Највисокото раководство на СДСМ вечерва ќе го разгледува францускиот предлог, Богоев пред седницата на раководството на СДСМ: Сега е клучно ВМРО-ДПМНЕ да се вразуми и да се обединиме како држава
Највисокото раководство на СДСМ вечерва ќе го разгледува францускиот предлог, Богоев пред седницата на раководството на СДСМ: Сега е клучно ВМРО-ДПМНЕ да се вразуми и да се обединиме како држава
Ковачевски: Нашите забелешки дека историските прашања и протоколот не може да бидат дел од преговарачката рамка се содржани во новиот предлог
Ковачевски: Нашите забелешки дека историските прашања и протоколот не може да бидат дел од преговарачката рамка се содржани во новиот предлог
(ВИДЕО) ЕФТОВ: НЕ СМЕЕМЕ ДА ИЗБРЗАМЕ И ДА ГО ОДБИЕМЕ ФРАНЦУСКИОТ ПРЕДЛОГ, ТОА ЌЕ БИДЕ КАРДИНАЛНА ИСТОРИСКА ГРЕШКА
(ВИДЕО) ЕФТОВ: НЕ СМЕЕМЕ ДА ИЗБРЗАМЕ И ДА ГО ОДБИЕМЕ ФРАНЦУСКИОТ ПРЕДЛОГ, ТОА ЌЕ БИДЕ КАРДИНАЛНА ИСТОРИСКА ГРЕШКА
(ВИДЕО) Денеска општина Кавадарци им ги доделени решенијата на 16 невработени лица се ангажирани за извршување на општо корисна работа
(ВИДЕО) Денеска општина Кавадарци им ги доделени решенијата на 16 невработени лица се ангажирани за извршување на општо корисна работа
Денеска во својот кабинет градоначалникот Митко Јанчев оствари средба со претседателот на Занаетчиската комора на Македонија, Агрон Фазлији
Денеска во својот кабинет градоначалникот Митко Јанчев оствари средба со претседателот на Занаетчиската комора на Македонија, Агрон Фазлији
Модифицираниот француски предлог од утре на увид пред јавноста
Модифицираниот француски предлог од утре на увид пред јавноста
Ковачевски: Имаме план и стратегија која очигледно дава резултати
Ковачевски: Имаме план и стратегија која очигледно дава резултати
БРАВО: Бесплатен паркинг на затворените паркиралишта на ЈП „Градски паркинг“ Скопје при дарување крв
БРАВО: Бесплатен паркинг на затворените паркиралишта на ЈП „Градски паркинг“ Скопје при дарување крв

АПАСИЕВ ДОБИ ЛЕКЦИЈА ПО ПРАВО ОД УСТАВЕН СУД: Уставниот суд уште еднаш го потврди незнаењето на правото на професорот по право Апасиев и му одржаа лекција по основи на правото, му одби негова иницијатива со брутален коментар

Согласно оваа одлука неговите советници неуставно и спротивно на закон потпишувале свечени изјави во општинските совети.
Пак по умот негов да одите.

“Оттука, произлегува дека Амандманот XXXIII на Уставот, сметано од 12 февруари 2019 година, директно и непосредно се применува во прописите и другите акти на државните органи, што значи и на Законот за локалната самоуправа, при што зборовите „Република Македонија“ се заменуваат со зборовите „Република Северна Македонија“.

Имајќи го предвид наведеното, Судот оцени дека уставното решение содржано во Амандманот XXXIII на Уставот и во Уставниот закон за спроведување на амандманите од XXXIII до XXXVI на Уставот на Република Македонија, е јасно и недвосмислено и не остава простор за дилема во неговата примена во Законот за локалната самоуправа сметано од 12 февруари 2019 година, притоа создавајќи уставно пропишана обврска при примената на сите членови од Законот да се користи уставното име на државата, односно да се користат зборовите „Република Северна Македонија“ во сите акти и документи и во целокупната комуникација која се создава и практикува при имплементацијата на оспорените законски одредби. На таков начин, според Судот, не се повредува начелото на владеењето на правото, како темелна вредност на уставниот поредок на Република Северна Македонија. Секоја употреба на други зборови, освен зборовите „Република Северна Македонија“ при конкретната имплементација на оспорените одредби од Законот за локалната самоуправа би била спротивна на Уставот, како највисок правен акт во хиерархијата на правниот поредок.

Во таа смисла, според Судот, носителите на јавни функции во Републиката и во општините, определени со Устав и закон, а избрани по 12 февруари 2019 година, своите свечени изјави за извршување на функциите ги даваат со новото уставно име на државата – Република Северна Македонија, согласно со амандманите XXXIII-XXXVI на Уставот.”

loading...

go88 đánh bài

sunwin md5