ЕДЕН ДЕН ЗА ОВА ЌЕ СЕ СНИМААТ ФИЛМОВИ – БИТКАТА ЗА КИЕВ: КАКО УКРАИНЦИТЕ ГО ОДБИЈА НАПАДОТ НА 25 000 РУСКА ВОЈСКА СО НАД 1000 ВОЗИЛА – ТЕНКОВИ, РАКЕТНИ ЛАНСЕРИ, КАМИОНИ И БТР ВОЗИЛА

– Околу 28.000 руски војници беа запрени од украинската армија во различни правци кон Киев. Главната цел на Русија е да го опколи Киев и да го принуди украинското раководство да го промени својот политички курс. Русите го губат темпото, чекаат дополнителни единици и залихи, – Генералштабот

– Северозападно од Киев: 7 руски батаљонски тактички групи (5000 мажи) запреа во близина на Бородинка, Буча и Вишхород. Руските десантни трупи на југ од Киев во близина на Томиливка и Василков беа уништени, – Генералштабот

– 14 руски батаљонски тактички групи (до 11.000 мажи) се обидоа да го блокираат Киев од североисток. Тие беа запрени од украинската армија на околу 100 километри од Киев во близина на Нижин, Велика Дороха, Обичив, Сими и Прилуки, некои руски војници се блокирани во близина на Киев, – Генералштабот

– До 12 руски батаљонски тактички групи (9.500 мажи) беа запрени во близина на Харков во насока Киев, во областа Охтирка, Боходухив, Дерхачив, Печенихи, – Генералштабот

– Исто така, на југот на Украина, Русија продолжува со офанзивните операции со испраќање до 3 батаљонски тактички групи (2.500 мажи) од вториот ешалон. „Севкупно, напаѓачите губат десетици тенкови, стотици оклопни возила и илјадници руски војници секој ден“, – нагласи Генералштабот.