КАЕВСКИ: Доста беа лаги од Мицкоски, да се извини и да ги поддржи државните позиции со Бугарија
КАЕВСКИ: Доста беа лаги од Мицкоски, да се извини и да ги поддржи државните позиции со Бугарија
Македонскиот јазик ќе можат да го изучуваат сите студенти на Истанбулскиот универзитет
Македонскиот јазик ќе можат да го изучуваат сите студенти на Истанбулскиот универзитет
ПЕНДАРОВСКИ: Очекувам третата парада на гордоста во Скопје да се одржи во мирна атмосфера, без инциденти, во атмосфера на толеранција и прифаќање. Да покажеме солидарност со нашите сограѓани затоа што достоинството, еднаквоста и правдата се за сите граѓани
ПЕНДАРОВСКИ: Очекувам третата парада на гордоста во Скопје да се одржи во мирна атмосфера, без инциденти, во атмосфера на толеранција и прифаќање. Да покажеме солидарност со нашите сограѓани затоа што достоинството, еднаквоста и правдата се за сите граѓани
(ВИДЕО) ЦУЦУЛОТ КОНЕЧНО СИ ГО НАЈДЕ МЕСТОТО, ДО МИРКА КЛАСНАТА НА СТРИМОТ НА ПРО РУСКАТА ПАРТИЈА РОДИНА, ДОСЕГА ГЛУМЕШЕ НЕКАКОВ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ФИЛОЗОФ...
(ВИДЕО) ЦУЦУЛОТ КОНЕЧНО СИ ГО НАЈДЕ МЕСТОТО, ДО МИРКА КЛАСНАТА НА СТРИМОТ НА ПРО РУСКАТА ПАРТИЈА РОДИНА, ДОСЕГА ГЛУМЕШЕ НЕКАКОВ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ФИЛОЗОФ...
(ВИДЕО) ГОЛЕМИ ПОЛИЦИСКИ СИЛИ СЕ РАСПОРЕДЕНИ ОКОЛУ УСТАВНИОТ СУД ВО САД ПОРАДИ НАЈАВЕНИТЕ МАСОВНИ И НАСИЛНИ ПРОТЕСТИ ПОРАДИ ДЕНЕШНАТА ОДЛУКА ДА СЕ ЗАБРАНИ АБОРТУСОТ ПО 50 ГОДИНИ ЛЕГАЛНОСТ
(ВИДЕО) ГОЛЕМИ ПОЛИЦИСКИ СИЛИ СЕ РАСПОРЕДЕНИ ОКОЛУ УСТАВНИОТ СУД ВО САД ПОРАДИ НАЈАВЕНИТЕ МАСОВНИ И НАСИЛНИ ПРОТЕСТИ ПОРАДИ ДЕНЕШНАТА ОДЛУКА ДА СЕ ЗАБРАНИ АБОРТУСОТ ПО 50 ГОДИНИ ЛЕГАЛНОСТ
Галетановски: Нема ништо ново во ЗОО откако заминав, среќа што родија неколку животни кои ги донесовме
Галетановски: Нема ништо ново во ЗОО откако заминав, среќа што родија неколку животни кои ги донесовме
СО СВЕТСКИОТ ПОЛИТИЧКИ ВРВ: Николовски во Берлин на конференција со Државниот секретар на САД, претседателот на Светска банка и многу други високи претставници
СО СВЕТСКИОТ ПОЛИТИЧКИ ВРВ: Николовски во Берлин на конференција со Државниот секретар на САД, претседателот на Светска банка и многу други високи претставници
Протоколот не може да биде услов во преговорите, ниту спомнат во преговарачката рамка, порачува Маричиќ
Протоколот не може да биде услов во преговорите, ниту спомнат во преговарачката рамка, порачува Маричиќ

АРИФИ: Денес претставивме 3 од 5-те заложби на Демократската унија за интеграција за Тетово

Денес претставивме 3 од 5-те заложби на Демократската унија за интеграција за Тетово.

Зелената агенда значи ефикасно управување со отпадот, завршување на канализационите мрежи и чиста вода за пиење, гасификација, паркинзи, олеснет сообраќај, повеќе зеленило, повеќе паркови.
За ДУИ, оваа визија за Тетово е процес што ќе го реализираме заедно со реални и остварливи проекти преку кои ќе го подобриме квалитетот на животот на граѓаните.
Дел од проектите на Зелената агенда за Тетово се:
– Поставување полу -подземни контејнери – проект кој претставува понатамошен чекор за подобрување на капацитетот на јавното претпријатие и обезбедување подобри услуги од ова претпријатие.
– Набавка на инвертори и прочистувачи на воздух за сите училишта
– Нови зелени површини во градот / Уредување на Кејот на река Пена
– Проширен јавен превоз
– Густиот сообраќај произлегува и од недостатокот на јавни паркинг места. Затоа, неопходна е интервенција на главниот градски плоштад. Во новиот мандат, наша примарна цел ќе биде да му дадеме на Тетово урбан и модерен јавен плоштад, кој ќе ги задоволи потребите на граѓаните.

2. Дигитална агенда – Електронска администрација е клучот за ефикасна јавна услуга, но и транспарентна со обезбедување целосни дигитални услуги.
Проектот „Иновативни решенија за општински услуги во општина Тетово“ што ќе започне со имплементација во декември 2021 година, ќе овозможи дигитализација на повеќето општински услуги, обука на администрацијата и граѓаните / бизнисите, за користење на овие услуги. Со имплементацијата на дигиталната гео-информативна платформа ИКТ, наша цел е да ги интегрираме сите општински процедури во дигитална форма. Инспекциските служби ќе ја забрзаат подготовката на извештаите за инспекција на лице место; издавање извадоци од урбанистички планови во автоматизирана форма; обезбедување податоци за планирање на домот; јавна презентација на подготвени урбанистички планови; обработка на барања и издавање потврди на граѓани и компании, наплата на даноци и други општински услуги.
Со промовирање на апликацијата во сите општински сектори, користењето на дигиталните услуги ќе ја трансформира општината, бидејќи со тоа ќе се зголеми финансискиот капацитет и ќе се обезбеди навремено добивање на документација за правните субјекти и граѓаните. До овие иновативни решенија преку модули ќе има пристап до веб и мобилните апликации, кои ќе ги користат граѓаните, со што ќе придонесат за развој на нашиот план за дигитална општина.

3. Агенда за отворени врати
Градоначалниците се на услуга на граѓаните и општината им припаѓа на граѓаните. Сите граѓани имаа и ќе имаат целосен пристап до нивниот градоначалник.
Граѓаните имаа можност секоја втора недела да се сретнат со градоначалникот. Оваа отворена врата ќе продолжи и ние ќе го пречекаме секој граѓанин, не само во општината, туку и во канцелариите за јавни услуги кои ќе се отворат и во селата.
Дневната политика подразбира донесување чести и важни одлуки кои влијаат на секојдневниот живот на граѓаните и нивната иднина. Вклучувањето на граѓаните во донесувањето одлуки подразбира носење на големи и важни одлуки не од тесното раководство на општината, туку од граѓаните.

4. Ќе имплементираме модерни модели на демократско учество за сите проекти на јавни површини, каде што граѓаните ќе бидат интегрирани од самиот почеток во развојот на проектот. Во 2020 година го сменивме статутот на општината со воспоставување специјален дел за учество на граѓаните на форуми во заедницата, цитирам:
„Градоначалникот и Советот на општината на Општина Тетово со сопствена иницијатива организираат форуми со заедницата, како форма за јавно учество на сите граѓани на општината, за јавна расправа за проблемите и идентификување решенија и приоритети, предлог – решенија или развој на проекти во интерес на заедниците. Организацијата на форуми опишани во претходниот став на овој член може да биде иницирана од заинтересирани физички и правни лица кои се подготвени финансиски и материјално да поддржуваат проекти во интерес на општината. Барањето од став 2 на овој член се однесува до градоначалникот, кој врз основа на стратешките документи и развојните цели на општината одлучува дали иницијативата ќе биде прифатена или отфрлена. Начинот и постапката на функционирање на форумите во заедницата се регулирани со Регулатива донесена од Советот на општината на предлог на градоначалникот “.

5.Нашите заложби за нулта толеранција значи нулта злоупотреба, нулта лошо управување, нула корупција, нулта кучиња скитници, нулта дивоградби, нулта запоставени граѓани.
Граѓаните, преку целосна дигитализација на нашите услуги, ќе можат да ги следат нивните барања и да го видат статусот во исто време. Дигитализацијата исто така ќе ја зголеми транспарентноста и ќе ја спречи корупцијата во администрацијата. Понатаму, ќе воспоставиме независен Народен правобранител и анонимна платформа за дигитална сигнализација каде што граѓаните ќе можат да пријавуваат повреда на право до администрацијата. Ќе се проверат и потврдат сите водечки позиции во јавната администрација, со така наречена двојна контрола врз нивната правна, морална и професионална квалификација.

За да ја зголемиме безбедноста во нашиот град, ќе формираме општински полициски сили која ќе биде поддршка на државната полиција во спроведувањето на законот, ќе ги обезбедува улиците, особено пред училиштата и градинките, ќе прави контрола на безбедноста во сообраќајот и паркирањето. Оваа невооружена општинска полиција, исто така, ќе биде одговорна за избегнување на загадувањето на градот и контрола на почитување на редот на јавните површини.
Исто така, во соработка со УНДП и Центарот за развој на полошкиот плански регион, во подготовка сме на проект за изградба на центар за третман на кучиња скитници, што е проблем не само во општина Тетово, туку и на државно ниво.
Ќе се потрудиме да изградиме модерна и развиена, општина со поголеми надлежности, побогата, транспарентна и отчетна.
#ИзбериПравилноГласајЗелено🍀

loading...

game đánh bài go88

download game sunwin