Герасимовски – Силвестри: Италијанскиот да се изучува во училиштата во Центар
Герасимовски – Силвестри: Италијанскиот да се изучува во училиштата во Центар
Радев: Пристапот на Владата кон Северна Македонија треба да се поддржи
Радев: Пристапот на Владата кон Северна Македонија треба да се поддржи
Груби - Абдрахманов: Република Северна Македонија е пример за почитување на правата на заедниците
Груби - Абдрахманов: Република Северна Македонија е пример за почитување на правата на заедниците
ВМРО-Народна партија: Македонската длабока држава нема намера за позитивно решение со Бугарија
ВМРО-Народна партија: Македонската длабока држава нема намера за позитивно решение со Бугарија
Бугарската авиокомпанија „Гуливер“ ќе ги поврзе Скопје и Софија за помалку од 50 евра?
Бугарската авиокомпанија „Гуливер“ ќе ги поврзе Скопје и Софија за помалку од 50 евра?
ПРОДОЛЖУВА ЛУДИЛОТО НА ЃОКОВИЌ, НАМЕСТО ДА СЕ ИЗВИНИ И ДА СЕ ВАКЦИНИРА, ТОЈ ЌЕ ГИ ТУЖИ АВСТРАЛИСКИТЕ ДАНОЧНИ ОБВРЗНИЦИ ЗА 6 МИЛИОНИ ДОЛАРИ, ТИЕ МУ СЕ КРИВИ ЗА ТОА ШТО ОН НЕ САКАШЕ ДА СЕ ВАКЦИНИРА
ПРОДОЛЖУВА ЛУДИЛОТО НА ЃОКОВИЌ, НАМЕСТО ДА СЕ ИЗВИНИ И ДА СЕ ВАКЦИНИРА, ТОЈ ЌЕ ГИ ТУЖИ АВСТРАЛИСКИТЕ ДАНОЧНИ ОБВРЗНИЦИ ЗА 6 МИЛИОНИ ДОЛАРИ, ТИЕ МУ СЕ КРИВИ ЗА ТОА ШТО ОН НЕ САКАШЕ ДА СЕ ВАКЦИНИРА
Првороденото новороденче во 2022 г. во Општина Делчево е малата Јована Димитровска која денеска на денот на нејзиниот именден, го доби традиционалниот подарок од Општина Делчево, еднократен паричен износ од 10.000 ден
Првороденото новороденче во 2022 г. во Општина Делчево е малата Јована Димитровска која денеска на денот на нејзиниот именден, го доби традиционалниот подарок од Општина Делчево, еднократен паричен износ од 10.000 ден
Маричиќ: Новата енергија која беше видлива преку посетата на Петков треба да се прошири со конкретни чекори
Маричиќ: Новата енергија која беше видлива преку посетата на Петков треба да се прошири со конкретни чекори

БРАВО – ПО 40 ГОДИНИ ПОЧНА ИЗГРАДБА НА ТОПЛОВОДНА МРЕЖА ОД РЕК, ЗА БИТОЛА ДА СЕ ГРЕЕ НА ПАРНО

За проектот подигнат е кредит од германската КФВ банка во вредност од над 40 милиони евра, а дополнително АД ЕСМ ќе инвестира 7 милиони евра сопствени средства. (Фото: СДК.МК)

По 40 години постоење на РЕК Битола денеска конечно почна изградба на топловодна мрежа за Битола, Могила и Новаци со топлинската енергија од комбинатот. За проектот подигнат е кредит од германската КФВ банка во вредност од над 40 милиони евра, а дополнително АД ЕСМ ќе инвестира 7 милиони евра сопствени средства.

„Еколошките придобивки од Топлификацијата се исклучително значајни. Со воведување на ваков вид на греење во голема мера ќе се исфрли од употреба загревањето на горива кои загадуваат, како во институциите така и во домовите. Трасата на топловодот ќе поминува низ Новаци и Могила, кои се две рурални општини кои во значајна мера се потпираат на земјоделството, и топловодот ќе даде можност за загревање на земјоделски оранжерии и објекти, со што ќе обезбеди дополнителна поддршка на развојот на земјоделството во регионот“, изјави Васко Ковачевски, директор ЕСМ.

Во план е за почеток да се приклучат 35 државни и општински инстутуции во Битола, кои ќе користат една третина од капацитетот на системот, а со другите две третини да се задолволат потребите за греење на зградите и индивидуалните куќи. Проектот за топлификација пред повеќе години го најави ВМРО-ДПМНЕ, но Ковачевски рече дека бил во застој зашто првичниот проект бил економски неисплатлив и еколошки неоправдан.

„Претходно немаше стретегија што со топлификацијата кога РЕК Битола веќе нема да произведува струја од јаглен. Сега имаме решение- замена на дел од капацитетот на РЕК со когенеративна електрана на гас, која ќе произведува електрична и топлинска енергија. Имаше нерешени имотно-правни односи, сега ги решаваме, со експропријација. Претходно беше предвидено да има потстаница за догревање на влезот во Битола која ќе работи на мазут, што е недозволиво. И тоа го решивме, сега ќе има потстаница на природен гас“, објасни Ковачевски.

Министерот за економија Крешник Бектеши рече дека топлификацијата ќе има големо влијание врз зачувување на животната средина и ќе ги намали трошоците кај домаќинствата за загревање.

loading...

aniwatcher. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

AniWatch That Time I Got Reincarnated as a Slime Episode 22

Dragon Ball (Dub) Episode 150

Death Note (Dub) Episode 35

AniWatch Bleach (Dub)

One Piece Episode 993