ШОКАНТНО: Чулев потрошил 1,9 милиони евра без тендер за набавка на три пати поскапа заштитна опрема од Министерство за Здравство

Објавено на 02.07.2020 во 00:29:21 часот | Македонија

*реклама ----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Министерството за внатрешни работи под водство на Наќе Чулев потрошило 2 милиони евра за набавка на маски и ракавици. Станува збор за шест договори за набавка на маски, ракавици, очила, комбинезони и средства за дезинфекција.покажа третиот извештај од мониторингот на итните јавни набавки поврзани со заштита од коронавирусот на Центарот за граѓански комуникации.

nabavka

Како што се вели во извештајот, во отсуство на упатство или стандардни обрасци за набавка, продолжуваат значајните разлики во цените, а најголеми разлики се забележуваат кај скафандерите и ракавиците. Скафандерите се купувале по цени од 262 до 1.156 денари, а ракавиците од најевтини 2,83 до најскапи 9,32 денари за парче, колку што платило МВР со рамковна спогодба во времетраење од 3 месеци. Чулев и МВР набавиле скоро 6 пати поскапа заштитна опрема од онаа на министерството за здравство.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет