СТРАТЕГИЈАТА СО АКЦИСКИ ПЛАН ЗА РАЗВОЈ НА КУЛТУРАTA НА ГРАД СКОПЈЕ ЗА ПЕРИОДОТ 2021 – 2030 ГОДИНА
СТРАТЕГИЈАТА СО АКЦИСКИ ПЛАН ЗА РАЗВОЈ НА КУЛТУРАTA НА ГРАД СКОПЈЕ ЗА ПЕРИОДОТ 2021 – 2030 ГОДИНА
ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА ОПШТИНИТЕ Ќе се зголеми стапката на дотација од ДДВ
ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА ОПШТИНИТЕ Ќе се зголеми стапката на дотација од ДДВ
ГРАД СКОПЈЕ: ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД МАНИПУЛИРА СО ГРАЃАНИТЕ ВО ОДНОС НА ЗЕЛЕНИЛОТО НА УЛИЦА ВАСКО КАРАНГЕЛЕСКИ
ГРАД СКОПЈЕ: ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД МАНИПУЛИРА СО ГРАЃАНИТЕ ВО ОДНОС НА ЗЕЛЕНИЛОТО НА УЛИЦА ВАСКО КАРАНГЕЛЕСКИ
Комерцијална банка, како верен партнер на „Браќа Манаки“, и годинава финансиски го помогна одржувањето на Фестивалот
Комерцијална банка, како верен партнер на „Браќа Манаки“, и годинава финансиски го помогна одржувањето на Фестивалот
МОСКВА ВОЗВРАТИ НА САНКЦИИТЕ Путин го потпиша ембаргото за увоз на храна од САД и ЕУ
МОСКВА ВОЗВРАТИ НА САНКЦИИТЕ Путин го потпиша ембаргото за увоз на храна од САД и ЕУ
Технолошкиот факултет се вклучува во истрагата за опожарената болница во Тетово
Технолошкиот факултет се вклучува во истрагата за опожарената болница во Тетово
Како може цел објект да изгори за неколку минути? – се подготвуваат два извештаи за трагедијата во Тетово
Како може цел објект да изгори за неколку минути? – се подготвуваат два извештаи за трагедијата во Тетово
Радев на средбата со Вархеји истакнал дека декларациите и ветувањата во дијалогот со Република Северна Македонија повеќе не функционираат и Бугарија очекува јасни правно обврзувачки одлуки што ќе доведат до одржливи и неповратни резултати
Радев на средбата со Вархеји истакнал дека декларациите и ветувањата во дијалогот со Република Северна Македонија повеќе не функционираат и Бугарија очекува јасни правно обврзувачки одлуки што ќе доведат до одржливи и неповратни резултати

Бесими: Посебна единица во Министерството ќе ја задолжиме за следење на капиталните расходи

5 октомври 2020, Скопје Планирањето на капиталните инвестиции ќе се зајакне, а воедно и нивното следење. Ќе се направат посебни единици и тела во Министерството за финансии и Владата за следење на капиталните инвестиции, најави министерот за финансии Фатмир Бесими во гостување на Топ Тема на Телма.

-Преку имплементирање на новиот концепт СМАРТ финансии, ќе се работи на подобрување на реализацијата на капиталните расходи. Концептот на СМАРТ финансии е поставување јасна стратегија во јавните финансии, следење и мерење на резултатите и истовремено отчетно и трансаретно дејствување. Имаме јасна поддршка од меѓународните институции и од Европска комисија. Има дополнителни средства за поддршка за моделот за менаџирање на јавните финансии со грант од пет милиони евра за софтвер за буџетирање и планирање. Зборувавме и со Светска банка за дополнителни средства за систем, софтвер и апликација и во Министерството за финансии и во Управата за јавни приходи за да може да се вркстат податоците за да може да се подобри планирањето. Со тоа ќе се подобри и планирањето на капиталните расходи – вели Бесими.
Министерот за финансии посочи дека со ребалансот на буџетот има реалокации на позициите кои нема целосно да се остварат до крајот на годината. Тој најави систем во кој ќе се мери реализацијата и согласно тоа ќе се доделуваат и средства во иднина.

Besimi: Njësi e veçantë në Ministri do e obligojmë të ndjekë shpenzimet kapitale

5 tetor 2020, Shkupi – Planifikimi i investimeve kapitale do të forcohet, njëkohësisht dhe monitorimi i tyre. Do të formohen njësi të veçanta dhe organe në Ministrinë e financave dhe Qeveri për të monitoruar investimet kapitale, njoftoi kështu Ministri i financave Fatmir Besimi gjatë intervistës në Top Tema në Telma.

-Me implementimin e konceptit të ri të financimit SMART, ne do të punojmë në përmirësimin e realizimit të shpenzimeve kapitale. Koncepti i SMART Financë është përcaktimi i një strategjie të qartë në financat publike, monitorimin dhe matjen e rezultateve dhe në të njëjtën kohë veprime të përgjegjshme dhe transversale. Ne kemi mbështetje të qartë nga institucionet ndërkombëtare dhe Komisioni Evropian. Ekzistojnë fonde shtesë për të mbështetur modelin e menaxhimit të financave publike me një grant prej 5 milion euro për buxhetin dhe programin e planifikimit. Ne gjithashtu diskutuam me Bankën Botërore në lidhje me fondet shtesë për sistemin, softuerin dhe aplikacionin si në Ministrinë e financave ashtu edhe në Drejtorinë e të Ardhurave Publike në mënyrë që të dhënat të mund të kontrollohen për të përmirësuar planifikimin. Kjo do të përmirësojë planifikimin e shpenzimeve kapitale – thotë Besimi.

Ministri i Financave theksoi se me rebalancin e buxhetit ka rialokim të pozicioneve që nuk do të realizohen plotësisht deri në fund të vitit. Ai njoftoi një sistem në të cilin do të matet realizimi dhe në përputhje me rrethanat, fondet do të alokohen në të ardhmen.

loading...

Website https://animebee.to: Watch Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG - Individual Eleven - Tachikomatic Days animebee Episode Full anime online

Watch Anime on Ads-free Website Animekisa

Watch anime online for free at AnimeFLV kissanime

AnimeFreak: Xue Ying Ling Zhu anime episode 26 online free at https://animefreak.ws anime stream

Telegra: https://telegra.ph/Anime-Flix-06-22

Medium: https://medium.com/@gogoanimelol