Десет причини зошто треба да се подржи тнр.Француски предлог на ЕУ за решавање на спорот со Бугарија!
Десет причини зошто треба да се подржи тнр.Француски предлог на ЕУ за решавање на спорот со Бугарија!
(ВИДЕО) АРСОВСКИ: Предлогот не е идеален, ама е подобар од претходниот и ни овозможува да ги почнеме преговорите, битката со Бугарија ќе продолжи
(ВИДЕО) АРСОВСКИ: Предлогот не е идеален, ама е подобар од претходниот и ни овозможува да ги почнеме преговорите, битката со Бугарија ќе продолжи
Партија на пензионери: Треба да се прифати новиот француски предлог
Партија на пензионери: Треба да се прифати новиот француски предлог
МАРИЧИЌ ВО ДОЛГО КИЛОМЕТАРСКО ИНТЕРВЈУ ЗА МИА ВО ДЕТАЛИ ГО ОБЈАСНУВА МОДИФИЦИРАНИОТ ФРАНЦУСКИ ПРЕЛОГ: Со модифицираниот француски предлог го добиваме она за што со години се бориме
МАРИЧИЌ ВО ДОЛГО КИЛОМЕТАРСКО ИНТЕРВЈУ ЗА МИА ВО ДЕТАЛИ ГО ОБЈАСНУВА МОДИФИЦИРАНИОТ ФРАНЦУСКИ ПРЕЛОГ: Со модифицираниот француски предлог го добиваме она за што со години се бориме
Спасовски: Вкупниот криминалитет бележи намалување за 8,31 проценти
Спасовски: Вкупниот криминалитет бележи намалување за 8,31 проценти
МЗШВ со поддршка на „Фестивал на биодиверзитет“ – Го јакнеме локалното производство и малите производители
МЗШВ со поддршка на „Фестивал на биодиверзитет“ – Го јакнеме локалното производство и малите производители
БОМБА НА МЕРСЕЛ БИЉАЛИ: ВМРО ја прави третата стратешка грешка!?
БОМБА НА МЕРСЕЛ БИЉАЛИ: ВМРО ја прави третата стратешка грешка!?
Авиони од Русија попладнево ќе ги однесат протераните 70 дипломати од Софија
Авиони од Русија попладнево ќе ги однесат протераните 70 дипломати од Софија

ДИКТАТОРЧЕ МАЛО БЕДНО – ЗНМ: Уште една отфрлена тужба на левица кон новинари

Основниот граѓански суд Скопје како првостепен парничен суд донесе решение со кое тужбата на тужителот Политичката партија ,,ЛЕВИЦА”, против тужените Друштво за дигитални медиуми Онлајн Медија ДОО Скопје и Предраг Петровиќ, ја отфрли како ненавремена.

Ова решение следи по претходно доставената тужба до судот од страна на политичката партија „ЛЕВИЦА“ на 20.02.2021 година во која се наведува дека онлајн медиумот ,,А1on.mk” на 07.12.2020 објавил текст со наслов: ,,Апасиев молчи за парите кои следуваат на Левица, не кажува дали ќе се откаже во корист на работничката класа”.

На ваквиот новинарски текст реагирале од политичката партија „ЛЕВИЦА“ со што доставиле барање за демант а истиот бил објавен од страна на медиумот. Незадоволни од демантот, политичката партија „ЛЕВИЦА“ поднела тужба против наведениот медиум и главен уредник меѓутоа судот со решение таквата тужба ја отфрли како ненавремена од причина што политичката партија „ЛЕВИЦА“ не го испочитувала законскиот рок од 30 дена за поднесување на ваков вид на тужби, односно истата тужба била задоцнета.

Инаку, минатиот месец претседателот на политичката партија „ЛЕВИЦА“, Димитар Апасиев изгуби кривичен спор кој го иницираше против колешката Мери Јордановска за претходно објавен текст.

Овој вид на тужби служат да се предизвика заплашување и правни трошоци или едноставно исцрпување на тужените, во случајов на новинари со цел да се демотивираат или да се откажат од јавна критика. Ваквите тужби во контекст на Советот на Европа се познати како стратешки тужби за спречување на јавно учество (SLAPP). Овие тужби, посебно кога се иницирани од политичари и носители на јавни функции, можат да предизвикаат самоцензура кај новинарите а со тоа да се наруши правото на информирање на граѓаните.

loading...

ric go88 go88 không rút được tiền Go88 apk - Hệ thống game bài đổi thưởng uy tín

sunwin g88 sunwin cổng game quốc tế tại sunwin plus