(ВИДЕО) БОМБА ОД БИХАЧКА: Со 50 милиони евра градиме откупно-диструбитивни центри во Скопје, Ресен и Струмица, продолжуваме со инвестиции во земјоделството
(ВИДЕО) БОМБА ОД БИХАЧКА: Со 50 милиони евра градиме откупно-диструбитивни центри во Скопје, Ресен и Струмица, продолжуваме со инвестиции во земјоделството
ЗЛАТКО МАРИН: Некогашната фонтана во близина на ТЦ „Бисер“ ја претворивме во прекрасно катче хортикултурно уредено со најразлични цвеќиња и зимзелени дрвја.
ЗЛАТКО МАРИН: Некогашната фонтана во близина на ТЦ „Бисер“ ја претворивме во прекрасно катче хортикултурно уредено со најразлични цвеќиња и зимзелени дрвја.
ЗПВ Николовски : Имунизацијата е клучна за побрзо да стекнеме колективен имунитет и да ја оставиме оваа тешка здравствена криза зад нас
ЗПВ Николовски : Имунизацијата е клучна за побрзо да стекнеме колективен имунитет и да ја оставиме оваа тешка здравствена криза зад нас
ФИТР и ПроКредит Банка потпишаа меморандум за соработка со кој обезбедуваат полесен пристап до финансирање на иновативните компании, најголем број услуги обезбедуваме за стартап компаниите
ФИТР и ПроКредит Банка потпишаа меморандум за соработка со кој обезбедуваат полесен пристап до финансирање на иновативните компании, најголем број услуги обезбедуваме за стартап компаниите
ЗАЕВ: ЗАКОНОТ ЗА ДИВОГРАДБИ Е ПРЕДЛОГ НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ, СЕ РАБОТИ ЗА ОКОЛУ 50 000 КУЌИ НА СИРОМАШНИ ГРАЃАНИ КОИ НЕМАЛЕ ПАРИ ЗА ЕЛАБОРАТ
ЗАЕВ: ЗАКОНОТ ЗА ДИВОГРАДБИ Е ПРЕДЛОГ НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ, СЕ РАБОТИ ЗА ОКОЛУ 50 000 КУЌИ НА СИРОМАШНИ ГРАЃАНИ КОИ НЕМАЛЕ ПАРИ ЗА ЕЛАБОРАТ
Анализа: Правила, протоколи, услови и мерки за патување и престој во Грција
Анализа: Правила, протоколи, услови и мерки за патување и престој во Грција
(ВИДЕО) БОГДАНОВИЌ: ОРЦЕ НИКОЛОВ ЌЕ БИДЕ УЛИЦА КАКВА НЕМА ВО ЗЕМЈАВА, ВЕЛО ПАТЕКИ, ПЕШАЧКИ ПАТЕКИ, СМАРТ ЛЕД КАНДЕЛАБРИ, СЕНЗОРИ ЗА СЛОБОДЕН ПАРКИНГ САМО ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА УЛИЦАТА, ВАКВИ УШТЕ 10 УЛИЦИ ЌЕ ИМА ВО ЦЕНТАР!
(ВИДЕО) БОГДАНОВИЌ: ОРЦЕ НИКОЛОВ ЌЕ БИДЕ УЛИЦА КАКВА НЕМА ВО ЗЕМЈАВА, ВЕЛО ПАТЕКИ, ПЕШАЧКИ ПАТЕКИ, СМАРТ ЛЕД КАНДЕЛАБРИ, СЕНЗОРИ ЗА СЛОБОДЕН ПАРКИНГ САМО ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА УЛИЦАТА, ВАКВИ УШТЕ 10 УЛИЦИ ЌЕ ИМА ВО ЦЕНТАР!
(ВИДЕО) Заев: Мицотакис разви неколку идеи за тргање на бугарската блокада и помош на нашиот пат кон ЕУ
(ВИДЕО) Заев: Мицотакис разви неколку идеи за тргање на бугарската блокада и помош на нашиот пат кон ЕУ

БРАВО – ДУРИ И ВО ВРЕМЕ НА СВЕТСКА ПАНДЕМИЈА, НИВОТО НА СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ ПОГОЛЕМИ ОД ТИЕ НА ГРУЕВСКИ И РЕЖИМОТ!

Македонија ја заврши минатата година со вкупни странски инвестиции од речиси 240 милиони евра. Само во четвртиот квартал нето приливите изнесуваат 95,3 милиони евра, објави Народната банка. Сумата на квартално и на годишно ниво ја билдаат приливите од меѓукомпанискиот долг, односно тоа се приливи на постоечки компании.

„Во 2020 година, вкупните директни инвестиции во земјата од 239,8 милиони евра се резултат на нето-приливите врз основа на меѓукомпаниски долг (128,4 милиони евра), вложувања во сопственички капитал (96,7 милиони евра) и реинвестирање на добивката (14,8 милиони евра), стои во соопштение од централната банка.

Податоците за четвртиот квартал покажуваат драстична промена во однос на претходните два во кои наместо приливи имаше одливи на девизи од земјава. Податоците од Народната банка покажаа дека во месеците јули август и септември од земјава оделани се 5,4 милиони евра. Во вториот квратал исто така немаше забележани нето приливи по однос на странски инвестиции, или тогаш нето одливите кои се минусот од приливот и одливот изнесуваа 9,3 милијарди евра.

Анализа по години покажува дека 2019 година вкупните директни инвестиции во земјата изнесуваат 326,3 милиони евра. Од нив 219,9 милиони евра се нето-приливи по сопственички капитал, 101,8 милиони евра се нето приливи по реинвестирана добивка и 4,5 милиони евра по должнички инструменти.

Ова е лош резултат ако се споредува со годината пред тоа односно со 2018 година кога имаше своевиден рекод во овој поглед односно во тој период влегоа во земјата странски инвестиции вредни дури 624 милиони евра.

2020 година – 239,8 милиони евра

2019 година 326,3 милиони евра

2018 година 624,49 милиони евра

2017 година 181,73 милиони евра

2016 година 338,43 милиони евра

2015 година 216,72 милиони евра

2014 година 205,14 милиони евра

2013 година 252, 20 милиони евра

Во меѓувреме случувањата на терен не навестуваат брза промена во билансот на добро. Нема многу најави за нови инвестиции, иако во последниот период имаше две потврди дека некои од постоечките ќе ги дореализираат своите планирани вложувања. Таква е италијанската индустриска групација „Витило“ која ќе инвестира нови 10 милиони евра во земјава во третата фаза од планираната инвестиција,

А турската компанија Пурпласт, која има 40 годишно искуство во автомобилската индустрија и своите производи ги извезува во 36 земји во светот, во втората половина на 2021 година, ќе ја отвори својата нова фабрика во ТИРЗ Скопје 2 во која реализира инвестиции од 5,1 милиони евра, а каде иницијално ќе се вработат 40-50 лица.

loading...

AnimeFreak anime stream: Watch Dragon Ball Z (Dub) Episode 210

WCOStream wcostream dragon ball super: Attack on Titan Season 3 Part 2 (Dub) (https://wcostream.cc/m/qGbV) Episode 10