Средба Грковска- Худолин: Поддршката на ЕУ е исклучително важна, работиме на решенија кои ќе бидат долгорочни и одржливи и ќе обезбедат стандардизирани процеси во иднина
Средба Грковска- Худолин: Поддршката на ЕУ е исклучително важна, работиме на решенија кои ќе бидат долгорочни и одржливи и ќе обезбедат стандардизирани процеси во иднина
ОТКАКО ВМРО ДПМНЕ ВО ПАРТИСКО СООПШТЕНИЕ ГО НАРЕКОА ПРЕМИРОТ КОВАЧЕВСКИ БУДАЛА, РЕАГИРАШЕ СДСМ: Ниското ниво на комуникација на ВМРО-ДПМНЕ зборува за ниското ниво на политичка култура и состојбата на умот на Христијан Мицкоски
ОТКАКО ВМРО ДПМНЕ ВО ПАРТИСКО СООПШТЕНИЕ ГО НАРЕКОА ПРЕМИРОТ КОВАЧЕВСКИ БУДАЛА, РЕАГИРАШЕ СДСМ: Ниското ниво на комуникација на ВМРО-ДПМНЕ зборува за ниското ниво на политичка култура и состојбата на умот на Христијан Мицкоски
ШОКАНТНО, СДСМ ОТКРИ ПИКАНТЕРИЈА ЗА ЛИДЕРОТ НА ОПОЗИЦИЈАТА: Мицкоски одел по амбасади и цимолел да се одмрзне имотот на криминалната ВМРО-ДПМНЕ а неговите соработници да бидат ослободени од обвиненија?!
ШОКАНТНО, СДСМ ОТКРИ ПИКАНТЕРИЈА ЗА ЛИДЕРОТ НА ОПОЗИЦИЈАТА: Мицкоски одел по амбасади и цимолел да се одмрзне имотот на криминалната ВМРО-ДПМНЕ а неговите соработници да бидат ослободени од обвиненија?!
(ФОТО + ВИДЕО) Спасовски и Брнз на оперативно-тактичка вежба на МВР и амбасада на САД - вежбаа евакуација на персоналот при терористички напад
(ФОТО + ВИДЕО) Спасовски и Брнз на оперативно-тактичка вежба на МВР и амбасада на САД - вежбаа евакуација на персоналот при терористички напад
КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ЖИТЕЛ НА ЈОРДАН И ЗА ДВАЈЦА ВРАБОТЕНИ ВО МАТИЧНО КОИ МУ ПОМОГНАЛЕ НЕЛЕГАЛНО ДА СЕ СТЕКНЕ СО МАКЕДОНСКИ ПАСОШ
КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ЖИТЕЛ НА ЈОРДАН И ЗА ДВАЈЦА ВРАБОТЕНИ ВО МАТИЧНО КОИ МУ ПОМОГНАЛЕ НЕЛЕГАЛНО ДА СЕ СТЕКНЕ СО МАКЕДОНСКИ ПАСОШ
НИКОБ обезбедување со специјален промотивен пакет
НИКОБ обезбедување со специјален промотивен пакет
БОЧВАРСКИ: Со 20 милиони денари се реконструира патот од Радовиш до Воиславци
БОЧВАРСКИ: Со 20 милиони денари се реконструира патот од Радовиш до Воиславци
МЕКДОНАЛДС ГИ ПРОДАВА СВОИТЕ 850 РЕСТОРАНИ ВО РУСИЈА, КАДЕ РАБОТАТ 60 000 РУСИ, РЕСТОРАНИТЕ ЌЕ СЕ РЕБРЕНДИРААТ И НЕМА ДА ГИ ИМААТ ОЗНАКИТЕ НА НАЈГОЛЕМИОТ ЛАНЕЦ ЗА БРЗА ХРАНА ВО СВЕТОТ
МЕКДОНАЛДС ГИ ПРОДАВА СВОИТЕ 850 РЕСТОРАНИ ВО РУСИЈА, КАДЕ РАБОТАТ 60 000 РУСИ, РЕСТОРАНИТЕ ЌЕ СЕ РЕБРЕНДИРААТ И НЕМА ДА ГИ ИМААТ ОЗНАКИТЕ НА НАЈГОЛЕМИОТ ЛАНЕЦ ЗА БРЗА ХРАНА ВО СВЕТОТ

АЗЕСКИ И КОМОРАТА ВО УСЛОВИ НА КРИЗА ОБЕЗБЕДИЈА 23 НАЈСОВРЕМЕНИ МАШИНИ ЗА 4 КОМПАНИИ: Вкупно вредат половина милион евра и поголема конкурентност

“ Штип и „АгроБар“ Виница две од 4-те компании кои со нова автоматизирана опрема станаа извозно поконкурентни во настапот на странските пазари

Претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија Бранко Азески, во придружба на потпретседателите на Комората, Глигор Цветанов и м-р Анета Трајковска, денеска ќе посетат две компании во источна Македонија, за кои Стопанската комора (заедно со уште други две фирми) за прв пат обезбеди директна финансиска поддршка во форма на грант од Фондот за иновации и технолошки развој во износ од 499.905 евра, за набавка на 23 машини во 4-те фирми, потребни за зголемување на конкурентноста на производите.

Главната цел на проектот беше зголемување на продуктивноста, намалување на трошоците и раст на извозната конкурентност на компаниите преку набавка и инсталирање на нови машини и опрема.

Вкупниот буџет на проектот е во вредност од 1.088.536 евра. 40 отсто од средствата се неповратна помош преку проектот на Комората од ФИТР, додека останатите средства се ко-финансирање од страна на компаниите. Дополнителна придобивка за компаниите е што имаа можност за поврат на ДДВ, кој се плаќаше при набавка на самите машини, што значи дека неповратниот грант за компаниите изнесува околу 50%.

Компанијата ТМ Штип со набавка на три автоматизирани машини во вредност од 242.000 евра го подобрува производниот капацитет, квалитетот на финалните производи и ја зголемува ефикасноста на трошоците.

АгроБар Виница со нови три автоматизирани машини и компресор за производство на земјоделска механизација вредни 216.000 евра, целосно го автоматизира процесот на производство што значително ја зголемува можноста за нова производна палета на нови производи за потребите на компании од други индустрии во регионот и пошироко.

Успешно реализираниот проект на Комората со кој, преку директна финансиска поддршка се поттикна поголема конкурентност на 4-те македонски компании што стимулира поголема извозна активност, е само потврда дека Фондот за иновации и технолошки развој треба и следната година да проектира финансиска поддршка на бизнисот и тоа да преставува континуирана програма за поддршка на стопанството.

loading...
tải go88