ЛАПАЛ ЛАТАС, АМА ЛАПАЛА И ИВОНА: МЕЧКАТА ДОБРО СЕ ОМРСИЛА ОД ВЛАСТА НА ВМРО ДПМНЕ, НЕЈЗИНАТА ФИРМА СМАРТ ЦЕНТАР ИНКАСИРАЛА 58 ИЛЈАДИ ЕВРА

Објавено на 02.12.2019 во 00:03:58 часот | Македонија

* Реклами ----------------------------------------------------------------------------------------

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Oд алатката ОТВОРЕНИ ФИНАНСИИ на министерство за финансии може да се дознае дека фирмата СМАРТ ЦЕНТАР на Ивона Талевска од владата инкасирала околу 58 илјади евра во 2010-та година.

Исплатите пристигале од министерство за шумарство и земјоделие кое по правило им припаѓаше на социјалистите на Ѕинго.

Траншите биле по околу 10 000е месечно.

 

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Инаку оваа алатка ги дава само парите директно од буџетот, а не ги прикажува парите од разните јавни претпријатија, акционерски друштва како Македонски Телеком, ЕВН и слични златни кокошки од кои најверојатно добивале и Латас и Ивона огромни суми.

Па така големи се шансите реалната сума која легнала на фирмите да е во милиони евра.

 

* реклами  -------------------------------------------------------------------------------------

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Инаку баш за оваа фирма таа беше тужена од СЈО за затајување данок и мораше да врати пари во буџетот на име неплатен данок:

Новинарката на „Вечер“ и „Сител“, Ивона Талевска, на државна сметка ја уплатила целата сума од пресудата која ѝ ја изрече судот во предметот за даночно затајување „Тифани“, потврдија од кривичниот суд за „Макфакс“.

Талевска, според пресудата, како физичко лице вратила над 27 илјади евра за затаен данок од 6 години, уплатила 76 илјади денари за вештачењето на СЈО, 1000 евра како споредна штета, 2000 денари судски трошоци…

Од судот за „Макфакс“ одговорија: „Обвинетото физичко лице во предметот за кој се интересирате во целост ги има платено сите трошоци и утврдената сума во пресудата. Што се однесува до правното лице, извршувањето ќе се спроведе штом тоа ќе ја прими второстепената пресуда“. На осудената Талевска, судот ѝ го вратил пасошот, кој ѝ беше одземен како дел од мерките за претпазливост кои ги побара специјалното јавно обвинителство.

 

* реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Според пресудата, Талевска како претставник на фирмата „Смарт“, која престанала да постои 2013 година, е задолжена да врати и приближно 18,6 илјади евра за затаен данок. „Смарт групацијата“, пак, треба да плати казна од 200 илјади денари и данокот кој бил затаен во износ од над 16 илјади евра.

Според обвинението на СЈО, Талевска 6 години без ниту еден вработен свртела милионски суми, а прикажувала дека за потребите на фирмите купувала долна облека, козметика, маси, столови, велосипеди, мобилни телефони, гориво, патни трошоци, хотели, авиони, лизинг за возило… Осудената ја намалувала основицата за пресметување на данокот на добивка прикажувајќи расходи кои не биле направени за вршење на дејноста на правните лица.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет