(ВИДЕО) ПРЕМИЕРОТ ДЕНЕСКА МНОГУ ДОБРО РАСПОЛОЖЕН, ГИ ПОФАЛИ НОВИНАРИТЕ: МНОГУ УБАВО ИЗГЛЕДАТЕ ДЕНЕСКА, ОСОБЕНО НОВИНАРКИТЕ
(ВИДЕО) ПРЕМИЕРОТ ДЕНЕСКА МНОГУ ДОБРО РАСПОЛОЖЕН, ГИ ПОФАЛИ НОВИНАРИТЕ: МНОГУ УБАВО ИЗГЛЕДАТЕ ДЕНЕСКА, ОСОБЕНО НОВИНАРКИТЕ
БРАВО - НАШАТА НАЈДРАГОЦЕНА ЦРКВА ЌЕ СЕ РЕСТАВРИРА: ЗА РЕСТАВРАЦИЈА НА ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО ОДОБРЕНИ НАЈМНОГУ ПАРИ ВО БИТОЛСКО-ПРЕСПАНСКИОТ РЕГИОН ОД ГОДИШНАТА ПРОГРАМА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА
БРАВО - НАШАТА НАЈДРАГОЦЕНА ЦРКВА ЌЕ СЕ РЕСТАВРИРА: ЗА РЕСТАВРАЦИЈА НА ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО ОДОБРЕНИ НАЈМНОГУ ПАРИ ВО БИТОЛСКО-ПРЕСПАНСКИОТ РЕГИОН ОД ГОДИШНАТА ПРОГРАМА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА
(ВИДЕО) МЕПСО ВЛОЖУВА 15 МИЛИОНИ ЕВРА ВО 150 КИЛОМЕТРИ ДАЛЕКОВОДИ - Заев и Бочварски на изградбата на далекуводот Штип-Овче Поле: За просперитетна економија инвестираме во енергетската инфраструктура дома и се поврзуваме со регионот
(ВИДЕО) МЕПСО ВЛОЖУВА 15 МИЛИОНИ ЕВРА ВО 150 КИЛОМЕТРИ ДАЛЕКОВОДИ - Заев и Бочварски на изградбата на далекуводот Штип-Овче Поле: За просперитетна економија инвестираме во енергетската инфраструктура дома и се поврзуваме со регионот
Филипче: Децата нема да мора ги будат навечер, набавуваме сензори за мерење дијабет кај деца
Филипче: Децата нема да мора ги будат навечер, набавуваме сензори за мерење дијабет кај деца
БРАВО - НОВА ВОДОВОДНА МРЕЖА ВО РЕСЕН
БРАВО - НОВА ВОДОВОДНА МРЕЖА ВО РЕСЕН
Детали за убиството во Топанско кое се случи ноќеска: Убиени две млади момчиња, изрешетани со калашников!
Детали за убиството во Топанско кое се случи ноќеска: Убиени две млади момчиња, изрешетани со калашников!
БУГАРИЈА НЕ ПОБАРАЛА, АМА АКО ТРЕБА ЌЕ ГИ СТАВИМЕ БУГАРИТЕ ВО УСТАВОТ, ВЕЛИ ОСМАНИ
БУГАРИЈА НЕ ПОБАРАЛА, АМА АКО ТРЕБА ЌЕ ГИ СТАВИМЕ БУГАРИТЕ ВО УСТАВОТ, ВЕЛИ ОСМАНИ
БРАВО СПАСОВСКИ - Полицајците добија бонус плата за прекувремена работа во 2018-та!
БРАВО СПАСОВСКИ - Полицајците добија бонус плата за прекувремена работа во 2018-та!

БРАВО: Винил хлоридот од ОХИС е преточен во нова цистерна, во октомври заминува за Германија

Винил хлоридот мономер, историски отпад од некогашниот хемиски гигант ОХИС, е целосно преточен во нова цистерна и подготвен да замине на уништување во инсенератор во Германија.

Опасната хемикалија, која неколку децении стоеше во стара цистерна под притисок, на почетокот на месецов ја преточи тим од компанијата „Куриум“ од Франција, под надзор и со техничка поддршка на компанијата „Екоцентар 97“, која во рамките на проектот за безбедно отстранување на хемиски материи од локации и производни погони во кругот на ОХИС, на уништување ќе испрати 11 опасни хемикалии. Со ова целосно се заврши преточувањето на околу 13 тони винил хлорид мономер од стара вагонска во нова цистерна, во која ќе биде извршен и транспортот до инсенераторот во Германија.

„Работните активности траеја девет дена, во една или две смени. За преточувањето беше користена најсовремена опрема донесена од Франција којашто секојдневно се тестираше и инертизираше со азот пред да се употреби, со цел винил хлоридот да не дојде во контакт со кислород и да се избегнат несакани последици по здравјето на луѓето или по околината“, велат од „Екоцентар 97“.

Преточувањето на опасната хемикалија се одвиваше во три фази, преточување на течна фаза, преточување на гасна фаза и целосна инертизација на старата вагонска цистерна во која што беше складиран винил хлорид, за да се елиминираат сите остатоци. Експерите од Франција во текот на преточувањето континуирано го мерења притисокот во цистерните, како и концентрацијата на винил хлорид во воздухот непосредно до вагонската цистерна и до сите вентили, со детектори за гас и експлозиометар, кои, информираат од компанијата, покажуваа нула проценти притисок и експлозивност.

„Во текот на преточувањето не беа испуштени штетни гасови во околината. По завршување на процесот беа отворени сите вентили и челниот отвор на старата вагонска цистерна и експертскиот тим на Куриум повторно ги измери величините за токсични гасови и експлозивност непосредно до вентилите на вагонската цистерна и констатираа дека нема присуство на винил хлорид во воздухот, што е знак за комплетно преточување и успешно инертизација“, велат во „Екоцентар 97“.

Новата и старата цистерна и понатаму ќе останат под 24-часовно обезбедување сѐ додека отпадот не биде извезен. Старата цистерна е сопственост на ОХИС и ќе биде вратена во владение на стечајниот управник.

Процесот на преточување на историскиот отпад го контролираше и Државниот инспекторат за животна средина, како и експерти за безбедност и здравје при работа, а надзор на процесот беше консултантската куќа „Екомозаик“ и претставник на АД Охис во стечај.

Поголемиот дел од опасниот отпад од ОХИС е веќе извезен на безбедно уништување. Освен винил хлоридот, остануваат околу 10 тони различен отпад спакуван во АДР амбалажа, соодветна за меѓународен транспорт и складирана во магацин во дворот на ОХИС. (Мета)

loading...

Watch So I'm a Spider, So What? Episode 1 (https://animeplanet.cc/m/68yE/ep-1) at website https://animeplanet.cc anime planet anime

Watch Death Note Episode 33 (https://kissanimeonline.com/m/MOD/ep-33) at website https://kissanimeonline.com re zero kissanime