Литванија изложена на голем кибер напад од Русија: Одмазда за блокадата на Калининград
Литванија изложена на голем кибер напад од Русија: Одмазда за блокадата на Калининград
Шолц: Нема враќање на состојбата од пред рускиот напад врз Украина
Шолц: Нема враќање на состојбата од пред рускиот напад врз Украина
РУСКАТА ВОЈСКА СЕЕ СМРТ ВО УКРАИНА: Најмалку 10 лица загина при руски напад врз трговски центар во Кременчук
РУСКАТА ВОЈСКА СЕЕ СМРТ ВО УКРАИНА: Најмалку 10 лица загина при руски напад врз трговски центар во Кременчук
Николовски од Долнени: Земјоделците редовно и неселективно ги добиваат своите субвенции – Се покажа дека партиските блокади се на штета на секој земјоделец
Николовски од Долнени: Земјоделците редовно и неселективно ги добиваат своите субвенции – Се покажа дека партиските блокади се на штета на секој земјоделец
Алијанса за Албанците: Насилство и вандализам на координаторот на ДУИ
Алијанса за Албанците: Насилство и вандализам на координаторот на ДУИ
Зошто медиумите му дозволуваат на Никола Димитров да се одмаздува на СДСМ и ДУИ за тоа што не стана министер со тоа што ќе шири паника и национализам и ќе ги поткопува преговорите со Бугарија?!
Зошто медиумите му дозволуваат на Никола Димитров да се одмаздува на СДСМ и ДУИ за тоа што не стана министер со тоа што ќе шири паника и национализам и ќе ги поткопува преговорите со Бугарија?!
БОМБА НА ОСМАНИ: Димитров потпиша протокол во кој прифаќаме бугарско гледиште кон Илинденското востание, со замнувањето од МНР Димитров си го зел документот со себе!
БОМБА НА ОСМАНИ: Димитров потпиша протокол во кој прифаќаме бугарско гледиште кон Илинденското востание, со замнувањето од МНР Димитров си го зел документот со себе!
Тамара Јованов: Шминкање до непрепознатливост, за потоа на крајот на денот да ја тргнеш шминката и пак да бидеш таа/тој што не се сака и прифаќа себеси
Тамара Јованов: Шминкање до непрепознатливост, за потоа на крајот на денот да ја тргнеш шминката и пак да бидеш таа/тој што не се сака и прифаќа себеси

ЕСМ ги намали платите на директорите со нови мерки на штедење

Електрани на Северна Македонија објави дека со новиот пакет на мерки на штедење се намалени платите на директори, намалени се јавни набавки и расходите на акционерското друштво во државна сопственост.

„Преземени се пошироки мерки за заштеди и преку намалување на издатоците за плати и надоместоци, почнувајќи од платите во Управниот одбор, односно намалени се платите на генералниот директор на АД ЕСМ, и на заменик генералниот директор, како и други издатоци на име месечни примања, кои ќе придонесат за намалување на трошоците во делот на платите“, известуваат од државни електрани.

Во годишниот план за јавни набавки има намалување за 96 милиони евра, во финансискиот план се кратат расходи за 8,3 милиони евра, а во инвестициската програма има редуцирање на 117 милиони евра.

„Издадени се решенија за мерка принуден одмор до два месеци врз основа на доброволно пријавување на работниците, согласно Законот за работни односи, со исплата на 70% од платата, со што исто така ќе се остварат заштеди. Уште од декември 2021г. намалени или целосно запрени се и сите други трошоци, односно: спонзорства, репрезентации, службени патувања кои не се строго поврзани со производството на електрична енергија, сведена е на неопходниот минимум исплатата на прекувремени работни часови, законската дневница за патување се исплаќа во половина износ, запрена е набавката на возила, освен возила потребни за производниот процес, употребата на патнички возила е целосно и строго рационализирана“, дополнуваат од ЕСМ.

loading...

hướng dẫn nạp tiền go88 go88 quên mật khẩu không rút được tiền từ go88

sunwin máy chủ đặt ở đầu