(ВИДЕО) НЕВЕРОЈАТНО ВИДЕО ОД ГОСТИВАР: ВОЗАЧ ЗА ДА ИЗБЕГНЕ КАЗНА ПОЧНА ДА ВОЗИ СО ПОЛИЦАЕЦОТ КАЧЕН НА ВРАТА!
(ВИДЕО) НЕВЕРОЈАТНО ВИДЕО ОД ГОСТИВАР: ВОЗАЧ ЗА ДА ИЗБЕГНЕ КАЗНА ПОЧНА ДА ВОЗИ СО ПОЛИЦАЕЦОТ КАЧЕН НА ВРАТА!
КИНЕЗИТЕ СЕ ПОСРАМОТИЈА - 20 ТОНСКА КИНЕСКА РАКЕТА НЕКОНТРОЛИРАНО ПАЃА КОН ЗЕМЈАТА, ВО РИЗИК Е ПОЛА ЗЕМЈИНА ТОПКА СО СЕ НАШАТА ЗЕМЈА!
КИНЕЗИТЕ СЕ ПОСРАМОТИЈА - 20 ТОНСКА КИНЕСКА РАКЕТА НЕКОНТРОЛИРАНО ПАЃА КОН ЗЕМЈАТА, ВО РИЗИК Е ПОЛА ЗЕМЈИНА ТОПКА СО СЕ НАШАТА ЗЕМЈА!
СПАСОВСКИ: Честит 8 мај - Светски ден на Црвениот Крст и Црвената Полумесечина!
СПАСОВСКИ: Честит 8 мај - Светски ден на Црвениот Крст и Црвената Полумесечина!
ШИЛЕГОВ: И оваа година, проектот „Да растеме заедно” Ви овозможува да засадите дрво кое заедно со Вашето детенце, ќе израсне големо и силно. На дрвото ќе биде поставена плочка со името и датумот на раѓање на Вашето дете
ШИЛЕГОВ: И оваа година, проектот „Да растеме заедно” Ви овозможува да засадите дрво кое заедно со Вашето детенце, ќе израсне големо и силно. На дрвото ќе биде поставена плочка со името и датумот на раѓање на Вашето дете
(ВИДЕО) ШИЛЕГОВ: Двете BRT линии поминуваат во близина на многу средни училишта во Скопје, правејќи го одењето кон и од училиште полесно и побезбедно за многу скопски ученици
(ВИДЕО) ШИЛЕГОВ: Двете BRT линии поминуваат во близина на многу средни училишта во Скопје, правејќи го одењето кон и од училиште полесно и побезбедно за многу скопски ученици
ШИЛЕГОВ: Во соработка со УНДП, како резултат на иницијативата на Град Скопје и Центарот за иновации Скопје Лаб, Скопје доби уште еден зелен сквер во центарот на градот
ШИЛЕГОВ: Во соработка со УНДП, како резултат на иницијативата на Град Скопје и Центарот за иновации Скопје Лаб, Скопје доби уште еден зелен сквер во центарот на градот
Забрчанец: Медиумскиот фонд ќе помогне и за домашна продукција на македонски јазик, што ни е насушна потреба
Забрчанец: Медиумскиот фонд ќе помогне и за домашна продукција на македонски јазик, што ни е насушна потреба
Денес на 08.05.2021 после долго и тешко боледување, во Скопје, почина Кирил Псалтиров доајен на македонското глумиште
Денес на 08.05.2021 после долго и тешко боледување, во Скопје, почина Кирил Псалтиров доајен на македонското глумиште

БРАВО: Нов ветерен парк со моќност од 30 мегавати ќе се гради во Богданци, странска инвестиција од 40 милиони евра

„Новата инвестиција во ветерниот парк ќе се гради на просторот помеѓу селата Стојаково и Селемли. Се работи за инвестиција од 30 мегавати ветерна електрана на подрачјето на Општина Богданци со вредност од над 40 милиони евра за производство на електрична енергија од околу 72-гигават часови. Тоа значи обезбедување на стабилно снабдување со зелена и еколошка електрична енергија за околу 18.000 домаќинства“, истакна премиерот Зоран Заев на денешната промоција на новата инвестиција во ветерни електрани во Општина Богданци.

Премиерот Заев, заедно со инвеститорите словенечката компанија „Интеренерго“ и „Тригал”, како и со градоначалникот на Општина Богданци Блаже Шапов ги истакнаа придобивките од проектот чија цел е обезбедување на чиста еколошка електрична енергија.

„Она што е од голема важност за целиот инвестициски циклус е тоа што при изградбата ќе се вклучат и локални изведувачи со што дополнително ќе се придонесе за развој на локалната економија во земјата. Станува збор за современа инвестиција со имплементирање на најмодерна технологија, која се очекува да заврши за две години. Деновите на производство на електрична енергија од фосилни горива изминуваат. Силно веруваме дека и новиот ветерен парк во целост ќе ја оправдува инвестицијата на ветерот како обновлив извор на енергија. Како што е познато на територија на Општина Богданци веќе е реализиран ветерниот парк на „А.Д. Електрани на Северна Македонија“, од 36,8 мегавати со 16 ветерници секоја со единечна снага од 2,3 мегавати, трафостаница 20/110 киловолти, далекувод од 110 киловолти и пристапни патишта. Инвестиција која чинеше 55 милиони евра. Во фаза на развој е проширувањето на овој ветерен парк за дополнителни 13,2 мегавати со поставување на нови 4 ветерници во наредниот период во вредност од 21 милион евра“, истакна премиерот Заев.

Градоначалникот Шапов искажа задоволство што Општина Богданци повторно ќе се истакне во развојот на обновливите извори на енергија, односно во развојот на нов ветерен парк .

„Како општина стоиме на располагање на секој иден инвеститор да излеземе во пресрет и да овозможиме се што е во наша надлежност за побрза градба. Новите инвестиции водат кон просперитет на општината, и нови можности како за развој на ветерната енергија, но исто така и развој на енергијата од сонцето односно градба на фотонапонски електрани, бидејќи нашата општина има поволности за развој и на тој вид на енергија“, рече Шапов.

Блаж Штерк директорот на „Интеренерго“, Љубљана истакна дека како едни од најактивните инвеститори во Југоисточна Европа, посветени се на производство на електрична енергија од целосно “зелени“, обновливи извори.

Според, Стратегијата за развој на енергетиката до 2040 година, уделот на обновливите извори на енергија во вкупната потрошувачка на финална енергија се планира да биде над 50%. Фотонапонските и ветерните електрани ќе бидат најбрзо растечки технологии за производство на електрична енергија во сите сценарија, и тоа до 1400 мегавати фотонапонски електрани и до 750 мегавати ветерни електрани.

loading...

WCOStream wcostream cartoons: Attack on Titan Season 3 (https://wcostream.cc/m/RblJ) Episode 12

ANIMEFLIX animeflix attack on titan: The Seven Deadly Sins Episode 24