чувар на човековите права и слободи, на стремежот за правда, слобода и еднаквост, на силната потреба да се биде гласен и слободен.

Заедно, гласно, бескомпромисно, решително!

Нека ни е честит јубилејот!

 

 

loading...

 

Македонија

Свет