Ристевска – Јорданова: Во ЕП Македонија доби позитивна оценка за реформите, силно е инсистирањето преговорите да почнат
Ристевска – Јорданова: Во ЕП Македонија доби позитивна оценка за реформите, силно е инсистирањето преговорите да почнат
Бајден на средба со лидерите на Шведска и Финска
Бајден на средба со лидерите на Шведска и Финска
Петровска ги посети студентите на АУЕ ФОН кои се на теренска настава со армиските специјалци: практичната настава е значајна за квалитетно образование
Петровска ги посети студентите на АУЕ ФОН кои се на теренска настава со армиските специјалци: практичната настава е значајна за квалитетно образование
За Грција е историска одлуката за Шведска и Финска да аплицираат во НАТО
За Грција е историска одлуката за Шведска и Финска да аплицираат во НАТО
Фирмата НИКОБ обезбедување оваа година одбележува 25 години од своето основање - Лазаров: НИКОБ е бренд во кој луѓето веруваат, внесовме квалитет, инвестиции и иновативност
Фирмата НИКОБ обезбедување оваа година одбележува 25 години од своето основање - Лазаров: НИКОБ е бренд во кој луѓето веруваат, внесовме квалитет, инвестиции и иновативност
Финска не сака нуклеарно оружје на своја територија, вели премиерката Марин
Финска не сака нуклеарно оружје на своја територија, вели премиерката Марин
Архиепископот Стефан: Му благодариме на Бога што наидовме на братољубиво разбирање кај патријархот Порфириј
Архиепископот Стефан: Му благодариме на Бога што наидовме на братољубиво разбирање кај патријархот Порфириј
Позната листата со барања на Турција за да дозволи влез на Финска и Шведска во НАТО
Позната листата со барања на Турција за да дозволи влез на Финска и Шведска во НАТО

Бектеши: Шест милиони евра за БЕГ, РЕК Битола има доволно јаглен за непречена работа

Крешник Бектеши, министерот за економија, денеска пред медиумите откри дека првично Владата одобрила 6 милиони евра за финансирање на работата на БЕГ преку администрирање од страна на АД ЕСМ. Со оваа сума треба да се доплати остатокот од разликата помеѓу реалната и актуелната цена на топлинска енергија од фактурите.

– Кога се оравеа проекциите, беа вклучени ЕСМ, ЕСМ Енергетика, РКЕ. Тоа е искалкулирана сума согласно берзанските цени. Ќе видиме и фјучерсите како ќе се движат за февруари и март и откако ќе ги добиеме понудите, таа сума може да биде и поголема. Но цените очекуваме да бидат помали од тие за јануари, рече Бектеши како одговор на новинарско прашање.

Сумата која синоќа ја овјави Владата од 10 милиони евра за АД ЕСМ, како што додаде Бектеши, е посебна и е наменета за мазут, јаглен и за увозна електрична енергија за потребите на државното електростопанство. Министерот тврди дека АД ЕСМ во моментов има многу повеќе количини јаглен на располагање спооредбено со почетокот на енергетската криза.

– Ккао што ме информира комисијата, јас можам да кажам дека има 250.000 тони јаглен за РЕК Битола, а претходно немаше ни 40.000. И наши и од увоз се количините. Важно е дека имамае 250.000 тони во депонија, рече тој како одговор на новинарско прашање.

Бектеши додаде дека АД ЕСМ денеска треба посебно да информира за договорот кој ќе биде склучен со БЕГ. Владата синоќа го одобри текстот на договорот за деловно – техничка соработка со кој се регулираат меѓусебните права на производство на топлина Балкан Енерџи (БЕГ) и Електрани на Северна Македонија (АД ЕСМ).

Согласно овој договор БЕГ ќе го стави на увид на АД ЕСМ целокупното свое деловно работење до денот на склучување на овој договор, а од денот на склучување на овој Договор ќе му даде согласност на АД ЕСМ да управува со сите деловни активности на БЕГ, со сите трансакциски сметки, како и со наменската сметка која што БЕГ ќе ја отвори исклучиво за потребите на овој Договор за деловно техничка соработка.

На истата седница Владата ја донесе и Одлуката за одобрување финансиски средства за справување со кризната состојба во снабдување со електрична енергија, со која се одобруваат финансиски средства во износ од 615 милиони денари на АД ЕСМ.

loading...

https://44anime.net/. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

watch anime free Attack on Titan

watch anime 4Anime One-Punch Man

4Anime Komi Can’t Communicate Episode 11

watch anime dub Dragon Ball Z (Dub)

watch anime online 4Anime Horimiya

tải go88