ИНТЕРЕСНА СЛУЧАЈНОСТ: ВО ИСТ ДЕН НА ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ГОСТУВА ИСТ РЕЛИГИСКИ ЕКСПЕРТ НА ТЕМА МПЦ СПЦ
ИНТЕРЕСНА СЛУЧАЈНОСТ: ВО ИСТ ДЕН НА ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ГОСТУВА ИСТ РЕЛИГИСКИ ЕКСПЕРТ НА ТЕМА МПЦ СПЦ
БОМБА НА ХАРИ КОСТОВ: ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ НА МЛАДИТЕ ПОД 30 ГОДИНИ ДА СЕ БАВАТ СО ПОЛИТИКА, НАМЕСТО ДА ЛЕПАТ ПЛАКАТИ И ДА ЧЕКАТ ПАРТИИТЕ ДА ГИ УХЛЕБАТ ДА УЧАТ ДА ЗАРАБОТАТ ПАРИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
БОМБА НА ХАРИ КОСТОВ: ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ НА МЛАДИТЕ ПОД 30 ГОДИНИ ДА СЕ БАВАТ СО ПОЛИТИКА, НАМЕСТО ДА ЛЕПАТ ПЛАКАТИ И ДА ЧЕКАТ ПАРТИИТЕ ДА ГИ УХЛЕБАТ ДА УЧАТ ДА ЗАРАБОТАТ ПАРИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
Петков по средбата со Ковачевски: Си ветивме дека конструктивниот дијалог ќе продолжи
Петков по средбата со Ковачевски: Си ветивме дека конструктивниот дијалог ќе продолжи
ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје
ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје
Трајанов: САД ќе ги седнат С. Македонија и Бугарија на иста маса
Трајанов: САД ќе ги седнат С. Македонија и Бугарија на иста маса
АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА МАЛАТА НИЛ НАСУФОСКИ
АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА МАЛАТА НИЛ НАСУФОСКИ
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат

Антикорупциска: Луѓето лажат за националноста за да се вработат, да се исфрли балансерот од употреба

Билјана Ивановска, претседател на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), на денешната седница говореше за предмети кои пристигнуваат до Антикорупција за тоа кога кандидати за вработување ја менуваат националноста, со цел да ги исполнат условите од балансерот и да се вработат.

Таа конкретно образложи предмет, при што е утврдено дека во Агенцијата за вработување кандидат за вработување е заведен како Македонец, а примен е како Албанец.

– За жал, ова не е првпат и за жал немаме начин како да се казнат, оти не е предвидена ваква казна во законите. Единствена препорака ќе биде, а и онака се прави законот за административни службеници, балансерот да се исфрли од употреба, заради тоа што нема ефекти, луѓето лажат, за да се вработат. Балансерот џабе постои, во секој случај нашата Комисија отсекогаш се залагала за вработување квалитетни кадри, што ќе ги исполнуваат критериумите за квалитет и затоа нема потреба луѓето да се ставаат во вакви состојби, рече Ивановска.

ДКСК ќе го архивира предметот, а препораката ќе ја достави до Министерството за информатичко општество и администрација.

Шемши Салаи, член на ДКСК образложи предмет во кој се работи за избор на советник во Советот на општина, а истовремено е вработен во МВР, како униформиран полициски службеник. ДКСК по разгледување на случајот и врз основа на важечките закони утврдила дека станува збор за неспоивост на функции и прекршување на забраните предвидени со закон. Предлага на лицето да му се поднесе прекршочен платен налог за сторен прекршок неспоивост на функцијата, да се извести МВР каде е тој вработен, да се бара да се поведе дисциплинска одговорност, да се извести лицето за состојбата во која се наоѓа и да преземе соодветни мерки, како и да се испрати известување до Советот на Општината.

Салаи откако го образложи предметот во однос на договорот од 2016 година на ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски, за што имали пријава за противзаконско земање надоместоци – плата како редовен вработен во ЈЗУ Универзитетска клиника за дигестивна хирургија Скопје, како редовен професор и вршење должноста ректор, ДКСК заклучи дека нема можност за понатамошно постапување согласно законски утврдените надлежности и постапката се запира.

Јанкуловски откако ДКСК побарало од него да поднесе барање за мирување на рабониот однос во Универзитетската клиника за времетраењето како ректор на УКИМ, повел управен спор против Антикорупција при што е оспорено ова барање. Управниот суд тужбата на Јанкуловски ја уважува и смета дека од негова страна не се преземени незаконски дејствија спротивно на Законот на спречување на корупција и судир на интереси од причина што согласно уставот на РС Македонија, Универзитетот има своја автономија

Билјана Ивановска, претседател на ДКСК се надоврза и информира дека од минатата година Јанкуловски има нов договор, но и нова пријава до Антикорупција, за што ќе се произнесат на следната седница.

loading...

AnimeFreak - Watch Anime Online for Free. Subbed & Dubbed. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

animes online Attack on Titan Season 2 (Dub)

online anime AnimeFreak Death Note (Dub)

animefreaktv AnimeFreak DARLING in the FRANXX (Dub)

My Hero Academia Season 2

anime freaks website AnimeFreak Seirei Gensouki: Spirit Chronicles