БРАВО - КОЖУВЧАНКА ДОНИРАЛА НАД 160 000 ЕВРА НА КАВАДАРЧАНИ!
БРАВО - КОЖУВЧАНКА ДОНИРАЛА НАД 160 000 ЕВРА НА КАВАДАРЧАНИ!
Премиерот Ковачевски на ФБ: Благовремената и координирана реакција го спречи ширењето на пожарот во Битола и предизвикување на поголема штета
Премиерот Ковачевски на ФБ: Благовремената и координирана реакција го спречи ширењето на пожарот во Битола и предизвикување на поголема штета
ОВА Е НАЈГОЛЕМ СРАМ ЗА ДРЖАВАТА: Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета
ОВА Е НАЈГОЛЕМ СРАМ ЗА ДРЖАВАТА: Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета
Славењето на Водици во реканското село Битуше е посебно доживување, различно од другите македонски села и градови
Славењето на Водици во реканското село Битуше е посебно доживување, различно од другите македонски села и градови
ЛДП се шири со нови општински организации. Вечерва во хотел Сириус, се одржа основачко Собрание на општинската организација на ЛДП - Василево
ЛДП се шири со нови општински организации. Вечерва во хотел Сириус, се одржа основачко Собрание на општинската организација на ЛДП - Василево
Комерцијална банка и East Gate Mall - заедно за нова радост! Подари 1.000, 2.000, 3.000, 4.000 или 5.000 денари во вид на подарок-картичка и израдувај ги оние што најмногу ти значат
Комерцијална банка и East Gate Mall - заедно за нова радост! Подари 1.000, 2.000, 3.000, 4.000 или 5.000 денари во вид на подарок-картичка и израдувај ги оние што најмногу ти значат
АНАСТАСОВ: УЛИЦИТЕ ВО ПРОБИШТИП СЕ ЧИСТАТ И ПОСОЛУВААТ РЕДОВНО, СЕПАК ДА СЕ ВОЗИ ВНИМАТЕЛНО
АНАСТАСОВ: УЛИЦИТЕ ВО ПРОБИШТИП СЕ ЧИСТАТ И ПОСОЛУВААТ РЕДОВНО, СЕПАК ДА СЕ ВОЗИ ВНИМАТЕЛНО
Демократски сојуз: ВМРО-ДПМНЕ, продолжува со монструозни конструкции и обвинувања
Демократски сојуз: ВМРО-ДПМНЕ, продолжува со монструозни конструкции и обвинувања

ЕУ ДЕЊЕ СЕ ПРОШИРУВА ЗА НАС, А НОЌЕ СЕ ЗАТВОРА, ПРЕМИЕРОТ ЗАЕВ СО КРИТИКИ ВО СВОЈ АВТОРСКИ ТЕКСТ ЗА БЕЛГРАДСКА ПОЛИТИКА: СО ИНИЦИЈАТИВАТА ОТВОРЕН БАЛКАН, МЕСТО СУДБИНА, ЗАЕДНИЧКИ ИЗБРАВМЕ ИДНИНА ЗА НАШИТЕ ТРИ ЗЕМЈИ

Зошто на Економскиот форум во Скопје на 29 јули реков дека започнува нова ера на соработката во регионот?

“Отворен Балкан” е спротивно на сѐ она што до сега е синоним или стереотип за Балканот.

Политичките лидерства на Србија, Северна Македонија и Албанија седнаа и во пријателска атмосфера, без ниту најмало оптеретување која земја е поголема, која земја е подемократска, која има повеќе историја, која има повеќе право на било што, седнаа на маса, најотворено разговараа и се договорија дека стереотипите создадени во минатото не се правило и не се судбина.

Наместо судбина, ние избравме иднина. Наместо некни – денес и утре.

Ние велиме дека ја земаме судбината во свои раце и отвораме нови перспективи за нашите држави, нашите народи, нашите економии и нашите општества.

Нашите народи, македонскиот народ, албанскиот народ и српскиот народ, и сите други народи што живеат во државите од овој наш Балкан, пред себе имаат ист пат. Имаме иста визија и вредности – тоа се европските вредности, а не политики на ѕидови и поделби. Градиме мостови, не ѕидови.

“Отворен Балкан” е израз на силната политичка волја на Северна Македонија, Србија и Албанија и иницијатива од највисок јавен интерес.

Се поврзуваме со јасна, отворена и јавна намера нашите народи час поскоро да осетат директни, економски придобивки од олеснувањата кои ги обезбедуваме. Очекуваме многу скоро бенефитите да се осетат во домашниот буџет на милиони семејства, во квалитетот на живот на милиони граѓани.

И ова е само почеток. Почеток на нешто наше, автентично, за нас трите земји, јасен трасиран европски пат, отворен за сите други кои мислат добро за својот народ – ние градиме отворен пат, отворени граници, отворена економија – Отворен Балкан!

Ова што денес го градиме е европско и никако поинаку, затоа што во себе, во своите темели ги содржи четирите слободи на Европската Унија – Слобода на движење на луѓе, добра, капитал и услуги.

“Отворен Балкан” е демонстрација на прогрес, наш чекор напред кон кој сме упатени следејќи ја мнозинската волја на нашите народи. Нема веќе чекање и нема отфрлање. Сечиjа поддршка е добредојдена на овој наш заеднички европски пат, а најмногу е добредојдена поддршката од Европската Унија, како наш природен, очекуван и долго повикуван партнер. Ние сме тука, ние сме Европа, а “Отворен Балкан” не е алтернатива на ЕУ туку испорака на она што треба да го испорача и самата ЕУ.

“Отворен Балкан” е комплементарен, а не спротивставен на ЕУ. “Отворен Балкан” е засилувач на нашата европска агенда, при што сите три земји остануваат посветени на своите агенди и обврски за пристапување во членство во ЕУ.

Но се согласивме дека Албанија, Србија и Северна Македонија нема да ја запрат својата интеграција поради конфузните сигнали кои ги праќа Брисел по однос на проширувањето за кое до вчера уверуваа дека е стратешко за Унијата. И додека Унијата наутро се проширува, а навечер се затвора, нашиот пат е дење-ноќе отворен, европски, без дилеми посветен на соработка, на пријателство, на солидарност, на повеќе слобода и на подобар живот за секој еден граѓанин од нашиот регион.

Ете поради овие европски вредности и високи цели, ние од трите земји се договоривме дека во интерес на нашите граѓани не смееме веќе да чекаме ЕУ да постигнува консензус. Сегашноста и утрешнината во овој дигитален 21 век не можат веќе да чекаат.

Ако земјите-членки можеа да ја создадат ЕУ, зошто ние не би можеле да го создадеме “Отворен Балкан”. Моделот го имаме и фала богу учиме и од сопствените грешките во минатото, но и од грешките на ЕУ.

Единствениот начин како можеме да го подобриме животот во регионот е да го донесеме тоа што го имаат граѓаните во Германија, во една Франција, во една Австрија, Италија, овде во регионот. А сите знаеме дека овие наши пријателски земји ќе ни помогнат во тој трансфер на искуства, знаења и стандарди.

И еве што практично значат четирите слободи поради кои го издигнавме “Отворен Балкан” како база за единствениот регионален пазар:

01. Да обезбедиме слободно движење на стоки, преку услужна инфраструктура на граничните премини, со 24-часовно работно време на сите гранични служби и со проширување на зелените коридори меѓу нашите земји и кон ЕУ;

Тоа значи 0 минути чекање на границите и кога камионот ќе тргне од било која дестинација од регионот за да стигне во било кој град од Албанија, Србија или Северна Македонија нема да треба да запре на ниту една граница. Само така ќе се движиме побрзо, напред;

02. Да ги подготвиме сите мерки за слободно движење на услуги, преку взаемно признавање на професионалните квалификации, воведување систем без дозволи за интер-компаниски трансфери во рамките на отворениот Балкан, меѓусебно признавање електронски потписи и други доверливи услуги;

03. Да го прошириме слободното движење на луѓето, преку овозможување мобилност на младите, истражувачите, меѓусебно признавање на компетенциите и работните дозволи и преку проширување на туристичките понуди и бенефиции во регионот;

Ова е начин да го запреме иселувањето на младите и да останат во регионот или дома на работни места во компании кои го препознаваат потенцијалот што го носи пазарот од 18 милиони граѓани.

04. За слободното движење на капиталот, работиме на системот за споделување информации во врска со ДДВ, конзистентен со системите што се користат во ЕУ – со цел товарните возила да не сопираат на границите во регионот.

-КОЛУМНА НА ПРЕМИЕРОТ ЗОРАН ЗАЕВ ЗА БЕЛГРАДСКА ПОЛИТИКА

loading...

watch anime dub. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

Naruto Episode 220

anime to watch AniWatch SK8 the Infinity (Dub)

ani watch Bleach (Dub)

sites to watch anime Hunter x Hunter (2011)

AniWatch The Misfit of Demon King Academy: History’s Strongest Demon King Reincarnates and Goes to School with His Descendants