ЕБОР не се откажува од Бас рапид транзитот
ЕБОР не се откажува од Бас рапид транзитот
КАМЕРИТЕ НА ОРЦЕ НИКОЛОВ НЕ ЅИРКААТ ВО ДОМОВИТЕ: Камерите ќе бидат пуштени со посебно одобрение од Дирекцијата за заштита на личните податоци и ќе се користат исклучиво за паркираните возила на јавните паркиралишта на ЈП „ПОЦ“
КАМЕРИТЕ НА ОРЦЕ НИКОЛОВ НЕ ЅИРКААТ ВО ДОМОВИТЕ: Камерите ќе бидат пуштени со посебно одобрение од Дирекцијата за заштита на личните податоци и ќе се користат исклучиво за паркираните возила на јавните паркиралишта на ЈП „ПОЦ“
Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска имаше работна средба со вице-премиерот за економски и социјални политики и министер за труд и социјална политика во Република Бугарија Галаб Донев
Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска имаше работна средба со вице-премиерот за економски и социјални политики и министер за труд и социјална политика во Република Бугарија Галаб Донев
ПРАКТИЧНА, СОВРЕМЕНА И ПРОСТОРНА: OPEL ЈА ОТКРИВА ЦЕЛОСНО НОВАТА ASTRA SPORTS TOURER
ПРАКТИЧНА, СОВРЕМЕНА И ПРОСТОРНА: OPEL ЈА ОТКРИВА ЦЕЛОСНО НОВАТА ASTRA SPORTS TOURER
Ковачевски за влијанието на Заев: Мојот интегритет ќе го потврдам преку одлуките коишто ќе ги носам
Ковачевски за влијанието на Заев: Мојот интегритет ќе го потврдам преку одлуките коишто ќе ги носам
ФИЛИПЧЕ: Од исклучителна важност е успешното партнерството помеѓу Владата и граѓанскиот сектор во справувањето со еден комплексен проблем како што е ХИВ
ФИЛИПЧЕ: Од исклучителна важност е успешното партнерството помеѓу Владата и граѓанскиот сектор во справувањето со еден комплексен проблем како што е ХИВ
АЈДЕ НАРОДЕ ДА ЈА ЗАШТИТИМЕ ПРИРОДАТА: Oд денеска кесите ќе чинат 15 денари, ќе користиме торби како пред 30 години
АЈДЕ НАРОДЕ ДА ЈА ЗАШТИТИМЕ ПРИРОДАТА: Oд денеска кесите ќе чинат 15 денари, ќе користиме торби како пред 30 години
НА СКОПСКИ ИЗВРШИТЕЛ МУ СЕ ПАДНА БИНГО: Mу заплени 9,5 милиони евра на Самсоненко, ќе си лапне дебела провизија
НА СКОПСКИ ИЗВРШИТЕЛ МУ СЕ ПАДНА БИНГО: Mу заплени 9,5 милиони евра на Самсоненко, ќе си лапне дебела провизија

ЏОНСОН МЕТИ СО ЗГОЛЕМЕН ПРИХОД НО НАМАЛЕН ПРОФИТ ПОРАДИ ПАНДЕМИЈАТА НА КОВИД 19

ЏОНСОН МЕТИ СО ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА РАБОТЕЊЕТО ДО 31.03.2021
Добри перформанси и можности за раст водени од одржливи решенија

Роберт МекЛеод, главен и одговорен директор, коментира:

Нашите вработени завршија огромна работа, прилагодувајќи се на новите начини на работа со COVID-19 протоколите, се уште давајќи одлични резултати на нашите клиенти. Благодарение на нивната напорна работа имавме одлични резултати, што, во контекст во време на пандемија, е особено неверојатно и доказ за нивните напори.

После предизвикувачката прва половина, силно закрепнавме во втората половина, помогнато од силно закрепнување на нашите пазари и повисоките цени на благородните метали. Ја продолжуваме нашата програма за ефикасност, строго управуваме со стекнатиот капитал и генерираме готовина од нашите веќе добро воспоставени деловни активности, кои што продолжуваме да ги инвестираме во име на растот, посебно во областа на материјалите за батерии и водород. Годинава постигнавме добар стратешки напредок. Почнавме да склучуваме партнерства за унапредување на комерцијализацијата на eLNO и да обезбедуваме нови победи на клиентите во горивните ќелии. Нашата инвестиција во одржливи технологии се базира на нашата постоечка експертиза и ќе овозможи трансформации во транспортот, енергијата, декарбонизацијата на индустријата и циркуларната економија што треба да достигне нето нула – трансформации, кои се во срцето на постигнување на нашата визија за почист, поздрав свет за денес и за идните генерации.

Токму во овој контекст ги започнавме нашите нови цели за одржливост, што ќе резултира со тоа што Џонсон Мети ќе биде нула-нето бизнис до 2040 година. Нашата агенда за одржливост не се однесува само на начинот на водење сопствен бизнис, туку го поткрепува нашиот стратешки фокус за сегашните и идните технологии што ги продаваме на нашите клиенти.

Бидејќи светот има цел да се врати наназад кон позелена иднина кога ќе излеземе од пандемијата, нашите технологии никогаш нема да бидат порелевантни. Ова веќе го гледаме во континуираното закрепнување на нашите клучни пазари и силниот почеток на тековната година. Додека нашите пазари може да останат неизвесни бидејќи пандемијата продолжува да влијае на делови од светот поинаку, сепак очекуваме раст од ниска до средна граница кај основните оперативни перформанси во наредната година, пред очекуваната добивка од моментално силните цени на благородните метали.

Објавени резултати

Пријавените приходи се зголемија за 8% водени од повисоките просечни цени на благородни метали

Пријавената оперативна добивка се намали за 17% во најголем дел водена од повисоки административни трошоци и големите трошоци за оштетување и реструктуирање

Пријавената добивка пред оданочување се намали за 22% на 238 милиони фунти како резултат на помалата пријавена оперативна добивка, под влијание на повисоките административни трошоци и големите трошоци за оштетување и реструктуирање

Пријавениот EPS се намали за 20%, што е одраз на пониска пријавена оперативна добивка

Приливот на готовина од оперативни активности се зголеми за 171 милиони фунти на 769 милиони фунти водено од силното управување на работениот капитал.

Основна изведба (1)

Продажбата се намали за 5% (1 Н: -20% и 2 Н: + 11% на годишно ниво) пред се водено од влијанието на КОВИД-19 врз нашиот сектор за чист воздух, иако овој бизнис доживеа силно закрепнување во текот на втората половина

Основната оперативна добивка се намали за 5%, како резултат на повисоките административни трошоци и влијанието на пониската продажба, што беше модерирано од повисоките цени на металите во групата платина (pgm), пред се во ефикасните природни ресурси

Основната EPS се намали за 9%, што е одраз на помал оперативен профит

Бесплатниот проток на готовина од 305 милиони фунти беше силно подобрување во однос на претходната година, водено од квалитетното управување на работниот капитал низ групата и намалување на заостанувања и покрај значителното зголемување на цените на платината (pgm)

Билансот на состојба останува силен, со нето долг од 775 милиони фунти; нето долг кон EBITDA од 1,2 пати

Влијанието на КОВИД-19

Низ целата пандемија на КОВИД-19, продолживме да ги балансираме потребите на сите наши засегнати страни, при што приоритет се здравјето и безбедноста на нашите луѓе, на клиентите, добавувачите и заедниците во кои работиме. Во првата половина, нашата продажба опадна материјално за 20%, бидејќи неколку наши крајни пазари – особено автомобилскиот – забележаа значителен пад како резултат на пандемијата. Во втората половина се забележа силно закрепнување со продажба од 11% на годишно ниво. Активноста во голем број наши бизниси се врати на нивото пред пандемијата. Бидејќи светот се повторно станува позелен, следејќи ја пандемијата, ние сме идеално позиционирани да им помагаме на нашите клиенти во сложените предизвици за решавање на климатските промени преку нашата палета на водечки одржливи технологии.

Дивиденда

Одборот ќе предложи конечна обична дивиденда за 50.0 пенси на Годишното собрание на 29 јули 2021 година. Заедно со привремената дивиденда од 20.0 пенси по акција, ова дава вкупна обична дивиденда од 70.0 пенси што претставува пораст од 26% на претходната година. Одборот предвидува враќање на идните исплати на дивиденда на нивоа забележани пред пандемијата КОВИД-19, кога тоа го дозволуваат околностите. Откако ќе биде одобрена од акционерите, крајната дивиденда ќе се исплати на 3-ти август 2021 година, со датум на екс-дивиденда 10 јуни 2021 година.

Комитет за општествена вредност

Одборот одлучи да создаде Комитет за општествена вредност за да се фокусира и да се надгледува нашата стратегија за одржливост, целите и перформансите, што вклучува наши активности за управување со климата и ESG. Сите директори ќе бидат членови на комитетот, со кој ќе раководи неизвршниот директор Џејн Грифитс.

Изгледи за годината што завршува на 31 март 2022 година

Тековната година започна добро со продолжување на силата забележана во втората половина на 2020/21 година. Сепак, побарувачката на крајниот пазар останува неизвесна и е предмет на развојот на КОВИД-19 ширум светот, со потенцијал за нарушување на синџирот на снабдување за некои од нашите автомобилски клиенти.

Во 2021/22 година, под претпоставка дека нашите крајни пазари ќе останат робусни, очекуваме раст од ниска до средна вредност на основните оперативни перформанси по постојани цени на благородни метали (4) и постојана валута. Ова во голема мера ја рефлектира силата во чистиот воздух со подобрување на количините на автоматско производство, заострување на законодавството во Азија и водоснабдувања од повисок ред во тешки дизели во САД. Покрај тоа, очекуваме подобрени перформанси од „Catalyst Technologies“ и континуиран напредок во здравството. Очекуваме да видиме придобивки од нашите иницијативи за ефикасност во целата група, иако делумно ќе бидат компензирани со инвестирање за развој во области со нова технологија, како што се материјали за батерии и водород.

Според тековните девизни курсеви, преодните движења на девизите за годината што завршуваат на 31 март 2022 година се очекува негативно да влијаат на основната оперативна добивка за околу 25 милиони фунти.

Доколку цените на благородните метали останат на сегашното високо ниво за целата година (особено за родиум и паладиум), би очекувале понатамошна нето корист до 120 милиони фунти (5). Продолжените силни цени на металите, исто така, може да резултираат во повисок работен капитал, затоа што влијаат на слободниот проток на готовина на краток рок.

Продолжуваме да инвестираме во проекти за стратешки раст и се очекува капиталните трошоци да бидат до 600 милиони фунти за годинава. Ова ја одразува зголемената инвестиција како што е планирано во материјалите од батеријата, што е на добар пат и е во согласност со претходните очекувања, инвестицијата во нашите рафинерии за да се зголеми еластичноста и капацитетот на овие средства и инвестициите во нашите активности со водород.

Белешки:

1. Основната состојба е пред добивката или загубата од располагање со деловните субјекти, добивката или загубата од значителни правни постапки заедно со придружните правни трошоци, амортизацијата на стекнатите нематеријални добра, големите трошоци за оштетување и преструктуирање и, доколку е соодветно, поврзаните даночни ефекти. За дефиниции и усогласувања на други мерки што не се GAAP, видете на страниците 43 до 46.

2. Освен ако не е поинаку наведено, коментарот за продажба и оперативна добивка се однесува на перформанси со постојани стапки. Растот со постојани стапки го исклучува влијанието на преодот на движењето на девизи, при што резултатите од 2019/20 се претвораат во просечните курсеви 2020/21. Во 2020/21 година, влијанието на преодот на девизниот курс врз групната продажба и основната оперативна добивка беше негативно, околу 50 милиони фунти и околу 6 милиони фунти, соодветно.

3. Приходи со исклучок на продажба на благородни метали на клиенти и содржина на благородни метали на производи продадени на клиенти.

4. Врз основа на реалните цени на благородни метали во 2020/21 година.

5. Врз основа на сегашните цени на благородни метали на 25-ти мај 2021 година.

eLNO е заштитен знак на Јавното ограничено друштво Џонсон Мети

***

Британската компанија Џонсон Мети ја користи науката за да создаде почист, поздрав свет. Тие се светски лидер во производство на катализатори за автомобилската индустрија и системи на катализатори за контрола на загадувањето. Џонсон Мети работи во над 30 земји ширум светот и вработува повеќе од 15 000 луѓе. Една третина од сите нови возила ширум светот имаат катализатори од Џонсон Мети.

Џонсон Мети ја одбра Северна Македонија како дестинација за својата европска мега-фабрика за автокатализатори во Технолошко-индустриската развојна зона Скопје 1. Ова е најголемиот инвестициски проект, а воедно и најсофистицирана и најнапредна фабрика на Џонсон Мети во светот и компанијата е најголем извозник од Северна Македонија. Џонсон Мети минатата година ја затвори со 1.696 милиони евра увоз и 1.850 милиони евра извоз. Џонсон Мети во Северна Македонија вработува повеќе од 1.000 луѓе.

Ја инспирираме науката, го подобруваме животот

loading...