Албин Курти со порака за промени и подршка за коалицијата на Села и Гаши на изборите

Објавено на 13.07.2020 во 01:17:06 часот | Македонија

Драги пријатели, Дами и господа, мои албански сограѓани, кои живеат како автохтони во вашата земја, во Република Северна Македонија, Ви се обраќам со ова видео затоа што не можев да ве посетам во Скопје, според планираното, поради рестриктивни мерки кои ја отежнуваат границата за време на пандемија. Не можеме да се сретнеме физички, но можеме да комуницираме, и да продолжиме да бидеме блиски едни со други, како што сакаме, како што треба. Албанци на Северна Македонија, секој што не ја познава историјата на Албанците, може и да мисли дека се предградие, провинција на Албанци. Но, тие биле во првите редови на сите наши национални процеси. За слободата на Косово, многу млади луѓе од Северна Македонија ги дадоа своите животи, а потоа и многу други се бореа во Македонија, заедно со млади луѓе од Косово и други албански визи, за сон кој денес се чини дека е заборавен. Но, не ги забораваме нашите маченици. Ниту нивните идеали. Идеалите никогаш не стареат, идеалите не одат.

Ние што ја пееме песната на Хајредин Паша, ја знаеме приказната за Дервиш Кара и неговото востание од 1844 година, кое го доведе до повеќе од три децении од Призренската лига. Бараа автономија на Албанците во империјата, исто како што на Србите им се даде автономија еднаш. Па, овој преденд на независност, и неговиот потег, започна од околината на Тетово и Дибра, а организирани Албанци низ Скопје до Скадар. Потоа дојде Лигата на Призрен. Шефот на состанокот на 18 јуни 1878 година, беше Илјаз го виде Ѓоку, или Илјаз го виде Дибра. Тогаш, меѓу многуте учесници во Призренската лига кои беа од денешна северна Македонија, беа таму и ги гледа Мустафа Тетово и Јашар како Скопје и Хасан го виде Тетово.

Точно синот на овој втор, Мехмет го виде Дерала, ангажиран како помошник и советник на Силејман Вокши, и се бореше во сите битки на Призренската лига и Заветот на Пеќ. Мехмет Дерала тогаш стана првиот министер за одбрана, во владата на Исмаил Ќемали во Валона. Тогаш ги имаме првите преродбеници и учители на албански јазик, рече Најдени, или имам Вока, како што знаат, кои работеа со преродбениците на миграцијата и се ширеа со училиштата и пишувањето албански учење. Исто така и Јашар Еребара, од Скопје, Ибрахим Темо од Струга, кој помогна во албанските публикации во Истанбул, Дервиш Хима од Струга, и албанскиот православен поет на националната ренесанса од Горна Река, Јосиф Багери.

Да не го заборавиме извонредниот придонес на семејството Ќиријази од Манастирот, Ѓерасими и Ѓерѓи, пионери на албански јазик, но особено нивните сестри, можеби најистакнатите жени на нашата ренесанса: Парашќеви Ќиријази, активист, учител на народот, учесник на народот, учествувајќи во Конгресот на азбуката во манастирот, основањето на првото албанско здружение, автор на образовната програма на Исмаил Кемал, и нешто ретко, единствената жена делегат, од сите земји учеснички, кои учествуваа на Париската мировна конференција. Како и нејзината сестра, Севасти Ќиријази, меѓу првите иницијативи на женското образование, учествувајќи на конгресите на Манастир и Елбасан, соработник на Исмаил Ќемал, и патриоти до крај.

Голем дел од потписниците за независност на Албанија, а всушност беше проект за независност на сите Албанци насекаде, дојдоа од Северна Македонија. Mustafa Baruti, Nuri Sojliu, Myrteza Ali Struga, Dervish Hima, кого го споменавме, Zyhdi Ohrid, и многу други се приклучија подоцна, бидејќи не можеа да успеат на време на 28 Еве уште еден куриозитет, првиот шеф на исламската заедница на Албанија, веднаш по независноста, беше Хаџи Вехби Дибра. Во Валона рече дека ” Христијаните и Муслиманите се неразделни Албански браќа “, печат на нашата национална реалност, соработка меѓу верниците од различни религии, вредноста што ја сакаме толку многу што се фалиме со тоа. Азбуката со која денес пишуваме албански, ја научивме во вашиот манастир, во нашиот манастир. Голем број писатели на Северна Македонија доаѓаат од Албанците од вредност за албанската, историската и современата литература. Го спомнувам Хаки Стермил, на пример, дека со книгата ′′ Ако бев момче ′′ ја отвора важната тема за страдање и дискриминација на жените, која политиката исто така треба да направи многу денес.

Потоа и сликари, големиот Абдурахим Луза, или Сабри Фетаху и Омер Калеши. Многу пејачи и поети, професори и критики, научници. Да и спортските исто така. Целиот свет знае дека првиот Албанец кој доби златен медал на Олимпијадата беше Шабан Тарстена, можност од Скопје. Второ, нашата златна Мајлинда од Пеќ. Двајцата нобелисти кои сите албански, хуманист, Мајка Тереза, и доктор Ферид Мурати, доаѓаат од ваша страна. Значи, има голем потенцијал во вас. Вие не сте провинција на албански јазик, вие, исто како Албанците на Црна Гора, Долината на Прешево, Çamërisë, Косово, дијаспората, и дефинитивно Албанија, без да го заборавите арбарешот, се срцето на нашата култура и нација.

Но, за да може да се изрази потенцијалот на албанската ќерка и син, му требаат некои основни услови. Овие услови не можат да се исполнат таму каде што има дискриминација и нееднаквост. Само што ја гледам заедничката програма на Алијансата за Албанците и Алтернатива, како прва точка на програмата и како исклучително важна тема е државата за сите и целосна еднаквост. Албанците треба да бидат присутни насекаде, што се однесува до нив.

Законите го даваат ова право, не треба да се дозволи да се негираат од старата политика, или корумпирани. Ние сме мирољубив народ. Но, тоа не значи дека треба да издржиме, без правда и под корупција, без образование и незнаење, без здравство и во зло, без работа и сиромаштија. Нееднаквоста мора да се води во сите свои форми, цело време, од сите нас, каде и да сме и да станеме. Затоа, ми се допаѓа што сите се поздравуваат, заедно со моите пријатели, Зијадин Селан и Африм Гаши, истегнуваат пет прсти. Знам дека го правите ова за да ги потсетите гласачите број пет, кој е вашиот број за избори. Да се надеваме дека оваа ваша поздравна рака е добрата рака, време е за албанска рака која работи, продолжува пријателски настроена кон секој кој сака соработка со правдата, која ја запира неправдата. Ви посакувам успех на изборите на 15 јули. Да ги оставиме старите зад себе, да се свртиме кон ново, затоа што ни требаат промени, развој и демократија. Поддржете ја промената, и да ве потсетам уште еднаш, како Албин и Ветевендосје: не сте сами; ние сме заедно; никогаш нема да бидете сами.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет