БОМБА НА ЏАФЕРОСКИ: ОБЕЗБЕДИВ 30 милиони странска инвестиција во Општина Долнени
БОМБА НА ЏАФЕРОСКИ: ОБЕЗБЕДИВ 30 милиони странска инвестиција во Општина Долнени
БОМБА НА ЗАЕВ: ТИЕ ШТО СЕ БУНАТ ВО СДСМ СЕ ЛУЃЕ КОИ САКАА ДА БИДАТ МИНИСТРИ И ДИРЕКТОРИ АМА НЕ ГИ ДОБИЈА ТИЕ ФУНКЦИИ ЗАТОА ШТО НЕ МОЖЕ СЕКОЈ ДА БИДЕ ДИРЕКТОР ИЛИ МИНИСТЕР
БОМБА НА ЗАЕВ: ТИЕ ШТО СЕ БУНАТ ВО СДСМ СЕ ЛУЃЕ КОИ САКАА ДА БИДАТ МИНИСТРИ И ДИРЕКТОРИ АМА НЕ ГИ ДОБИЈА ТИЕ ФУНКЦИИ ЗАТОА ШТО НЕ МОЖЕ СЕКОЈ ДА БИДЕ ДИРЕКТОР ИЛИ МИНИСТЕР
(ВИДЕО) Заев: За Скопје ја ставам на коцка мојата лична кариера, граѓаните треба да излезат на гласање
(ВИДЕО) Заев: За Скопје ја ставам на коцка мојата лична кариера, граѓаните треба да излезат на гласање
(ВИДЕО) Дрогата е најголем проблем на САД, погледнете како изгледаат улиците на главните градови, полни со издрогирани џанаци кои живеат на улица
(ВИДЕО) Дрогата е најголем проблем на САД, погледнете како изгледаат улиците на главните градови, полни со издрогирани џанаци кои живеат на улица
Интервју со Дан(и)ела
Интервју со Дан(и)ела
БЕЗ СТРАВ ОД ТЕМНИНАТА: INTELLI-LUX LED® СВЕТЛА ОД OPEL
БЕЗ СТРАВ ОД ТЕМНИНАТА: INTELLI-LUX LED® СВЕТЛА ОД OPEL
ШИЛЕГОВ: СКОПЈЕ Е ГРАД ЗА СИТЕ, САРАЈ СЕ РАЗВИВА ВО ЧЕКОР СО СИТЕ ДРУГИ СКОПСКИ ОПШТИНИ
ШИЛЕГОВ: СКОПЈЕ Е ГРАД ЗА СИТЕ, САРАЈ СЕ РАЗВИВА ВО ЧЕКОР СО СИТЕ ДРУГИ СКОПСКИ ОПШТИНИ
(ВИДЕО) Маричиќ: Одлуката за стопирање на изградба на Прифатен центар за странци во Бардовци неопходна за да се испочитува барањето на граѓаните
(ВИДЕО) Маричиќ: Одлуката за стопирање на изградба на Прифатен центар за странци во Бардовци неопходна за да се испочитува барањето на граѓаните

20 -годишнината од Охридскиот договор ја одбележа и општина Чаир

Активностите за одбележување на 20 -годишнината од Охридскиот рамковен договор продолжија денеска со Панел-дискусија „Фискална децентрализација“ во општина Чаир, која е еден од столбовите на
Охридскиот договор.

Учесниците на панел дискусијата, вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи, министерот за финансии Фатмир Бесими, министерот за локална самоуправа Горан Милевски и градоначалникот на Чаир Висар Ганиу заеднички го истакнаа постигнатиот напредокот во Чаир и во сите други општини во служба на квалитетот на животот на граѓаните, нагласувајќи како заеднички предизвик на „По Охрид“ зајакнувањето на локалните капацитети за поголема оперативна ефикасност и унапредување на процесот на децентрализација како еден од столбовите на Охридскиот договор.

„Потеклото на Охридскиот договор беше и требаше да биде за овие три работи, како да им се обезбеди на секој граѓанин еднакви права, слобода во многу широк аспект и тука лесно можеме да го кажеме со четирите слободи на Европската Унија и четвртата како да создадете подостоинствен живот. 2021 година е последен момент да се зборува за тоа дали можеме да постигнеме целосна фискална децентрализација за општините, но кои се максималните граници што можеме да ги достигнеме денес, за да овозможиме во следните 20 години несогласувања и нееднаквости меѓу општините, но и
разликите на животот меѓу граѓаните кои живеат во тие региони да бидат што помали. Суштината на децентрализацијата е независноста во работењето на општините, подобри услуги за граѓаните и уште поголемо задоволство на граѓаните од услугите што ги добиваат од општината. – изјави вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи.

Министерот за локална самоуправа Горан Милевски ги елаборираше мерките што ги презема Владата за унапредување на институционалната и фискалната децентрализација, нагласувајќи ги мерките дефинирани во Програмата за одржлив развој.

“Денеска дискутираме за децентрализацијата и можам да оценам дека ова е една област, којашто e една од најуспешно имплементираните со Охридскиот Рамковен Договор. Договорот значеше крај на конфликтот, сериозна заложба за мир, стабилност, правичност и благосостојба за сите граѓани, преку поголема демократија во општеството и децентрализирано владеење и рамномерен регионален развој.Практично кај нас децентрализацијата започна во 1997 година кога се прифати Европската Повелба за локална самоуправа од страна на Парламентот, но суштински почна да се спроведува
после Рамковниот Договор и еден од првите закони, односно прв закон којшто Собранието го донесе после уставните измени практично беше Законот за локална самоуправа во јануари 2002 година со што започна овој процес на децентрализација.Во 2004 година беа донесени Законото за територијална организација, Законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа, Законот за Град Скопје и уште 40други закони со кои се овозможи да започне со реалниот транфер на надлежности до општините.“ – кажа министерот Милевски.

Министерот за финансии Фатмир Бесими во својот говор го претстави планот на Владата за унапредување на процесот на децентрализација.

„Општините во овој период ја видоа потребата, не само да имаат повеќе финансии, финансиски капацитети, туку и да имаат поголема финансиска автономија. Карактеристично за овој период е што трансферите доминираат во структурата на буџетот на општините и во периодот што доаѓа со напредокот на фискалната децентрализација гледаме некои аспекти на понатамошна децентрализација, главно во 3 столба, зголемување на финансискиот или фискалниот капацитет, зголемувањето финансиска дисциплина и зголемување на транспарентноста во управувањето со општинските финансии. – изјави Бесими.

Ганиу им се заблагодари на панелистите и ја истакна важноста од унапредување на децентрализацијата.

„Секогаш се поставува прашањето зошто е толку неопходна фискалната децентрализација? Одговорот би бил многу едноставен, бидејќи надлежностите се пренесуваат што е можно поблиску до граѓаните, услугите стануваат поефикасни, економијата се развива, така што колку сме децентрализирани, толку економски ќе бидеме развиени како општина. „Зошто би била толку важна фискалната децентрализација? – изјави Ганиу.

loading...

AnimeFreak - Watch Anime Online for Free. Subbed & Dubbed

Animepahe: Okubyou na Venus anime episode Full online free at https://animepahe.cc anime sites

ANIMEFLIX: Mini Van Special anime episode Full online free at https://animeflix.nl darling in the franxx animeflix

Zenki (https://kissanime.mx/m/Z4J) Episode 51

Sketchfab: https://sketchfab.com/animefreakws

Seedandspark: https://seedandspark.com/user/animefreak