И ГОЦА СЕ СВРТЕ ПРОТИВ ГРУЈО - Јанкулоска сведочеше за плацевите на Водно на Груевски: Некогаш донаторите ги даваа парите на Груевски, во партиското седиште имаше сеф во секоја просторија!
И ГОЦА СЕ СВРТЕ ПРОТИВ ГРУЈО - Јанкулоска сведочеше за плацевите на Водно на Груевски: Некогаш донаторите ги даваа парите на Груевски, во партиското седиште имаше сеф во секоја просторија!
ЕВЕ КАКО ВМРО ЈА ПЉАЧКАЛО ДРЖАВАТА: Чинговски сведочеше дека како поштар доставувал пакети за ВМРО-ДПМНЕ, се сомнева дека во некои имало и пари
ЕВЕ КАКО ВМРО ЈА ПЉАЧКАЛО ДРЖАВАТА: Чинговски сведочеше дека како поштар доставувал пакети за ВМРО-ДПМНЕ, се сомнева дека во некои имало и пари
Реакција на Павле Трајанов на изјавата на Христијан Мицкоски
Реакција на Павле Трајанов на изјавата на Христијан Мицкоски
Imuno Aktiv - Борете се за вашиот имунитет со најсилниот германски бренд Doppelherz
Imuno Aktiv - Борете се за вашиот имунитет со најсилниот германски бренд Doppelherz
БОМБА ВО СУДНИЦА - ВИСТИНАТА ЗА РЕЖИМОТ ОДЕКНА ОД УСТАТА НА НАЈБЛИСКИТЕ НА ДИКТАТОРОТ - Протуѓер: Со Груевски бевме блиски. Ми спомена дека купил земјиште од 10.000 квадратни метри на Водно
БОМБА ВО СУДНИЦА - ВИСТИНАТА ЗА РЕЖИМОТ ОДЕКНА ОД УСТАТА НА НАЈБЛИСКИТЕ НА ДИКТАТОРОТ - Протуѓер: Со Груевски бевме блиски. Ми спомена дека купил земјиште од 10.000 квадратни метри на Водно
Бектеши: Минималната плата по Нова година ќе биде 18.000 денари, ценовни шокови за струјата не се очекуваат
Бектеши: Минималната плата по Нова година ќе биде 18.000 денари, ценовни шокови за струјата не се очекуваат
Трајанов: Се нарушува етничкиот баланс во Владата, ќе имаме повеќе министри албанци од македонци
Трајанов: Се нарушува етничкиот баланс во Владата, ќе имаме повеќе министри албанци од македонци
Шахпаска: Аудио-читачот „Хана“, достапен за слепите лица кои говорат албански јазик, е потврда на концептот „Едно општество за сите“
Шахпаска: Аудио-читачот „Хана“, достапен за слепите лица кои говорат албански јазик, е потврда на концептот „Едно општество за сите“

Бектеши: Објавени три јавни повици за субвенции за микро и мали компании, жени претприемачи и занаетчии, средствата ќе се делат според развиеност плански региони

Министерството за економија објави три јавни повици во рамки на Програмата за конкурентност и иновации и претприемништво (КИП) за 2021 година наменети за поддршка на домашните компании. Објавени се јавните повици за субвенционирање на микро и мали претпријатија, за финансиска поддршка на женско претприемништво и за субвенционирање на занаетчии, информираше денеска на прес конференција министерот за економија Крешник Бектеши.

Како што кажа министерот, трите јавни повици се објавени пред десетина дена, а сите заинтересирани компании имаат рок да аплицираат до 16-ти, односно до 30-ти април и да ја искористат финансиската поддршка од Министерството за економија.

„Со јавниот повик за субвенционирање на микро и мали претпријатија е предвидена финансиска поддршка за субвенционирање на 50% од докажаните трошоци за набавка на машини и алати и за набавка и инсталација на фотоволтаични панели – затворен систем, за производство на електрична енергија за сопствени потреби на претпријатието со моќност над 5 kW. За оваа мерка се предвидени вкупно 30,7 милиони денари од буџетот на Министерството за економија, а финансиската поддршка по еден апликант е најмногу 400.000 денари. Доколку фирмата е управувана или основана од жена, тогаш субвенцијата се зголемува за 10%. Субвенционирани ќе бидат трошоците направени во 2020 и 2021 годиина, потенцираше Бектеши.

Со јавниот повик за субвенции за поддршка на женско претприемништво како што информираше министерот предвидена е финансиска поддршка за кофинансирање на 80% на трошоците на компании кои се 50% во сопственост или управувани од жени за набавка на опрема и алати, уредување/подобрување на деловниот простор и воведување на софтверски решенија.

„За оваа мерка во рамки на Буџетот на Министерството за економија се предвидени вкупно 4 милиони денари, а максималниот износ на поддршка по апликант е не повеќе 150.000 денари, освен кај трошоците за воведување на софтверски решенија каде што финансиската поддршка е најмногу 60.000 денари. Исто и кај оваа мерка субвенционирани ќе бидат трошоците направени во текот на 2020 и 2021 година. Крајниот рок за аплицирање е 30.04.2021 година, кажа Бектеши.

Како што информиршае министерот со јавниот повик за субвенции за занаетчии е предвидена финансиска поддршка за покривање на 60% од трошоците на занаетчиите за набавка на опрема и алати како и уредување, односно подобрување на деловниот простор. Максималниот износ на поддршка за еден апликант изнесува 120.000 денари за трошоци направени во 2020 и 2021 годиина.
Од Буџетот на Министерството за економија за субвенции за поддршка на занаетчиите се предвидени вкупно 6 милиони денари. Крајниот рок за аплицирање и за овој јавен повик е 30.04.2021 година.
“Оваа година за прв пат за распределба на средствата предвидени во јавните повици од КИП програмата ќе се применува начелото за рамномерен регионален развој. Тоа значи дека средствата ќе се распределуваат според развиеноста на планските региони во државата. Според ова правило најголем дел од средствата предвидени во секој јавен повик ќе се поделат во најмалку развионите региони, а најмал дел од средствата ќе бидат во најмногу развиените региони, кажа Бектеши.

Според него, согласно Класификацијата на планските региони според степенот на развиеност во периодот од 2018 до 2023 за Севериосточниот регион кој е најмалку развиен ќе бидат распределени 17,3% од финансиската поддршка. За Вардарскиот регион 14,7%, за Југозападен 13,3%, за Полошки регион 13,2%, за Пелагониски регион 11,9%, за Источниот 11,3% од финансиската поддршка, додека за Југиосточниот 11,1% и за Скопскиот кој е најразвиен ќе бидат распределени 7,2% од финансиската поддршка од вкупно предвидените средства од секој јавен повик посебно.

„Распределбата на средствата во рамки на секој плански регион согласно принципот „прв дојден, прв услужен“ ќе се применува за апликантите од ист плански регион. Доколку вкупно распределените средства во одреден плански регион наменети за субвенционирање на претпријатија/апликанти од тој регион не се искористат, истите ќе се доискористат за субвенционирање на апликантите во плански региони каде што има апликации. Распределбата на овие средства ќе се прави исто така според разиеност на планските региони“ заклучи министерот Бектеши.

loading...

watch anime free. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

The Rising of the Shield Hero (Dub)

stream anime online Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town?

animes online Fairy Tail

free anime Death Note

ANIMEFLIX JUJUTSU KAISEN