8.8 C
Скопје
06/12/2022 13:58
МАКТЕЛ

22 ПРОДАВНИЦИ ВО 10 ГРАДОВИ – 10 ГОДИНИ ДМ МАРКЕТИ ВО ЗЕМЈАВА: Компанија ќе засади 27.000 нови стебла, односно нови 10 хектари зелена површина

Компанијата dm дрогерие маркт во изминатата деловна 2021/22 година во Република Северна Македонија оствари промет од 1,79 милијарди денари, со што забележа раст од 27,7% во однос на претходната година. Со ова компанијата ја одбележа јубилејната десетта година работење на македонскиот пазар, со зголемување на фреквенцијата на своите купувачи за 24,5%. Компанијата го прослави јубилејот и со рекордна сума на општествено одговорни донации од повеќе од 5,3 милиони денари, со што уште еднаш го зацврсти и потврди постоечкиот углед на општествено одговорна компанија.

  

Компанијата, во својата јубилејна десетта година на пазарот, со отворање на две нови дрогерии во Скопје и во Струга ја прошири својата продажна мрежа на 22 дрогерии во 10 градови.

Со цел да им овозможи на своите купувачи уште попријатно искуство во пазарувањето, компанијата инвестираше и во модернизација на неколку постоечки продажни објекти. Повеќе од 70 милиони денари беа инвестирани во отворање нови и реновирање на продажни објекти.

  

На ниво на целата dm групација во сите 14 земји (Германија, Австрија, Полска, Унгарија, Чешка, Словачка, Романија, Бугарија, Италија, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија и Северна Македонија) dm оствари раст на прометот од 10,7% во однос на претходната година, односно вкупен промет од 13,581 милијарди евра, ја прошири продажната мрежа на 3.945 дрогерии, а бројот на вработените во целиот концерн надмина 71.620.

„Во изминатата деловна година остваривме промет од 1,79 милијарди денари со раст од 27,7% во однос на претходната година, што е потврда за нашиот успех, но и за нашата посветеност кон заедница и нашите купувачи. dm е дел од најуспешните компании на македонскиот пазар, а во прилог на тоа говори и извонредниот двоцифрен раст кој го остваруваме деветта година во континуитет. Како компанија чија централна вредност е човекот и оваа година се обидовме да ја оправдаме довербата на нашите купувачи, но и да се грижиме и да ги развиваме нашите најважни ресурси – нашите вработени. Продолжуваме заедно да растеме и напредуваме, подготвувајќи се за нови предизвици и проекти во годината што претстои. Ќе продолжиме да го надминуваме она што бевме вчера за да бидеме пример за добра практика за другите, притоа создавајќи поповолна социјална и деловна клима“, изјави Весна Стојановиќ, директорка на dm Северна Македонија и Србија.

Најголем понудувач на сопствени трговски брендови на македонскиот пазар

Во нашата земја, години наназад dm е препознаен како приоритетен ланец за снабдување, со комплетна понуда на повеќе од 14.500 производи. Во прв ред тука спаѓаат прехранбените намирници, сертифицираната органска храна, пред сѐ од dm марката – dmBio, што го прави dm најголем понудувач на сертифицирана органска храна на македонскиот пазар. Кон ова се придодаваат и производите наменети за купувачите со специфични диететски потреби. Покрај тоа, dm нуди бројни други производи во рамките на својот асортиман за нега и исхрана на бебиња, како и производи за дезинфекција и хигиена во домот, нега и убавина, природна козметика, додатоци во исхрана, храна за домашни миленици и др.

Со понуда на повеќе од 4.700 производи, dm е и најголем понудувач на сопствени трговски брендови на македонскиот пазар. Висококвалитетните, но и ценовно достапни dm марки, како Balea, alverde, dmBio, babylove, Denkmit, и многу други, гарантираат идентичен квалитет на производите во сите 14 земји каде dm е присутен на пазарот.

Лидери во одговорното работење

Во јубилејната десетта година од деловното работење во Северна Македонија, dm дрогерие маркт реализираше голем број проекти насочени кон обезбедување поддршка на општествената заедница, на кои компанијата е особено горда. Постигнувајќи успешни деловни резултати, компанијата се стреми постојано да инвестира во заедницата во која работи, а во изминатата деловна година преку различни хуманитарни проекти донираше повеќе од 5,3 милиони денари.

Деловната 2021/22 во знакот на одржливиот развој

Одговорниот ангажман кон заедницата во изминатата деловна година беше крунисан со лансирањето на новиот еколошки проект „Пошумуваме заедно за позелено утре“ во чии рамки компанијата, во соработка со своите институционални партнери, ќе засади 27.000 нови стебла, односно нови 10 хектари зелена површина. Со спроведување на овој еколошки проект, dm има за цел да ја едуцира јавноста и да ја подигне свеста за значењето на шумите како еден од најважните фактори за заштита на животната средина. Овој проект планирано е да прерасне во своевидна традиција со која ќе се збогатува зеленилото во нашата земја од година во година. Само во рамките на овој проект, dm дрогерие маркт донираше повеќе од 1 милион денари во  набавка на садници и модернизација на опремата на Јавното претпријатие „Национални шуми“.

Покрај ова, дрогерискиот ланец континуирано промовира одржливи стандарди и негува зелени навики, како преку различни проекти, така и преку асортиманската понуда на бројни еколошки алтернативи, производи базирани на поеколошки состојки и рециклирани материјали, како и сеопфатен асортиман на природна козметика.  Компанијата континуирано ги промовира зелените стандарди и преку едукација на своите вработени и купувачи кога е во прашање пазарувањето на рециклирани производи, дополнски пакувања, рециклирање на пластичните пакувања, употреба на трајни торби со гаранција за цел живот како алтернатива на пластичните кеси и многу други аспекти од одржливото пазарување. Како дел од оваа заложба, оваа година за првпат се одржа и т.н. „Недела на одржливост“, преку која вработените на dm имаа можност да ги запознаат сите аспекти и сегменти на одржливото работење на компанијата, како локални, така и на ниво на dm групацијата.

Уметноста како инспирација во работните потфати

Деловната 2021/2022 година на компанијата dm помина во различни настани и акции кои во преден план ја ставија кампањата „Почувствувај ја моќта на инспирацијата“. Како дел од кампањата инспирирана од уметноста, најголемиот дрогериски ланец dm ги обои своите излози и градските ѕидови низ цела Европа, истовремено поддржувајќи ја работата на локалните уметници. Благодарение на оваа иницијатива, градот Скопје доби нов мурал од dm, кој се наоѓа на улицата Максим Горки, а излогот на дрогеријата на dm на центарот на градот на улица Даме Груев бр. 7 беше исцртан со истите инспиративни мотиви, преку кои компанијата сака да ја поттикне инспирацијата кај сите граѓани на главниот град и пошироко.

Одговорен работодавач

dm ја задржува улогата на посакуван работодавач и во изминатата деловна година. Личниот и професионален развој, четиринаесетте атрактивни плати во текот на годината, проширените здравствени систематски прегледи за вработените, бесплатни курсеви по германски јазик, како и редовните обуки и семинари кои компанијата ги нуди во текот на целата година, се само потврда за инвестициите кои компанијата ги реализира во своите вработени во текот на годината.

Во изминатата јубилејна десетта година, како посебен знак на благодарност кон своите вработени, компанијата исплати дополнителна 15. плата во пропорционална висина на индивидуалниот работен стаж во компанијата.

Покрај овие многубројни придобивки, секој вработен во текот на годината добива дополнителни стимуланси во форма на ваучери за пазарување, како и ваучери за приватни здравствени прегледи.

Изминатата година, вработени од компанијата за прв пат учествуваа во концернското образование „dm Академија“ одржано во Хрватска, со што македонскиот пазар ги доби првите сертифицирани дрогеристи, со што dm одново докажа дека професионалниот развој на своите вработени и професионалното советување на своите купувачи е високо на листата на приоритети на компанијата.

Уште еден доказ за важноста на вработените за компанијата е и анкетата за вработени која се спроведува на ниво на dm групацијата на секои четири години. Токму оваа година, dm во Северна Македонија по втор пат ја спроведе оваа анкета, на која повеќе од 95% од вработените одговориле дека својата работа во dm ја доживуваат како значајна и придонесуваат кон успехот на компанијата, а дури 94% одговориле дека во dm гледаат многу добар работодавач.

Како дел од заложбата за унапредување на процесот на личен и професионален развој, компанијата разви своја дигитална платформа „dm-Lernwelt – Свет на учење“ преку која секој вработен може да се информира за актуелните теми, да посетува online курсеви и обуки.

Принципот „Човекот во центарот на работењето“ останува главната водилка на dm во своето делување

„Човекот во центарот на сите активности“ е принцип кој е длабоко вткаен во темелите на dm drogerie markt уште од неговото основање и доследно се применува до денес, на ниво на целата dm групација која има повеќе од 71.620 вработени. На целиот меѓународен пазар, dm ги применува истите вредности – без разлика дали се работи за вработени, купувачи или партнери, секогаш водени од фактот дека економијата е „алатка во рацете на човекот“, а не обратно.

ПР објава

  

Најново

(ВИДЕО) Драма во Албанија: На големите протести на опозицијата нокаутиран Сали Бериша!

Sase Ivanovski

СЕ ОГЛАСИ ЛИЛА ПО ТРАГЕДИЈАТА: Бог ќе ви суди, тие родители изгубиле дете, таа не е веќе меѓу живите – освен името ништо друго не знаете за неа!

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Ефектот од средбите Арсовска – Ковачевски: Блокиран град, банкротирано ЈСП и сомнеж за провизии во џебот на скопски сметководител

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Срамниот избор на Дамева за претседател на Судски совет го покажува трулиот систем, Ковачевски продолжува да го распупува правосудството

Tamara Ivanovska

УЧЕСТВО НА СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА 60. ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ НА ПАБСЕК

Tamara Ivanovska

СДСМ: Мицкоски стои зад блокадите и хаосот во Скопје, дрско ги малтретира скопјани

Tamara Ivanovska

Тренчевска: Успешните младински политики на дело – „Гаранција за млади“ ги надмина поставените цели

Tamara Ivanovska

Комунална хигиена репарација на контејнери

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Ковачевски го врати Ристо Бекатон Пенов од транзицијата за да се заканува и глуми шериф

Tamara Ivanovska

ЧИТАЊЕ ЗГРАДИ: ИЗВЕДУВАЧКИ ПРАКТИКИ ВО УРБАН КОНТЕКСТ

Tamara Ivanovska

Кривична пријава против скопјанец за „злоупотреба на службена положба и овластување” и „фалсификување службена исправа”

Tamara Ivanovska

Бесими на билатерален скрининг за финансиска контрола – Законот за буџети темел на реформите за подобрување на управувањето со јавните финансии

Tamara Ivanovska

Претрес во Општина Чешиново – Облешево, пронајдени пушка и муниција

Tamara Ivanovska

Ако мислат дека треба,нека не тргнат на сила, Ленин од денешните барикади

Tamara Ivanovska

Пенов: Блокадата на автобуските превозници во Скопје нанесува огромна штета на граѓаните

Tamara Ivanovska

Хакирана руската банка ВТБ

Tamara Ivanovska

Продолжуваат протестите на приватните автобуски превозници

Tamara Ivanovska

Ова не е сообраќаен хаос, ова е анархија

Tamara Ivanovska

Левица со кривична пријава против менаџерите на ЕВН заради непријавување кражба на струја во Арачиново

Tamara Ivanovska

Се огласи Агелер: Тимот за санкции од Вашингтон е во Македонија, ќе казнува поранешни и актуелни корумпирани политичари!

Tamara Ivanovska

Вучиќ од Тирана: Подобро да сте за масата, отколку мени на масата

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) МАСК ОБЈАВИ КАКО СЕ БРИШЕЛЕ ДОКАЗИ ЗА БАЈДЕН НА ТВИТЕР Белата куќа реагираше, „тоа е интересна случајност“

Tamara Ivanovska

ЛУКАШЕНКО СЕ ПОДГОТВУВА ЗА ВОЈНА? Белоруските вооружени сили почнаа вежби за борбена готовност

Tamara Ivanovska

ПУТИН МУ ПОДГОТВУВА АТЕНТАТ НА ЛУКАШЕНКО Му замерил што не пушта војници во Украина

Tamara Ivanovska

Инвестиции за најмладите – Аеродром добива три нови детски игралишта

Tamara Ivanovska

Приведено лице од гостиварско, затекнато при бесправна сеча на дрва

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Потпишан договор за поевтини роаминг услуги за земјите од Западен Балкан со земјите од ЕУ

Tamara Ivanovska

Владев: Општина Свети Николе оствари одлични резултати во 2022 година, продолжуваме со исто темпо во идната година

Tamara Ivanovska

Лишен од слобода крадец, одземеното е вратено на сопственикот

Tamara Ivanovska

Паметни системски решенија за станбени и деловни простории – Energy Intelligence го отвори новиот изложбен салон во Скопје

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Стоилковски: Зад хаосот на Ковачевски и Арсовска има договор бугарска фирма да го земе приватниот градски сообраќај?

Tamara Ivanovska

Вучиќ од Тирана: „Дојдов за да имаме шанса да кажеме што мислиме“

Tamara Ivanovska

Да ги спречиме младите да си одат, вели Тренчевска

Tamara Ivanovska

Овој четврток одиме на Руфтоп новогодишен базар во Скопје Сити Мол

Tamara Ivanovska

Путин распореди крстосувачки ракети кон Јапонија

Tamara Ivanovska

За работата на ЈСП, ВМРО да праша во УО, таму се нивни членови, велат од СДСМ

Tamara Ivanovska

Демонстранти во Софија ги исвиркаа рускиот митрополит: „Стоп Путин“, „Умри Путин”

Tamara Ivanovska

Почина новинарот Марјан Јанев

Tamara Ivanovska

Косовска новинарка добива смртни закани поради швајцарскиот репрезентативец

Tamara Ivanovska

МВР со детали за сообраќајката во која загина малолетник

Tamara Ivanovska

Индија: Прв банкомат за купување злато

Tamara Ivanovska

Кенеди центарот ги додели овогодишните награди за исклучителен придонес во американската култура 

Tamara Ivanovska

Лукаревска: Даночни реформи ќе има, но не треба да се носат проблематични решенија

Tamara Ivanovska

Бразил лесно ја мина осминафиналната пречка

Tamara Ivanovska

Танкери полни со руска нафта направија застој во близина на турскиот брег

Tamara Ivanovska

Едно лице загина во судир на две возила и мотор на улицата Козле

Tamara Ivanovska

Утринска магла, променливо облачно и слаб ветер

Tamara Ivanovska

Сообраќајот се одвива по влажни коловози

Tamara Ivanovska

Ковачевски на Самитот Западен Балкан-ЕУ во Тирана

Tamara Ivanovska

Северна Кореја истрела неколку артилериски проектили

Tamara Ivanovska

Најмалку 33 загинати во свлечиште во северозападна Колумбија

Tamara Ivanovska

Христијан Мицкоски стои позади блокадите на приватните превизници, велат од СДСМ

Tamara Ivanovska

Aктерката Кирсти Ели почина по тешка борба со ракот

Tamara Ivanovska

Напад со дрон на аеродромот во Курск, се запали резервоар со нафта

Tamara Ivanovska

Захарова: Нема да се повлечеме од нуклеарната централа Запорожје, таа се наоѓа на руска територија

Tamara Ivanovska

Најмалку седуммина загинати во експлозија на автобус на северот од Авганистан

Tamara Ivanovska

На Попова Шапка измерени -1 степен, а во Гевгелија 9 степени

Tamara Ivanovska

Вработените го обвинуваат Маск: Неговиот притисок доведе до мачење и смрт на животните

Tamara Ivanovska

Овие празници, добијте повеќе со Diners Club!

Tamara Ivanovska

Казнети 166 возачи за брзо возење

Tamara Ivanovska

Осми декември-„Св. Климент Охридски” неработен ден за сите граѓани

Tamara Ivanovska

Кучко една, краво… јавноста се сеќава на скандалот во гевгелиската градинка кој заврши со дисциплинска постапка

Tamara Ivanovska

Брачна идила, растечка кариера и дом од соништата, со многу труд Александар ги остварува соништата

Tamara Ivanovska

Протече салата во Крушево за која се потрошија над 400.000 евра за реконструкција

Tamara Ivanovska

Патот на власта до уставни измени оди преку „нож во грб“ во опозицијата?!

Tamara Ivanovska

Повлечи ја одма статијата и извини се, побара Јашари од новинарка на „Фокус“ за веста за синот на Талат Џафери

Tamara Ivanovska

Петковски: Пробиена е безбедноста на Собранието, Џафери е должен да го расчисти случајот

Tamara Ivanovska

Досие „Гонети функционери“: Заштитени бели мечки или дивеч за отстрел?

Tamara Ivanovska

Ништо од канабис-револуцијата: Владата го повлекла предлог-законот за извоз на сув цвет

Tamara Ivanovska

Пантерот се движи кон потопли краеви, Македонија му е следна дестинација?

Tamara Ivanovska

Не бил само синот на Џафери, 449 студенти на Универзитетот на ЈИЕ завршиле во сива зона

Tamara Ivanovska

Центарот за македонски јазик официјално регистриран во Грција

Tamara Ivanovska

Семејството на малиот Давид се прости со неврохирургот Угриновски: Преку рацете на Бог тој направи чудо и го спаси нашиот син!

Tamara Ivanovska

Доколку пантерот дојде во Македонија, без грижи, имаме стандардни оперативни процедури, велат од ЦУК

Tamara Ivanovska

Од 2019 повлечени 68 производи поради незбезбедност: Од чоколадо и зеленчук, до месо и ајвар

Tamara Ivanovska

Семејството на ракометарот Тот бара оштета од стотици илјади евра од обвинетите!

Tamara Ivanovska

Над 100 илјади странци добиле македонско државјанство за 30 години!

Tamara Ivanovska

Зошто Хитлер му испратил честитка на синот на Никола Карев?

Tamara Ivanovska

„Сорос“ го преживеа Груевски, ама нема да ја преживее трансформацијата?

Tamara Ivanovska

Со „Порцелански војник” Васил го освојува светскиот музички пазар: Од мал се борам со работи кои се надвор од моја контрола!

Tamara Ivanovska

Leave a Comment