ИНТЕРЕСНА СЛУЧАЈНОСТ: ВО ИСТ ДЕН НА ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ГОСТУВА ИСТ РЕЛИГИСКИ ЕКСПЕРТ НА ТЕМА МПЦ СПЦ
ИНТЕРЕСНА СЛУЧАЈНОСТ: ВО ИСТ ДЕН НА ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ГОСТУВА ИСТ РЕЛИГИСКИ ЕКСПЕРТ НА ТЕМА МПЦ СПЦ
БОМБА НА ХАРИ КОСТОВ: ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ НА МЛАДИТЕ ПОД 30 ГОДИНИ ДА СЕ БАВАТ СО ПОЛИТИКА, НАМЕСТО ДА ЛЕПАТ ПЛАКАТИ И ДА ЧЕКАТ ПАРТИИТЕ ДА ГИ УХЛЕБАТ ДА УЧАТ ДА ЗАРАБОТАТ ПАРИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
БОМБА НА ХАРИ КОСТОВ: ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ НА МЛАДИТЕ ПОД 30 ГОДИНИ ДА СЕ БАВАТ СО ПОЛИТИКА, НАМЕСТО ДА ЛЕПАТ ПЛАКАТИ И ДА ЧЕКАТ ПАРТИИТЕ ДА ГИ УХЛЕБАТ ДА УЧАТ ДА ЗАРАБОТАТ ПАРИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
Петков по средбата со Ковачевски: Си ветивме дека конструктивниот дијалог ќе продолжи
Петков по средбата со Ковачевски: Си ветивме дека конструктивниот дијалог ќе продолжи
ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје
ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје
Трајанов: САД ќе ги седнат С. Македонија и Бугарија на иста маса
Трајанов: САД ќе ги седнат С. Македонија и Бугарија на иста маса
АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА МАЛАТА НИЛ НАСУФОСКИ
АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА МАЛАТА НИЛ НАСУФОСКИ
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат

ТРАЈКОВСКИ: Делчево иако е релативно мала Општина, таа прави големи чекори на полето на транспарентноста максимално вложувајќи ги ресурсите за да одговори во секој сегмент од транспарентноста и отчетноста, па во таа смисла и на даночната транспарентност

Ми претставува чест што денеска можам да се обратам на завршниот проектен настан на тема „Увид во даночното однесување за подобра даночна
усогласеност и одговорност“ од проектот имплементиран од Центарот за економски анализи (ЦЕА) – Скопје со поддршка на ЕУ.

Воедно, изразувам благодарност што Општина Делчево беше дел од проектот кој треба да ја унапреди даночната транспарентност.
Во оваа прилика ќе истакнам дека Делчево иако е релативно мала Општина, таа прави големи чекори на полето на транспарентноста максимално вложувајќи ги ресурсите за да одговори во секој сегмент од транспарентноста и отчетноста, па во таа смисла и на даночната транспарентност.

Вклученоста во овој проект ни помогна да ги увидеме слабостите и да бараме алатки и мерки за да работиме и да воведеме даночната транспарент која носи отчетност и гради доверба кај граѓаните. Тие треба да знаат како Општина Делчево ги троши нивните пари, дали ги слуша нивните приоритети.

Општина Делчево во изминатите две години имаше одлична соработка со ЦЕА преку Проектот за даночна одговорност. Општината како една од четирите пилот општини, во два наврати заедно со ЦЕА спроведе процес за увид во однесувањето на даночните обврзници кои нередовно ги подмируваат даночните обврски во нашата општина.

И во двата наврати се покажа дека комуникацијата, воопшто и начинот на комуникација со нашите даночните обврзници е исклучително важна. Исто така, ни покажа дека даночните обврзници во Делчево поседуваат силно изразени вредности за почитување на јавното добро кое влијае врз нивното однесување како даночни обврзници.

Во таа смисла би сакал да истакнам дека општините во прибирањето на сопствените приходи не треба само едноставно да ги процесираат податоците за даночните обврзници туку проактивно да се унапреди ефикасноста во нивното спроведување, вклучително и преку редовната комуникација со даночните обврзници за да се подобри нивното однесување за редовно да си ги подмируваат даночните обврски.

Истовремено, активната и честа комуникација со граѓаните и нивно формално вклучување во носење одлуки за поставување на приоритетите за трошење на локалните средства е, исто така, клучен аспект кој придонесува кон поголем даночен морал и поголема довербата во институциите.

loading...

anime freaks website. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

JUJUTSU KAISEN Episode 18

anime streaming AnimeFreak Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town?

Dragon Ball Z (Dub)

animefreaks website AnimeFreak JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind (Dub)

animefreaktv Attack on Titan Season 2 (Dub)