ЖЕНАВА ЗАСЛУЖУВА ОРДЕН: Дескоска најде чаре за истрагите на СЈО, подготвува нов закон за Јавното обвинителство

Објавено на 18.12.2019 во 22:50:33 часот | Македонија

* реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Министерството за правда подготвува нов закон за Јавното обинителство за што, како што велат, во ресорот на минисерката Рената Дескоска, во моментов се вршат консултации со коалициските партнери.

Сепак, според малкуте информации што Министерството за правда може да ги сподели со јавноста во оваа фаза, изесно е дека СЈО заминува во историјата, а тоа впрочем не беше превидено и во законското решение кое е испратено во Собранието, но истрагите на специјалното обвинителство нема да запрат.

– Случаите од висок профил ќе бидат во надлежност на Основното јано обинителсто за гонење на организиран криминал и корипција (ОЈОГОКК). Предвидено е продолжување на сите истраги и предистраги кои ги започнало СЈО. Материјалите кои не се предадени како докази во судовите ќе се чуваат во ЈОРСМ – велат од Минисерстото за правда за Плусинфо.

 * реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Откако ќе поминат три години од правосилното завршување на постапките, материјалите од незаконското следење на комуникациите од надлежност на Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите кои не се предадени како докази во судовите, ќе бидат уништени.

Ресорот на Дескоска во предложениот текст се очекува да најде чаре и на недостигот од кадар, долгогодишен проблем кој се провлекува речиси во секој извештај на обинителството, но никој преходно не потегна да го решава.

– Во новото законско решение е предвидено  и зголемување на бројот на јавните обвинителства во Основното јано обинителсто за гонење на организиран криминал и корипција – велат во Министерството за правда, но не презицираат за колку вкупно обвинители ќе бидат отворени вратите во обвинителството на Вилма Русковска.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет