Шкријељ во увид на градинка во Конче: Инвестираме во раниот детски развој, некои населени места за прв пат добиваат градинки

Објавено на 18.01.2020 во 11:55:30 часот | Македонија

Дополнителната заменик министерка за труд и социјална политика Санела Шкријељ денеска беше во увид на градежните работи на новата градинка во Општина Конче којашто е во завршна фаза. Јавна установа за деца, “12 Јули” е првата градинка во оваа општина со капацитет за околу 50 деца.

“Продолжуваме со инвестициите бидејќи грижата за секое дете е врвен приоритет на оваа Влада. Градинките не се места само каде што се згрижуваат децата туку и место каде што го осознаваат светот и се воспитуваат. Од Буџетот на државата се издвоени 105 милиони денари за реконстрикција, опремување и изградба на детски градинки, а изминатите две и пол години беа инвстирани над 180 милиони денари. Дополнително обезбедени се и дополнителни 15 милиони евра од Светска банка за изградба на градинки. Како Влада се грижиме и за кадарот што се грижи за нашите деца и само во последната година платите на воспитувачите се зголемени за 21% што е најголемо покачување до сега”, рече Шкријељ.
 
Шкријељ во Конче ја посети и општинската канцеларија за социјални работи којашто е една од педесетте канцеларии коишто функционираат низ целата држава. “Преку локалните канцеларии како Влада обезбедуваме еднаков пристап на сите граѓани до социјалните права и услуги. Во пракса тоа ќе значи дека жителите нема да треба да патуваат до Центарот за социјални работи во поголемите места за да поднесат барање за користење на социјална помош и да остварат друго право од системот за социјална заштита, туку аплицирањето ќе може да го направат во местото кадешто живеат”, изјави Шкријељ.

Со почит,
 
Сектор за односи со јавноста

 

 

loading...

 

Македонија

Свет