Интервју со директорот на ЈП ПОЦ, Васко Кичевски: Со 1.500 камери ќе се зголемува безбедноста на паркинзите

Објавено на 10.01.2020 во 18:21:59 часот | Македонија

– Камерите ќе бидат мрежно поврзани и ќе имаат уште една дополнителна функција, а тоа е препознавање на регистерски таблички и автоматска наплата на отворените и затворените паркиралишта. Треба да се напомене дека се работи за долготраен проект за кој ќе бидат потребни 3 до 4 години за целосно опслужување на целата територија на општина Центар. Почетокот на реализацијата на проектот за поставување на камери е планиран за втората половина на годинава, а ќе се стартува од Дебар Маало, вели директорот на јавното претпријатие „Паркинзи на Општина Центар“, Васко Кичевски

Директорот на јавното претпријатие „Паркинзи на Општина Центар“, Васко Кичевски во интервју за весникот ВЕЧЕР ги открива новините што се воведуваат на паркинзите со кои се стопанисуваат, за нивното осовременување, за причините за зголемување на цената на паркирањето, а говори и за начинот на кој ќе се справуваат со дивото паркирање, како и за зголемување на безбедноста на паркинзите.

*Воведовте низа новини во паркирањето во општина Центар. Она што го промовиравте завчера, наиде на големо поздравување кај жителите на општината. Ја зголемивте и цената за паркирање за 20 денари од час. Сметате ли дека со овие мерки ќе ги натерате граѓаните повеќе да користат алтернативен превоз и дека ќе се намали интензитетот на возилата во Центар, со оглед на фактот што Градски паркинг останува со исти цени?

Сметаме дека со овие мерки ќе го намалиме бројот на возила во општина Центар. Веќе имаме еден пример. Колку за илустрација, на паркингот кај Домот на градежниците, а пред зголемување на цената на овој паркинг дневно се паркираа околу 300 нерезидентни возила. Со покачување на цената, бројот на возила се намали на 40 до 50. Имаме пет пати намалување на бројот на возила што се паркирани на ова паркиралиште.

Уште еден пример е новиот паркинг „Палома Бјанка“ кој постојано има 20 до 30  слободни места. Со овие позитивни примери покажуваме дека зголемувањето на цената за паркирањето влијае на бројот на возилата што се паркираат.

Линк до целото интервју на ВЕЧЕР ПРЕС

 

 

loading...

 

Македонија

Свет