Ненад Периш во солзи: Матеј ја заврши својата приказна на оваа земја
Ненад Периш во солзи: Матеј ја заврши својата приказна на оваа земја
Средба Ковачевски - Савада: Заинтересираност од Јапонија за инвестиции и силна поддршка за евроинтеграциите и обединета Европа
Средба Ковачевски - Савада: Заинтересираност од Јапонија за инвестиции и силна поддршка за евроинтеграциите и обединета Европа
Економскиот институт - Скопје, како единица на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на 18.5.2022 година со пригодна свеченост одбележа 70 години од своето постоење
Економскиот институт - Скопје, како единица на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на 18.5.2022 година со пригодна свеченост одбележа 70 години од своето постоење
Самит Македонија 2025: Дигитализацијата, регионалната соработка и вложувањето во иновации клучни за закрепнување на економијата
Самит Македонија 2025: Дигитализацијата, регионалната соработка и вложувањето во иновации клучни за закрепнување на економијата
Музејот „Матка“ повторно отворен за посетители - Меѓународниот ден на музеите одбележан со работилница за обновливи извори на енергија
Музејот „Матка“ повторно отворен за посетители - Меѓународниот ден на музеите одбележан со работилница за обновливи извори на енергија
Грант од 2,2 милиони евра од германската КФБ банка за Кавадарци: Градот ќе биде градилиште со месеци, но добива трајна инвестиција
Грант од 2,2 милиони евра од германската КФБ банка за Кавадарци: Градот ќе биде градилиште со месеци, но добива трајна инвестиција
САД бара ЕУ да воведе царини за руската нафта
САД бара ЕУ да воведе царини за руската нафта
МВР: Санкционирани 40 возила за јавен превоз на територија на цела држава, 16 со неисправни сопирачки
МВР: Санкционирани 40 возила за јавен превоз на територија на цела држава, 16 со неисправни сопирачки

БРАВО – Бектеши, Мустафаи и Симеска Димоска ја промовираа новата лабараторија за испитување на квалитет на мазут: Резултатите од анализа на мостри за мазут ќе се добиваат за два часа, опремувањето на лабараторијата чини 24 милиони денари

Министерот за економија Крешник Бектеши, директорката на Бирото за метрологија, Мерита Мустафаи и в.д. директорката на Државниот пазарен инспекторат, Анета Симеска Димоска денеска ја промовираа новата лабараторија за испитување на квалитетотво рамки на Бирото за Метрологија.

Како што истакна министерот за економија Крешник Бектеши, оваа нова лабараторија е опремена со автоматизирана опрема со седум мерни инструменти и екипирана е со стручен кадар обучен за тестирање на повеќе од 10 параметри на мазутот. Опремувањето чини 24 милиони денари, а резултатите од анализите ќе се добиваат во кус временски период и во промет ќе се пуштаат само горива со проверен квалитет.

„Резултатот од една повеќемесечна посветена работа е оваа лабораторија, опремена со комплетно автоматизирана мерна опрема, со нови мерни инструменти, на кои ќе се тестираат мостри од мазут, земени од терен. Ова е мерна опрема, со која целосно се задоволуваат барањата на стандардот МКС Б.Х2.430, за тестирање на квалитетот на маслата за горење. Несомнено, оваа лабораторија редовно ќе ги следи барањата на европските и меѓународните стандарди и прописи и редовно ќе учествува во меѓулабораториските испитувања рамо до рамо со европските лаборатории, затоа што Бирото за метрологија секогаш се ставало во функција на корисниците на услуги, а со тоа и на развојот на економијата, во целост“ кажа министерот Бектеши.

Директорката на Бирото за метрологија Мерита Мустафаи истакна лабораторијата е опремена со автоматизирана мерна опрема, 7 нови мерни инструменти, со кои ќе се тестира квалитетот на мазутот, а истата е екипирана со стручен кадар, обучен за тестирање на повеќе од 10-сет параметри на мазутот, со кој целосно се задоволуваат барањата на стандардот МКС Б.Х2.430, за квалитетот на маслата за горење.

„Тоа се светски признати методи за тестирање, засновани на ASTM, ISO и EN стандардите, усвоени од Институтот за стандардизација на Република Северна Македонија, со кои ќе може да се одреди содржината на сулфур, кокс, пепел, вода и механички примеси во мазутот, но и други квалитативни својства на маслата за горење, пуштени во промет на домашниот пазар (дестилација, густина, точка на палење, кинематички вискозитет, точка на течење и топлинска моќ)“ кажа директорката на Бирото за метрологија.
Директорката на Државниот пазарен инспекторат Анета Симеска Димоска истакна дека со оваа набавка на новата лабараторија за анализа на квалитетот на мазутот ќе се овозможат еднакви услови за работа на сите економски оператори и ќе се регулира незаконското работење, пред се во делот на контрола на безбедност на производите и контрола на квалитетот на производите кои што се пуштаат на пазарот.

„Постојано вршиме контрола на мазутот при увоз во државата заедно со Царинската управа и исто така во периодот кога имаме земено мостри, во два случаја имаме пронајдено дека не соодветствува со квалитетот и преземени се соодветни мерки, меѓутоа во последниот период сите анализи што ги земаме покажуваат дека мазутот е со соодветен квалитет. Во наредниот период со новата лабараторија ќе можеме резултатите од земените мостри да ги добиеме во најкус можен рок“ кажа Симеска Димоска.

loading...

4Anime - Watch English Anime Online For Free in HD | 4Anime.biz. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

4Anime World's End Harem Episode 1 - Uncen

watch anime dub 4Anime Record of Ragnarok

4anime. biz Dragon Ball Z (Dub)

Banished from the Hero’s Party, I Decided to Live a Quiet Life in the Countryside

Black Clover Episode 166

tải go88