САРАЧИНИ: ШТО ИМ ДОЛЖИМЕ НА ЗАПАДОТ, САД И НАТО, А ШТО НА РУСИЈА?
САРАЧИНИ: ШТО ИМ ДОЛЖИМЕ НА ЗАПАДОТ, САД И НАТО, А ШТО НА РУСИЈА?
Папа Франциск: Родителите не треба да ги осудуваат геј децата, туку да ги поддржат
Папа Франциск: Родителите не треба да ги осудуваат геј децата, туку да ги поддржат
ФРЧКО НАЦИОНАЛЕ РАСПАЛИ ПО ГЕРО И МИЛЧИН: Перформативното молчење и фашистичкиот говор
ФРЧКО НАЦИОНАЛЕ РАСПАЛИ ПО ГЕРО И МИЛЧИН: Перформативното молчење и фашистичкиот говор
ЦУК: ОПАСНА КАРПА НАД ЕЗЕРОТО МАТКА - АКТИВНОСТИ ЗА ОПШТЕСТВЕНО ДЕЈСТВУВАЊЕ И ПРЕВЕНЦИЈА
ЦУК: ОПАСНА КАРПА НАД ЕЗЕРОТО МАТКА - АКТИВНОСТИ ЗА ОПШТЕСТВЕНО ДЕЈСТВУВАЊЕ И ПРЕВЕНЦИЈА
Пленковиќ и се извини на Украина поради Милановиќ
Пленковиќ и се извини на Украина поради Милановиќ
Нова трагедија во семејството Филиповиќ: Мајката на Јелена била зад воланот во сообраќајката на мостот „Гоце Делчев“
Нова трагедија во семејството Филиповиќ: Мајката на Јелена била зад воланот во сообраќајката на мостот „Гоце Делчев“
Тренчевска: Граѓаните се на прво место, достапноста и ефикасноста на стручните лица се значајни во испораката на правата и услугите кон нив​
Тренчевска: Граѓаните се на прво место, достапноста и ефикасноста на стручните лица се значајни во испораката на правата и услугите кон нив​
Пешак прегазен пред мостот Гоце Делчев, починал на лице место
Пешак прегазен пред мостот Гоце Делчев, починал на лице место

БРАВО: ПРЕТПРИЈАТИЈАТА ЗА ВОДОВОД НА СКОПЈЕ И БУДИМПЕШТА СО ЗАЕДНИЧКИ ПРОЕКТ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГУБИТЕ НА ВОДА

ЈП „Водовод и канализација“ со помош на „Водовод Будимпешта“ доби грант од 122.000 евра за реализација на проекти за ефикасно водоснабдување и откривање на загубите на вода. Грантот е добиен од Вестерн Балканс Грин Центар, инструмент основан во Унгарија за поддршка на зелената транзиција во земјите од Западен Балкан.

Проектот со кои аплицирање претпријатието од Скопје е насловен „Намалување на ефектите од климатските промени, зголемување на ефикасноста на водоснабдувањето, употребата на енергија, планирање на реконструкции и обезбедување на непрекинато водоснабдување во определени зони во Скопје, главниот град на Северна Македонија“,

Проектот, во согласност со целите на Парискиот Договор за климатски промени, вклучува значајно намалување, континуиран мониторинг на загубите на водата и идентификација на причините за дефекти на цевките.

„За целите на проектот се формирани тимови од двете страни, ЈП ‘Водовод и канализација‘ и ‘Водовод Будимпешта‘, составени од стручни лица, претставници на повеќе сектори. Дел од активностите ќе се одвиваат онлајн, а останатиот дел, повторно согласно условите и со физичко присуство и практична изведба. Во проектот се предвидени 6 фази за реализација. Првата фаза вклучува одредување на простор кој ќе се истражува, анализа на локација, ревизија на нефактурираната вода, како и енергетска ревизија на целиот водоснабдителен систем. Во втората фаза ќе се постави апаратура за собирање на податоци за притисокот и водомерите поставени во одредената област, со цел формирање на база на податоци за понатомошно изведување на истражувањето. Третата фаза вклучува откривање на скриени истекувања, односно губитоци на вода, пукнатини на цевките, одредување на точната локација на овие случаи. Четвртата фаза вклучува прибирање на податоци, поправка на грешки, евалуација, планови за реконструкција, едукација“, велат од ЈП „Водовод и канализација“.

Целта на проектот, во согласност со целите на Парискиот Договор за климатски промени, вклучува значајно намалување, континуиран мониторинг на загубите на водата и идентификација на причините за дефекти на цевките.

loading...

anime sites. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

anime streaming AniWatch Dragon Ball Super

Dragon Ball Z (Dub)

AniWatch Naruto: Shippuden

AniWatch My Hero Academia Season 2 (Dub)

anime to watch Higehiro: After Being Rejected, I Shaved and Took in a High School Runaway