ЕДЕН ОД НАЈДОБРИТЕ ГРАДОНАЧАЛНИЦИ ВО ЗЕМЈАТА - НИКОЛЧЕ МИСКОСКИ, КРИВОГАШТАНИ
ЕДЕН ОД НАЈДОБРИТЕ ГРАДОНАЧАЛНИЦИ ВО ЗЕМЈАТА - НИКОЛЧЕ МИСКОСКИ, КРИВОГАШТАНИ
КОВАЧЕВСКИ КОН МИЦКОВСКИ: Нека мисли малку на народот не само на својата кариера, тој беше против НАТО, сега е против ЕУ, ако сака да живее во изолација нека се затвори сам некаде, но нека не го турка народот да живее во изолација
КОВАЧЕВСКИ КОН МИЦКОВСКИ: Нека мисли малку на народот не само на својата кариера, тој беше против НАТО, сега е против ЕУ, ако сака да живее во изолација нека се затвори сам некаде, но нека не го турка народот да живее во изолација
Ковачевски на средба со дипломатскиот кор: Северна Македонија е членка на НАТО, нејзиното местото е и во ЕУ
Ковачевски на средба со дипломатскиот кор: Северна Македонија е членка на НАТО, нејзиното местото е и во ЕУ
(ВИДЕО) Пивара Скопје инвестираше дополнителни 10,7 милиони евра во модернизација на производството и одржлив развој
(ВИДЕО) Пивара Скопје инвестираше дополнителни 10,7 милиони евра во модернизација на производството и одржлив развој
ДУИ: Земјата има историскa можност за европска иднина и за затворање на сите прашања со соседите
ДУИ: Земјата има историскa можност за европска иднина и за затворање на сите прашања со соседите
КОВАЧЕВСКИ: ЗАЕДНО ЌЕ ЈА ДОНЕСЕМЕ ОДЛУКАТА, СИТЕ ЛАГИ НА ОПОЗИЦИЈАТА ПОТОНАА ВО ВОДА, СЕ ВИДЕ ДЕКА ДОБРО СМЕ СЕ БОРЕЛЕ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ!
КОВАЧЕВСКИ: ЗАЕДНО ЌЕ ЈА ДОНЕСЕМЕ ОДЛУКАТА, СИТЕ ЛАГИ НА ОПОЗИЦИЈАТА ПОТОНАА ВО ВОДА, СЕ ВИДЕ ДЕКА ДОБРО СМЕ СЕ БОРЕЛЕ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ!
(ВИДЕО) Ковачевски: Позицијата во која сме денес е далеку подобра и имаме предлог кој ги инкорпорира нашите забелешки
(ВИДЕО) Ковачевски: Позицијата во која сме денес е далеку подобра и имаме предлог кој ги инкорпорира нашите забелешки
Рама: Македонија без двоумење да го прифати францускиот предлог
Рама: Македонија без двоумење да го прифати францускиот предлог

ЕСМ: ФЕ Осломеј 1 во Кичево е прва сончева електрана во Југоисточна Европа

Фотонапонската електрана (ФЕ) на АД ЕСМ изградена во кругот на РЕК Осломеј со моќност од 10 мегавати e прв пример на енергетска транзиција во Југоисточна Европа во кој електричната енергија ќе се произведува од сонце преку панели поставени врз стар, исцрпен рудник за јаглен.

Фотонапонската електрана во Осломеј, која е пуштена во пробно производство, е прва во низата електрани кои треба целосно да го заменат досегашниот инсталиран капацитет на РЕК Осломеј.

Крајната цел на овој проект е рударско-енергетскиот комбинат кој има инсталирана моќност од 120 мегавати да биде заменет со сончеви електрани со еднаква инсталирана моќност од 120 мегавати.

Европската енергетска заедница го препорачува овој пример во други земји во регионот каде се спроведува енергетска транзиција.

Фотонапонската електрана Осломеј 1 веќе ги дава првите киловати електрична енергија во системот и АД ЕСМ и официјалнио го прошири своето портфолио на обновливи извори, и сега покрај енергија од ветер произведуваме и електрична енергија од сонце.

Вкупното годишно производство на ФЕ Осломеј 1 ќе изнесува 15-17 гигават часови, доволни за потребите на околу 2.800 домаќинства.

ФЕ Осломеј 1 е во целосна сопственост на АД ЕСМ. Изградбата на електраната чинеше 7 милиони евра, од кои дел беа сопствени средства, а дел се кредитна линија од Европската банка за обнова и развој, кои со поволни услови поддржуваат инвестиции во обновливи извори.

Проектот на транзиција продолжува со фотонапонска електрана Осломеј 2 од 10 мегавати која е во фаза на подготовка на документација и со подготвителни работи за почеток на изградбата на две електрани по 50 мегавати со јавно-приватно партнество со компаниите Соларпро-Бугарија и Фортекс-Турција.

loading...

go88 mới nhất

sunwin g88 SUNWIN - NHÀ CÁI UY TÍN ĐÔNG NGƯỜI CHƠI NHẤT 2022 sunwin đặt máy chủ ở đầu