(ВИДЕО) Ковачевски и Груби во Сарај: Со 49,7 милиони евра од ТАВ програмата реализираме инфраструктурни проекти за реалните потреби на граѓаните
(ВИДЕО) Ковачевски и Груби во Сарај: Со 49,7 милиони евра од ТАВ програмата реализираме инфраструктурни проекти за реалните потреби на граѓаните
ЦУК: Стојанче Ангелов на состанок на Комитетот за отпорност на НАТО во Брисел
ЦУК: Стојанче Ангелов на состанок на Комитетот за отпорност на НАТО во Брисел
(ВИДЕО) СДСМ ПРИЛЕП: 7 месеци лаги и лажни ветувања на ВМРО ДПМНЕ и градоначалникот Борче Јовчески
(ВИДЕО) СДСМ ПРИЛЕП: 7 месеци лаги и лажни ветувања на ВМРО ДПМНЕ и градоначалникот Борче Јовчески
Петков: Не можам сам да го кренам ветото за Северна Македонија, ќе мора да има процедура во институциите и сите да се произнесат
Петков: Не можам сам да го кренам ветото за Северна Македонија, ќе мора да има процедура во институциите и сите да се произнесат
ОВАА ЖЕНА НЕМА СРАМ, ДУРИ НИ МИЦКОВСКИ НЕ Е ТОЛКУ ЗАБЕГАН: СПОРЕД ПОРТАЛОТ СДК, ЗА ДА НЕ Ѝ СЕ ПОСТАВУВААТ ПРАШАЊА, АРСОВСКА ГО СЛАВЕШЕ САМА СО ПОЖАРНИКАРИТЕ НИВНИОТ ПРАЗНИК
ОВАА ЖЕНА НЕМА СРАМ, ДУРИ НИ МИЦКОВСКИ НЕ Е ТОЛКУ ЗАБЕГАН: СПОРЕД ПОРТАЛОТ СДК, ЗА ДА НЕ Ѝ СЕ ПОСТАВУВААТ ПРАШАЊА, АРСОВСКА ГО СЛАВЕШЕ САМА СО ПОЖАРНИКАРИТЕ НИВНИОТ ПРАЗНИК
Не престануваат дојавите за бомби, повеќе од 100 училишта низ Србија се префрлија онлајн
Не престануваат дојавите за бомби, повеќе од 100 училишта низ Србија се префрлија онлајн
СЕ ОСТВАРИ ВЕТУВАЊЕТО НА ЗАЕВ И СДСМ ОД 2016-ТА: Просечната нето плата во март 31.080 денари
СЕ ОСТВАРИ ВЕТУВАЊЕТО НА ЗАЕВ И СДСМ ОД 2016-ТА: Просечната нето плата во март 31.080 денари
Оскаровецот Вангелис починал од Ковид-19 во Франција
Оскаровецот Вангелис починал од Ковид-19 во Франција

Е САМО УШТЕ ОВА НИ ТРЕБАШЕ ПОКРАЈ ПАНДЕМИЈАТА, ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА И ИНФЛАЦИЈАТА: Потврден прв случај на Африканска свинска свинска чума во земјава, ќе се уништуваат цели фарми

Агенцијата за храна и ветеринарство го потврди првиот случај на болеста Африканска свинска чума во две огледувалишта во делчевско.

Врз основа на добиени лабораториски наоди од Институтот за ветеринарна медицина од 06.01.2022 година, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) го потврди првиот случај на присуство на болеста Африканска свинска чума во две огледувалишта во делчевското село Драмче каде се угинати 14 свињи. Како што информираат од АХВ, директорот Николче Бабовски донесе решение со кое нареди преземање на контролни и заштитни мерки за контрола и сузбивање на болеста, а за појавата на болеста официјално ги извести и Светската организација за здравствена заштита на животните – ОИЕ и Европската комисија.

„На целата територија на Република Северна Македонија се забранува промет и движење на свињи, одржување на изложби или друг вид на спортски или културни настани за сите приемчиви животни на оваа болест, а до крајот на месецов ќе се спроведе и вонреден попис на свињите и клинички преглед во оглесдувалиштат“, се вели во соопштението од Агенцијата за храна и Ветеринарство.

Во сите ловишта во Источниот регион во кој спаѓаат општините Берово, Виница, Делчево, Зрновци, Карбинци, Кочани, Македонска Каменица, Пехчево, Пробиштип, Чешиново Облешево и Штип каде целосно е забранет ловот (за сите видови на дивеч), ловните друштва и концесионерите на ловиштата имаат обврска согласо донесеното решение да вршат пребарување на ловиштето за пронаоѓање на угинати диви свињи, земање на мостри од истите и нештено отстранување на угинатите диви свињи, а пронајдените угинати диви свињи треба да се пријават кај официјалените ветеринари.

Како што се додава во соопштението Стручни тимови составени од претставници од Агенцијата за храна и ветеринарство, Министерството за внатрешни работи, претставници од локалната самоуправа од Општина Делчево и од ветеринарните друштва од вчера се на терен и ги спроведуваат наредените мерки со донесеното решение.

„Во одгледувалиштата каде е потврдено присуството на болеста, извршена е еутанизација (хумано убивање) на 6 свињи, земени се мостри за лаборатиориско испитување, а лешевите на угинатите и еутанизираните животни, под официјален надзор, се нештетно отстранети и закопани. Со цел уништување на вирусот, во овие одгледувалишта извршена е и темелна дезинфекција на просторот и опремата, преземени се и мерки за нештетно отстранување на свежо месо, подготовки од месо и производи од месо кои се затекнати во фрижидерите во домаќинствата во чии одгледувалишта е потврдено присуството на болеста“, додаваат од АХВ.

Во заштитната зона со радиус од 3 километри околу потврдените жариштa, вкучувајќи ги населените места Драмче, Очипала, Киселица и Ветрен во Општина Делчево, се спроведува попис и спроведување на клинички преглед на сите одгледувалишта, а воведена е и забрана за движење и превоз на свињите во и од сите одгледувалишта од оваа зона.

За утврдување на можниот извор на заразата во одгледувалитата од заштитната зона како што напоменуваат од Агенцијата за храна и ветеринарство ќе се изврши и епидемиолошко испитување како и одземање, убивање и нештетно отстранување (депопулација) на сите свињи од кои ќе се земаат мостри за лабораториско испитување.

„За одгледувачите на сила е и мерката за задолжително пријавување на секој сомнеж на болеста и на угинување на животни. Во зоната под надзор (во радиус од 10 километри околу жариштата каде болеста е потврдена), а која ги опфаќа општините Делчево и Македонска Каменица со населените места Ѕвегор, Габрово, Полето, Костин Дол, Селник, Косевица, Македонска Каменица, Луковица, Тодоровци, Бигла, Косово Дабје, Делчево, Турија и Иливо, се забранува движење и превоз на свињите во и од сите одгледувалишта од заштитната зона, освен ако свињите се упатуваат на колење во најблиската соодветна кланица“, дополнија од АХВ.

Во оваа зона, наредени се мерки за следење на состојбата и за спроведување на засилени биосигурносни мерки на фармите, а засилени ќе бидат и контролите.

loading...

https://animeflix1.com/. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

watch anime online ANIMEFLIX Josee, the Tiger and the Fish

BANANA FISH Episode 20

animeflix ANIMEFLIX SK8 the Infinity

ANIMEFLIX Demon Slayer: Entertainment District Arc

animes online Demon Slayer -Kimetsu no Yaiba- The Movie: Mugen Train

tải go88