Интервју со Рафајловски: Одлуката на РКЕ за цената на струјата нема да предизвика голем удар врз потрошувачите и ќе ја задржи социјалната стабилност
Интервју со Рафајловски: Одлуката на РКЕ за цената на струјата нема да предизвика голем удар врз потрошувачите и ќе ја задржи социјалната стабилност
АД ЕСМ ПОНУДИ ЦЕНА ОД 48Е/МWh, ЦЕНИТЕ НА БЕРЗИТЕ ДОСТИГНУВААТ ДО 360Е/MWh
АД ЕСМ ПОНУДИ ЦЕНА ОД 48Е/МWh, ЦЕНИТЕ НА БЕРЗИТЕ ДОСТИГНУВААТ ДО 360Е/MWh
(АУДИО) Нефи Усеини пцуе новинарка која го прашува за „спорни“ тендери, ЗНМ го осуди испадот
(АУДИО) Нефи Усеини пцуе новинарка која го прашува за „спорни“ тендери, ЗНМ го осуди испадот
Заменик министер Алиу: Мирното решавање на конфликтите е предуслов за развој на здрава средина
Заменик министер Алиу: Мирното решавање на конфликтите е предуслов за развој на здрава средина
ПРИ СУДАР НА ВОЗ СО КАМИОН ВО МИСУРИ, САД, ЗАГИНАА ТРОЈЦА А РАНЕТИ СЕ 50 ПАТНИЦИ
ПРИ СУДАР НА ВОЗ СО КАМИОН ВО МИСУРИ, САД, ЗАГИНАА ТРОЈЦА А РАНЕТИ СЕ 50 ПАТНИЦИ
(ВИДЕО) Посета на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и деканот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски на кампот за обука во Лазарополе
(ВИДЕО) Посета на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и деканот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски на кампот за обука во Лазарополе
Почна обележувањето со ладна пластика на пешачките премини на сообраќајниците во Автокоманда
Почна обележувањето со ладна пластика на пешачките премини на сообраќајниците во Автокоманда
Претседателот на Собранието Талат Џафери, оствари средба со европратениците, членови на Мешовитиот парламентарен комитет – Република Северна Македонија и ЕУ
Претседателот на Собранието Талат Џафери, оствари средба со европратениците, членови на Мешовитиот парламентарен комитет – Република Северна Македонија и ЕУ

БОМБА НА ГЕНЕРАЛ МЕТОДИ ХАЏИ ЈАНЕВ: РУСИЈА ЈА ГУБИ ВОЈНАТА И ИМА ОГРОМНИ ЗАГУБИ ПОРАДИ КОРУПЦИЈАТА ВО НАБАВКИТЕ НА РУСКАТА АРМИЈА, ОПРЕМАТА ИМ Е ЛОША, ТЕНКОВИТЕ НАМЕСТО ОД ДЕБЕЛ ЧЕЛИК ИМ СЕ НАПРАВЕНИ ОД ТЕНОК ЛИМ ПОРАДИ КОРУПЦИЈАТА ВО ФАБРИКИТЕ И ВОЈСКАТА

Значи, оперативните планови, а со тоа и операциите имаат офанзивен карактер. Последното на Русите во пракса им одеше многу лошо заради неколку причини.

Прво, лоша борбено-сервисна поддршка. Тоа значи дека Русите имаа брз маневар до онаму каде биле предвидени одбранбените капацитети или во пракса додека руските борбени системи беа на шини.

При првиот допир со реалноста во Украина почнаа да се јавуваат проблемите. Дел од скапите системи покажаа дека за нив имало значителна негрижа во одржувањето, или пак проблемите се од предолго стоење и неупотреба заради немање средства да ги употребувате. Или пак, заради немање пари да ги одржувате соодветно и да импровизирате.

Дополнително, се виде дека Русите штеделе и во дел од борбеното обезбедување на овие скапи борбени системи (во смисла на надградувањето на оклопот). Таму каде требало да се стави челик или метал потпорните елементи се дрвени заради што ефектите на противникот со помали средства (противоклопни системи) е поголем.

За ваквиот исход се можни две опции. Или Русите импровизирале и свесно штеделе под претпоставка дека нема да им се случи нешто во блиска иднина, или пак набавките за овие дополнителни сегменти – како дел од борбеното обезбедување биле корумпирани, па за многу пари сте набавиле „шкарт“ опрема.

Вториот проблем е комуникацијата. Во многу наврати барем од она што може да се види од извори од отворен карактер, но и во пракса од видеата кои се пролиферуваа, се заклучи дека Руските сили имаат катастрофална комуникација. Цели водови, беа заробени или оставени во напредувањето, односно извлекувањето.

Дополнително, дел од разговорите и комуникациите се споделуваа по социјалните мрежи кои се остварувале со радио-станици кои ги имаат градежните компании, или кои може да си ги набавите преку Амазон или Али експрес. Дополнително, во многу наврати главно средство за комуникација се мобилните телефони, што е недозволиво.

Иако може да се забележи дека ова до крај не е точно, таквите контрааргументи на оваа теза ќе имаат фалинка, бидејќи не може да се објаснат со ништо друго видеата во кои цели формациски состави се заборавени или цели колони паднале во заседа. Тоа се случува кога имате панично распрскување или крајно оперативно и тактичко изненадување.

Трето, Русија има сериозен проблем со синхронизација на различните видови, или, преведено во оперативен речник, има проблем со оперативниот дизајн. Современите трендови на војувањето бараат да имате синхронизирано дејство на видовите (воздухопловни сили, копнени сили, поморски сили и секако најново сајбер сили – ако имате развиено концепт и доктрина за тоа).

АРТИЛЕРИЈА БЕЗ АВИЈАЦИЈА

На терен, руската авијација која е надмоќна, ја гледаме многу слабо. Наместо тоа, рускиот план е ориентиран на копнената компонента. Блиската воздушна поддршка која треба да биде основа за пробивање на ешалоните на кои ја градеа концепцијата во првата фаза, не функционираше.

Русите се потпираат на агресивно користење на артилеријата (на моменти подвижните хаубици даваа директна огнена поддршка) заради што и ефектите во материјална штета се такви какви што се. Таа пак, како што кажавме претходно, е со фалинка заради лошата логистика и координација.

Четврто, Русија има проблем со времето како атмосферска појава и како дел од времето за реализација на операциите. Прво, најголемиот дел од забавеното темпо покрај неочекуваниот отпор е резултат на почвата која во февруари, март па и април знае да биде крајно каллива и тешка за маневар. Тешките борбени системи во такви услови се движат отежнато и напредувањето, ако имате лоша комуникација и координација е проблематично заради што противникот лесно влегува во борбениот распоред.

Времето, пак, за изведување на операција и одолговлекувањето на покажување на оперативен успех се одразува врз моралот, врз ресурсите, врз политичкиот притисок. Со ова Русија нема некој посебен проблем, освен ако претпоставката која ја направивме претходно, Руската логистика да ја поддржува инвазијата и операциите навистина секне.

Петто, војувањето преку ешалони, бара да имате стриктно мерливи, остварливи и одлучувачки точки, тактички, оперативни и стратешки центри на гравитација. Досега, барем од она што го гледаме, не можеме да го видиме сето тоа.

Конечно, и од што ќе зависи дали сето ова заедно со претходниот услов за можноста да се поддржи целата операција, ќе влијае врз Русија или не, е можноста на украинските сили да преминат во контраофанзива. Веќе нагласив дека една од пречките која Украина ја има е што западните донори мора да ги испеглаат ултра либералните процедури и секако дилеми кои се јавуваат за непрекината и навремена поддршка.

Факт е дека САД и добар дел од НАТО-членките прават напори за тоа. Но, дали тоа ќе биде доволно, ако се знае бројката на бегалци и на загинати, капацитетите за самостојно одржување…?

Клучно за Украина во наредните неколку недели е дали ќе го искористи оперативниот застој на Русија и фокусот на исток да може да удри од грб и да го спаси најклучниот дел кој може да биде вклештен на истокот. Во спротивно, ако претпоставката дека без разлика на сé и сите слабости Русија продолжи да меле, на Украина може да и се пишува црна историја.

ПОВЕЌЕ ОД КОЛУМНАТА НА ПОРТАЛОТ ФОКУС.МК

loading...

link vào go88 go88 otp hướng dẫn tải go88

mã otp sunwin bảng tài xỉu sunwin báo cầu sunwin