Европските либерали оптимисти за почеток на преговори за членство на Македонија во ЕУ

Објавено на 02.12.2019 во 22:45:58 часот | Македонија

* Реклами ----------------------------------------------------------------------------------------
  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Европските либерали се оптимисти дека ставот на Франција ке омекне до самитот на Еу во мај и Македонија ке добие датум за почеток на преговорите.  Известувачот за Македонија во Европскиот парламент Илхан Кучук смета дека процесите на внатрешно реформирање на ЕУ може да се одвива паралелно со  проширувањето.

Словенија уште во 2004 –та очекуваше Македонија да  почне со преговарачкиот процес и затоа со чудење гледаат на повторното одлоќување. Споеед словенечките либерали добро е тоа што со иницијативата на Франција , ЕУ почна одново да се интерерсира за проширувањето. Тие  инсистираат секоја земја кандидат  да биде оценувана согласно своите постигнувања,а не во пакет.

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Македонските либерали апелираат на мегупартиски консензус  за прашањата важни за ЕУ, аа да им се покаже на европските партнери дека сме сериозни во своите амбиции.

Мегународната конференција  во Сопкје органзирана од ЛДП и Европската Алијанса на либерали и демократи тема беше пристапувње кон ЕУ .

 

 

* реклами:

loading...

 

Македонија

Свет