Тренчевска од Битола: Ја унапредуваме детската и социјална заштита, грижата за ранливите граѓани е наш приоритет
Тренчевска од Битола: Ја унапредуваме детската и социјална заштита, грижата за ранливите граѓани е наш приоритет
За прв пат по неколку децении, Соборот на СПЦ ја призна МПЦ – Охридска Архиепископија, нема веќе да има црква на Вранишковски која го носеше името ОА
За прв пат по неколку децении, Соборот на СПЦ ја призна МПЦ – Охридска Архиепископија, нема веќе да има црква на Вранишковски која го носеше името ОА
АФРИМ ГАШИ РЕЗИЗБРАН ЗА ЛИДЕР НА АЛТЕРНАТИВА, ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ БЕШЕ ГОСТИН НА КОНГРЕСОТ
АФРИМ ГАШИ РЕЗИЗБРАН ЗА ЛИДЕР НА АЛТЕРНАТИВА, ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ БЕШЕ ГОСТИН НА КОНГРЕСОТ
ЦРНИ ВРЕМИЊА ДОАЃААТ ЗА РУСИТЕ, ПАК ЌЕ ВОЗАТ КАНТИ НА КОИ ИМ ИСПАЃААТ ТРКАЛАТА НА СРЕД ПАТ: ВО ФАБРИКИТЕ НА РЕНО ЌЕ СЕ ПРОИЗВЕДУВА МОСКВИЧ, А ТОКМУ ПОРАДИ ЛАДИТЕ И МОСКВИЧИТЕ СЕ РАСПАДНА СССР
ЦРНИ ВРЕМИЊА ДОАЃААТ ЗА РУСИТЕ, ПАК ЌЕ ВОЗАТ КАНТИ НА КОИ ИМ ИСПАЃААТ ТРКАЛАТА НА СРЕД ПАТ: ВО ФАБРИКИТЕ НА РЕНО ЌЕ СЕ ПРОИЗВЕДУВА МОСКВИЧ, А ТОКМУ ПОРАДИ ЛАДИТЕ И МОСКВИЧИТЕ СЕ РАСПАДНА СССР
ПРЕМИЕРОТ ДА ЈА ПОВИКА НА СРЕДБА И ДА И СЕ ИЗВИНИ ВО ИМЕТО НА ВЛАДАТА: НОВИНАРКАТА НА САКАМДАКАЖАМ.МК СОЊА ДЕЛЕВСКА ПОВИКАНА ВО ПОЛИЦИЈА ЗА ОБЈАВЕН ТЕКСТ, ВОЗНЕМИРИЛА РАКОВОДИТЕЛКА ВО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВДА
ПРЕМИЕРОТ ДА ЈА ПОВИКА НА СРЕДБА И ДА И СЕ ИЗВИНИ ВО ИМЕТО НА ВЛАДАТА: НОВИНАРКАТА НА САКАМДАКАЖАМ.МК СОЊА ДЕЛЕВСКА ПОВИКАНА ВО ПОЛИЦИЈА ЗА ОБЈАВЕН ТЕКСТ, ВОЗНЕМИРИЛА РАКОВОДИТЕЛКА ВО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВДА
ШИЛЕГОВИ ПРОСЛАВИЈА 26 ГОДИНИ БРАК, ЈАСМИНА ШИЛЕГОВА СЕ ЗАБЛАГОДАРИ НА ГОСПОД ЗА ЉУБОВТА И ЗА ДЕЦАТА
ШИЛЕГОВИ ПРОСЛАВИЈА 26 ГОДИНИ БРАК, ЈАСМИНА ШИЛЕГОВА СЕ ЗАБЛАГОДАРИ НА ГОСПОД ЗА ЉУБОВТА И ЗА ДЕЦАТА
(ВИДЕО) Ковачевски: Младите се движечка сила во државата која ги предводи развојните процеси
(ВИДЕО) Ковачевски: Младите се движечка сила во државата која ги предводи развојните процеси
(ФОТО ГАЛЕРИЈА) АХМЕТИ СО КОВАЧЕВСКИ, ГРУБИ, ЏАФЕРИ И САЛИ: Од Чаир, со огнена атмосфера од Шверцери, честитки за ФК Шкупи и успех во Европа
(ФОТО ГАЛЕРИЈА) АХМЕТИ СО КОВАЧЕВСКИ, ГРУБИ, ЏАФЕРИ И САЛИ: Од Чаир, со огнена атмосфера од Шверцери, честитки за ФК Шкупи и успех во Европа

БРАВО – Нов Центар за децата во ризик и Прифатен центар за деца-минувачи во рамки на ЈУ за згрижување деца со воспитно-социјални проблеми и нарушено поведение

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска беше во посета на Јавната установа за згрижување деца со воспитно-социјални проблеми и нарушено поведение, каде во моментов во завршна фаза е реконструкцијата на дел од овој објект и негова пренамена.

Имено, во рамките на оваа Јавна установа наскоро ќе започнат да функционираат Центар за децата во ризик и Прифатен центар за деца-минувачи.

Во Центарот за децата во ризик ќе им се обезбеди помош, заштита, социјализација и надзор, со примена на соодветен, краткотраен и интензивен психо-социјален третман. Центарот во најмал временски период со примена на интензивни методи, треба да изврши позитивно влијание врз личноста и поведението на детето, да се разрешат неговите основни развојни проблеми, да се надминат последиците, да се делува на развивање на неговите потенцијали, со цел за негова успешна интеграција во социјалната средина.

Во прифатниот центар за деца-минувачи ќе се обезбеди:

– заштита на децата во ризик на возрaст од 7 до 18 години, кои од разни причини ги напуштиле своите домови или установи за социјална заштита и се нашле во ситуација на социјален ризик;

– ќе се обезбеди нужно згрижување на децата во ризик и утврдување на нивниот идентитет;

– ќе се откриваат причините кои го довеле до положбата во која се нашло детето и предавање на органот за старателство, родителот или органите на МВР, и известување на надлежниот Центар за социјална работа;

– ќе се формира едукативен центар за родители на деца во ризик.

Престојот на децата во овој центар ќе трае најмногу до 7 дена, а во исклучителни случаи и повеќе. За ваквите исклучителни случаи, по истек на седмиот ден се известува Центарот за социјална работа. Приемот на децата во овој центар ќе се врши по предлог на органите за внатрешни работи, центрите за социјална работа и други државни органи и организации.

Министерството за труд и социјална политика, преку процесот на деинституционализација како дел од социјалната реформа обезбеди сместување и живеење на сите деца сместени во големите институции во мали групни домови.

На овој начин, на децата со воспитно-социјални проблеми и децата во судир со законот им се обезбеди сигурна средина за живеење, организиран стручен пристап во насока на промена на атипичното однесување кон подобро и позитивно, максимално развивање на нивните потенцијали и потреби, како и вклучување во воспитно-образовниот систем.

loading...

free anime online. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town?

anime websites ANIMEFLIX Attack on Titan Season 3 Part 2

sites to watch anime SK8 the Infinity

ANIMEFLIX Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town? Episode 12

animeflix website SK8 the Infinity (Dub)

tải go88