ИНТЕРЕСНА СЛУЧАЈНОСТ: ВО ИСТ ДЕН НА ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ГОСТУВА ИСТ РЕЛИГИСКИ ЕКСПЕРТ НА ТЕМА МПЦ СПЦ
ИНТЕРЕСНА СЛУЧАЈНОСТ: ВО ИСТ ДЕН НА ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ГОСТУВА ИСТ РЕЛИГИСКИ ЕКСПЕРТ НА ТЕМА МПЦ СПЦ
БОМБА НА ХАРИ КОСТОВ: ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ НА МЛАДИТЕ ПОД 30 ГОДИНИ ДА СЕ БАВАТ СО ПОЛИТИКА, НАМЕСТО ДА ЛЕПАТ ПЛАКАТИ И ДА ЧЕКАТ ПАРТИИТЕ ДА ГИ УХЛЕБАТ ДА УЧАТ ДА ЗАРАБОТАТ ПАРИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
БОМБА НА ХАРИ КОСТОВ: ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ НА МЛАДИТЕ ПОД 30 ГОДИНИ ДА СЕ БАВАТ СО ПОЛИТИКА, НАМЕСТО ДА ЛЕПАТ ПЛАКАТИ И ДА ЧЕКАТ ПАРТИИТЕ ДА ГИ УХЛЕБАТ ДА УЧАТ ДА ЗАРАБОТАТ ПАРИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
Петков по средбата со Ковачевски: Си ветивме дека конструктивниот дијалог ќе продолжи
Петков по средбата со Ковачевски: Си ветивме дека конструктивниот дијалог ќе продолжи
ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје
ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје
Трајанов: САД ќе ги седнат С. Македонија и Бугарија на иста маса
Трајанов: САД ќе ги седнат С. Македонија и Бугарија на иста маса
АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА МАЛАТА НИЛ НАСУФОСКИ
АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА МАЛАТА НИЛ НАСУФОСКИ
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат

Ангеловска-Бежоска: Финтек-секторот ќе донесе нови и поевтини финансиски услуги

Развојот на финтек-секторот ќе придонесе за зголемување на конкуренцијата, што од своја страна ќе доведе до поголем и полесен пристап за граѓаните до нови видови финансиски услуги, но и до поевтини финасиски услуги. Народната банка презема повеќе активности за создавање околина во која ќе се развива финтек-секторот, меѓу кои и изработка на платформа за соработка со иновативната деловна заедница ‒ Порта на иновации, прва национална финтек-стратегија и соодветна регулативна рамка, посочува гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, во изјава за МТВ.

„Како централна банка преземаме повеќе видови активности. Пред неколку години ја отворивме Портата за иновации, платформа за комуникација помеѓу Народната банка, иновативната деловна заедница и други поврзани регулаторни органи. Целта е сите компании коишто имаат намера да воведат некои нови видови финансиски производи на домашниот пазар, да можат да пристапат на едноставен начин и да ги добијат сите потребни информации во делот на регулативата. Овој канал за комуникација не е корисен само за компаниите, туку и за нас, како централна банка, бидејќи ни овозможува да ги следиме најновите трендови во финаниската индустрија, да увудиме регулативни пречки за поттикнување на иновациите и да иницираме соодветни законски промени“, вели гувернерката.

Ангеловска-Бежоска посочува дека кај компаниите има голем интерес за финтек-секторот. Според анкетата којаштo ја спровела Народната банка помеѓу банките и финансиските институции, како и останатите регулаторни тела, околу 90% од испитаниците се свесни за бројните придобивки коишто ги носи дигитализацијата во финансиите, додека околу 70% од институциите веќе инвестираат во дигитализацијата и во промена на начинот на којшто функционираат финансиските услуги.

Како главни пречки за побрз развој на финтек-секторот, според испитаниците, се малиот пазар и регулативната рамка. Во делот на регулативната рамка се посочуваат три сегмента, тоа се регулативата во делот на заштитата на личните податоци, регулативата за спречување перење пари и регулативата којашто ги регулира платниот систем и платежните услуги.

„Во однос на регулативата за платниот систем, таа ќе биде опфатена со новиот Закон за платежни услуги и платни системи, којшто веќе е во завршна фаза и очекуваме дека наскоро ќе биде донесен. Веќе почнавме со работа на националната стратегија за финтек-секторот. Тој проект е поддржан од Европскиот фонд за Југоисточна Европа (ЕФСЕ), а работиме и заедно со останатите финансиски регулатори. Очекуваме дека во првата половина на годинава ќе биде донесена првата национална стратегија, којашто јасно ќе ги утврди подрачјата и ќе опфати мерки и активности за поддршка на финансиските иновации, што во крајна линија е од корист за сите граѓани“, вели гувернерката на Народната банка.

loading...

animeflix. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

english anime ANIMEFLIX BANANA FISH

ANIMEFLIX Naruto: Shippuden (Dub)

ANIMEFLIX Fairy Tail Episode 171

JoJo's Bizarre Adventure: Diamond is Unbreakable

Record of Ragnarok Episode 6