Ковачевски: Нема да дозволиме енергетската криза да удри силно врз џебот на граѓаните
Ковачевски: Нема да дозволиме енергетската криза да удри силно врз џебот на граѓаните
ФРЧКОВСКИ: ПАРТНЕРСТВОТО НА МАКЕДОНИЈА И САД СЕ РОДИ И ЗАЦВРСТИ ВО 90-ТИТЕ ТАКА ШТО ИМ ГИ ПОНУДИВМЕ СИТЕ НАШИ ШПИОНСКИ КАНАЛИ ЗА ОТКРИВАЊЕ НА ПОЗИЦИИТЕ НА СРБИТЕ ВО БОСНА И КОСОВО
ФРЧКОВСКИ: ПАРТНЕРСТВОТО НА МАКЕДОНИЈА И САД СЕ РОДИ И ЗАЦВРСТИ ВО 90-ТИТЕ ТАКА ШТО ИМ ГИ ПОНУДИВМЕ СИТЕ НАШИ ШПИОНСКИ КАНАЛИ ЗА ОТКРИВАЊЕ НА ПОЗИЦИИТЕ НА СРБИТЕ ВО БОСНА И КОСОВО
КРЕШНИК БЕКТЕШИ: Минималната плата нема да се зголеми наскоро поради енергетската криза
КРЕШНИК БЕКТЕШИ: Минималната плата нема да се зголеми наскоро поради енергетската криза
Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ да одат на факултет и да научат што е инфлација
Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ да одат на факултет и да научат што е инфлација
ФРЧКО: ПЛАЧЕЊЕТО НА ДИМИТРОВ ШТО НЕ ДОБИ МИНИСТЕРСКА ФОТЕЉА Е ПАТЕТИЧНО И ТАЖНО, ЧОВЕКОТ НЕ ЗНАЕ ДОСТОИНСТВЕНО ДА ПАДНЕ, ЦЕЛ ЖИВОТ ТАТКО МУ И МАЈКА МУ ГО ГУРААТ И ГО МЕСТАТ
ФРЧКО: ПЛАЧЕЊЕТО НА ДИМИТРОВ ШТО НЕ ДОБИ МИНИСТЕРСКА ФОТЕЉА Е ПАТЕТИЧНО И ТАЖНО, ЧОВЕКОТ НЕ ЗНАЕ ДОСТОИНСТВЕНО ДА ПАДНЕ, ЦЕЛ ЖИВОТ ТАТКО МУ И МАЈКА МУ ГО ГУРААТ И ГО МЕСТАТ
ШТО МИСЛЕШЕ, ШТО МИСЛЕШЕ: Сиљановска Давкова жали што влегла во политика, ама си ги лечи маките со пратеничката плата од 1000 евра
ШТО МИСЛЕШЕ, ШТО МИСЛЕШЕ: Сиљановска Давкова жали што влегла во политика, ама си ги лечи маките со пратеничката плата од 1000 евра
ОРДАНОВСКИ: Македонско-бугарските односи мрднаа од „мртва точка“
ОРДАНОВСКИ: Македонско-бугарските односи мрднаа од „мртва точка“
Ковачевски - Бомгартнер: Скопје и Париз испишуваат ново поглавје на соработка која рефлектира со прва инвестиција од 270 милиони евра за соларен парк
Ковачевски - Бомгартнер: Скопје и Париз испишуваат ново поглавје на соработка која рефлектира со прва инвестиција од 270 милиони евра за соларен парк

Бектеши: БЕГ има законска обврска да обезбедува парно греење, ако не го прави тоа ќе ја загуби лиценцата

Не само што треба да најдат начин за снабдување, туку БЕГ има и обврска за тоа согласно Законот за енергетика. Носителите на лиценците не може да престанат да ја исполнуваат обврската за испорачување на јавна услуга, ова вечерва го соопшти министерот за економија Крешник Бектеши во емисијата „Топ тема” на Телма.

Тој додаде дека доколку тие прекинат да снабдуваат топлинска енергија, без претходно информирање на Регулаторната комисија за енергетика дека имаат проблем, РКЕ има право и да им ја одземе лиценцата. „

-Согласно законот, тие се обврзани и да имаат количини за снабдување со топлинска енергија со алтернативно гориво во период од 15 дена, рече Бектеши.

Тој додаде дека проблемот со снабдувањето со топлинска енергија во делот на Скопје-Север, треба да биде решен преку Општината Чаир или други институции со интервенција од 20 милиони денари.

Министерот Бектеши нагласи дека Скопје и општините имаат и законска обврска да помогнат на граѓаните за поскапувањето на парното.

-Ние ги повикавме Град Скопје и општините во градот да се вклучат со креирање мерки за да излезат во пресрет на граѓаните. Град Скопје и општините треба да се вклучат со различни програми за дикретно да им помогнат на граѓаните, но и да го ублажи притосокот со ликвидноста што го имаат компаниите што снабдуваат топлинска енергија во градот, рече Бектеши.

Тој додаде дека централната власт ќе им помогне на Град Скопје и општините за префрлање на средства до локалните самоуправи за обезбедување природен гас за греење на јавните институции.

-Информирани сме како Влада и Министерство за економија за ситуацијата во Општина Чаир. Известена е Регулаторната комисија за енергетика дека во делот на јавните институции, преземеаме одговорност за по пазарна цена на природен гас да се снабдуваат градинките, школите, зградите на општините и слично, кажа Бектеши.

Тој додаде дека БЕГ нема проблеми со количините на природен гас, кои се обезбедении уште еднаш побара од општинтие и управата на Град Скопје да се донесат мерки со кои дополнително ќе им се олесни ситуацијата на граѓаните, по одлуката на РКЕ за зголемување на цената на парното.

Во Законот за енергетика се наведува дека заради сигурно, безбедно, непрекинато и квалитетно снабдување со топлинска енергија на потрошувачите на своите подрачја, единиците на локална самоуправа овозможуваат услови за извршување на следниве енергетски дејности: производство на топлинска енергија, дистрибуција на топлинска енергија и снабдување со топлинска енергија.

Бектеши праша зошто градоначалничката на Град Скопје Арсовска и Советот на Град Скопје не предвидоа ни денар во буџетот во енергетската криза за 2022 година. – Владата и Министерството за економија го повикаа Град Скопје во нивниот буџет за 2022 година да одделат средства за ублажување на притисокот од енергетската криза врз граѓаните. Тоа е покажување грижа за граѓаните и тоа требало да го има предвид Град Скопје, рече Бектеши во дебатата.

Тој посочи дека плановите за енергетската криза почнале уште во август минатата година, кога и се доставуваа кандидатурите за локалните избори. -Секој што се кандидира за менаџирање на одредена општина, треба да ја знае ситуацијата и што ќе го очекува по стапувањето на функција.

Кандидатурите за локалните избори се доставуваа до крај на август, кога веќе се знаеше дека ќе имаме енергетска криза. Тогаш требаше да направите план за како ќе ја менаџирате кризата, изјави Бектеши. Тој додаде дека Град Скопје може да побара пренамена на наменските средства кои владата ѝ ги има исплатено на локалната самоуправа со цел справување со енергетската криза.

Според градоначалничката Арсовска, Градот како и останатите општини немаат никакви ингеренции, а се обременети со оваа ситуација.

loading...

anime sites. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

animeheaven Death Note (Dub)

The Misfit of Demon King Academy: History’s Strongest Demon King Reincarnates and Goes to School with His Descendants

Horimiya Episode 5

AnimeHeaven Death Note (Dub) Episode 36

sites to watch anime The World's Finest Assassin Gets Reincarnated in Another World as an Aristocrat