КОВАЧЕВСКИ: ЈАС СУМ НА СТРАНАТА НА РАБОТНИЦИТЕ, НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН МОРА ДА ИМА
КОВАЧЕВСКИ: ЈАС СУМ НА СТРАНАТА НА РАБОТНИЦИТЕ, НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН МОРА ДА ИМА
КОВАЧЕВСКИ: МНОГУ МЕ НЕРВИРААТ СООПШТЕНИЈАТА НА ВМРО ДПМНЕ, ТИЕ ЛУЃЕ НИШТО НЕ РАЗБИРААТ И ИЧ НЕ САКААТ ДА ПОМОГНАТ, САМО ГЛЕДААТ СЕИР И ЛУПААТ ГЛУПОСТИ
КОВАЧЕВСКИ: МНОГУ МЕ НЕРВИРААТ СООПШТЕНИЈАТА НА ВМРО ДПМНЕ, ТИЕ ЛУЃЕ НИШТО НЕ РАЗБИРААТ И ИЧ НЕ САКААТ ДА ПОМОГНАТ, САМО ГЛЕДААТ СЕИР И ЛУПААТ ГЛУПОСТИ
БОМБА НА ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ: ЌЕ ГИ ПОКАЧИМЕ ПЕНЗИИТЕ ОВИЕ ДЕНОВИ, БЕЗ ДА НАПРАВИМЕ ДУПКА ВО ПЕНЗИСКИОТ ФОНД
БОМБА НА ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ: ЌЕ ГИ ПОКАЧИМЕ ПЕНЗИИТЕ ОВИЕ ДЕНОВИ, БЕЗ ДА НАПРАВИМЕ ДУПКА ВО ПЕНЗИСКИОТ ФОНД
ВЕЧЕРВА ДЕВОЈКА ПРЕГАЗЕНА НА ПЕШАЧКИ ПРЕМИН КАЈ СИТИ МОЛ, ПОЧИНАЛА НА ЛИЦЕ МЕСТО
ВЕЧЕРВА ДЕВОЈКА ПРЕГАЗЕНА НА ПЕШАЧКИ ПРЕМИН КАЈ СИТИ МОЛ, ПОЧИНАЛА НА ЛИЦЕ МЕСТО
ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ: БАРАЊАТА НА МАЛИТЕ ПАРТИИ СЕ ВГРАДЕНИ ВО ПРОГРАМАТА НА ВЛАДАТА, СДСМ ЈА ПОДРЖУВА ИДЕЈАТА ЗА ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА
ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ: БАРАЊАТА НА МАЛИТЕ ПАРТИИ СЕ ВГРАДЕНИ ВО ПРОГРАМАТА НА ВЛАДАТА, СДСМ ЈА ПОДРЖУВА ИДЕЈАТА ЗА ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА
ИТАЛИЈАНСКИ ЕКСПЕРТИ ГИ ОБУЧУВААТ ИДНИТЕ ПРИМАТЕЛИ НА ИТНИ ПОВИЦИ НА БРОЈОТ 112
ИТАЛИЈАНСКИ ЕКСПЕРТИ ГИ ОБУЧУВААТ ИДНИТЕ ПРИМАТЕЛИ НА ИТНИ ПОВИЦИ НА БРОЈОТ 112
Од четвртата седница на Владата: ЕСМ ќе управува со БЕГ заради континуирано обезбедување топлинска енергија; Обезбедени финансии за континуитет на работењето на ТЕЦ Неготино; Формирани се работните групи за продлабочување на соработката со Бугарија
Од четвртата седница на Владата: ЕСМ ќе управува со БЕГ заради континуирано обезбедување топлинска енергија; Обезбедени финансии за континуитет на работењето на ТЕЦ Неготино; Формирани се работните групи за продлабочување на соработката со Бугарија
ШОКАНТНО - НОВИОТ ДИРЕКТОР ХРИСТОВСКИ ЛОВИ ВЕШТЕРКИ ВО „ГРАДСКИ ПАРКИНГ“
ШОКАНТНО - НОВИОТ ДИРЕКТОР ХРИСТОВСКИ ЛОВИ ВЕШТЕРКИ ВО „ГРАДСКИ ПАРКИНГ“

БРАВО ДЕСПОТОВСКИ: Шефот на ТИРЗ најави дека во напредна фаза на преговори се дополнителни инвестиции од близу 300 милиони евра и три големи енергетски инвестиции

Постигнати се договори за инвестиции во зоните кои во 2022 година треба да надминат сума од 188 милиони евра, а од кои треба да се отворат нови 2.700 работни места, информираше денеска Јован Деспотовски директорот на Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони (ТИРЗ) на прес конференцијата на која ги презентираше резултатите од постигнатото и идните планови. Вели дека договорите се обезбедени со паметен пристап, а она што радува е што тие вработени ќе имаат плата во компаниите од 843 евра во просек.

Според анализата само со овие нови инвестиции до 2025 година во ТИРЗ ќе има раст од 19 отсто на бројот на вработувања, на над 16.000, раст на приходите кај компаниите за 100 отсто, односно за 3,2 милиони евра, а во следните 10 години во буџетот на годишно ниво ќе се слеат дополнителни 150 милиони евра, што е за речиси 400 отсто повеќе споредено со 2020 година.

Деспотовски најави и дека во напредна фаза на преговори се дополнителни инвестиции од близу 300 милиони евра.

Информирајќи за 2021 година Депотовски рече дека економските активности во ТИРЗ во 2021 година се највисоки досега од постоењето на зоните, а со новиот концепт за привлекување на инвестиции воведен пред една година се постигнати договори од речиси 190 милиони евра. Од технолошко индустриските развојни зони (ТИРЗ) во изминатата година се извезени производи во вредност од досега рекордни над три милијарди евра што е за 6,5 проценти повеќе во однос на 2019 година и околу 15 проценти повеќе од 2020 година.

„Овие бројки јасно укажуваат дека економијата не само што го надмина пандемискиот период туку бележи серозен раст. Очекувам трендот на раст да продолжи со оглед на тоа што дел од компаниите со кои потпишавме договори годинава веќе ќе започнат со производство и работа, така што очекувам и сегашното рекордно ниво да биде надминато веќе во 2022 година, “ изјави Деспотовски

ТИРЗ годинава има спроведено и неколку нови проекти меѓу кои и старт на новиот Зелен стратешки инвестициски фонд кој треба да поттикне „зелени“ инвестиции од 750 милиони евра, а за кој веќе се изготвени три конкретни проекти во енергетскиот сектор. Воведен е и нов систем за грижа на корисници кој нуди персонализирана поддршка на компаниите а преку кој веќе се процесуирани над 3000 нивни барања. Исто така спроведена е измената на Упатството за оправдани инвестициски трошоци која за првпат е изработена од меѓународна ревизорска куќа и во соработка со компаниите, а Воведен е и модел на надворешен мониторинг на реализација на обврските од договорите со инвеститорите (од страна на реномирана ревизорска куќа).

„Со новото упатство како и со воведениот надворешен мониторинг на договорите за државна помош јасно се заштитуваат интересите на државата, за компаниите се воведуваат прецизни правила на функционирање,“ рече Деспотовски.

Деспотовски најави и дека во 2022 ќе се реализираат повеќе иницијативи, меѓу кои воведување на програми за домашни компании, заедно со меѓународната корпорација ИФЦ наменети за технолошко унапредување и можност за вмрежување на домашните компании во синџирот на набавки, потоа програма за поттикнување на раст на продуктивностнаменета за развој на вештини и поттикнување на продуктивноста на работниците и компаниите, нова програма #Добра работа со цел поттикнување на раст на добро платени работни места во компаниите во ТИРЗ како и поттикнување на поголема мобилност на трудот во националната економија како и нова кампања за презентација на инвестициски можности во странство со цел поттикнување на инвестиции со фокус кон сите индустрии под мотото #Растеме заедно.

loading...

english dubbed anime. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

AnimeHeaven Rascal Does Not Dream of Bunny Girl Senpai

anime heaven au AnimeHeaven Dragon Ball Super

animeheaven es Black Clover (Dub)

DON'T TOY WITH ME, MISS NAGATORO Episode 4

Higehiro: After Being Rejected, I Shaved and Took in a High School Runaway