ВО КАВАДАРЦИ ПРОДОЛЖУВААТ ГРАДЕЖНИТЕ АКТИВНОСТИ
ВО КАВАДАРЦИ ПРОДОЛЖУВААТ ГРАДЕЖНИТЕ АКТИВНОСТИ
Ексклузивно на МИА: ЕК смета дека власта треба да продолжи со реформите и да се фокусира на спроведување на постоечката законска рамка наместо на спорадични нови иницијативи
Ексклузивно на МИА: ЕК смета дека власта треба да продолжи со реформите и да се фокусира на спроведување на постоечката законска рамка наместо на спорадични нови иницијативи
Привремениот престој во Северна Македонија заврши за уште 27 граѓани на Авганистан, траен престој им обезбеди Ирска
Привремениот престој во Северна Македонија заврши за уште 27 граѓани на Авганистан, траен престој им обезбеди Ирска
Гемак Трејд одбележува 30 години од своето основање - Три децении синоним за одржливост, успех и иновативност
Гемак Трејд одбележува 30 години од своето основање - Три децении синоним за одржливост, успех и иновативност
ТРИЧКО НАЦИОНАЛЕ: НЕ ДОБИ СДСМ ШАМАР, МАКЕДОНЕЦОТ САМ СЕБЕ СИ УДРИ ШАМАР!
ТРИЧКО НАЦИОНАЛЕ: НЕ ДОБИ СДСМ ШАМАР, МАКЕДОНЕЦОТ САМ СЕБЕ СИ УДРИ ШАМАР!
ДОЈЧЕ ВЕЛЕ ПРЕДНИЧИ ВО ПАНИКАТА ОД ЗАВЧЕРАШНИТЕ ИЗБОРИ: ВЧЕРАШНИОТ ШАМАР ДЕНЕСКА ПРЕРАСНА ВО БОКС ВО ЧЕЛО!
ДОЈЧЕ ВЕЛЕ ПРЕДНИЧИ ВО ПАНИКАТА ОД ЗАВЧЕРАШНИТЕ ИЗБОРИ: ВЧЕРАШНИОТ ШАМАР ДЕНЕСКА ПРЕРАСНА ВО БОКС ВО ЧЕЛО!
(ВИДЕО) Македонски Телеком одбележува 25 години мобилна телефонија во Македонија
(ВИДЕО) Македонски Телеком одбележува 25 години мобилна телефонија во Македонија
ЕВЕ ЗОШТО ЗАЕВ ЌЕ БИДЕ ПРЕМИЕР УШТЕ ДОЛГО ВРЕМЕ: ВЛАСТА (СДСМ - БЕСА - ЛДП - ДОМ - ДУИ) ОСВОИ 390 000 ГЛАСОВИ НАСПРОТИ ОПОЗИЦИЈАТА (ВМРО ДПМНЕ-ГРОМ - АА) КОЈА ОСВОИ 340 000 ГЛАСОВИ НА ОВИЕ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ!
ЕВЕ ЗОШТО ЗАЕВ ЌЕ БИДЕ ПРЕМИЕР УШТЕ ДОЛГО ВРЕМЕ: ВЛАСТА (СДСМ - БЕСА - ЛДП - ДОМ - ДУИ) ОСВОИ 390 000 ГЛАСОВИ НАСПРОТИ ОПОЗИЦИЈАТА (ВМРО ДПМНЕ-ГРОМ - АА) КОЈА ОСВОИ 340 000 ГЛАСОВИ НА ОВИЕ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ!

ФИЛИПЧЕ: Европскиот ден на органодонорството им го посветуваме на сите семејства кои донираа органи од своите блиски, како и на донаторите на коскена срцевина

Ја подигаме свесноста за значењето на донирањето на органи и ткива, како и донирањето на коскена срцевина како начин на лекување и спасување човечки животи. 👐Со шест трансплантирани срца, 17 трансплантирани бубрези, 4 трансплантации на коскени ткива и 35 трансплантации на коскена срцевина од несроден дарител, нашата држава направи сериозен исчекор во трансплантацијата.

Во 2019 година направивме измени во Програмата за трансплантација. Се ажурираа листите на пациенти на коишто им беа потребни органи, срце бубрези и црн дроб како и коскени ткива. 📧Паралелно на сето тоа направивме зајакнување на електорнскиот систем, ажурирање на електронските листи и за првпат воведовме електронски регистар кој што по систем на приоритизација врз основа на соодветни критериуми дава приоритет на пациентите кои што треба да ги добијат органите.

Во екот на кризата со ковид во мај минатата година испишавме историја во македонската кардиохирургија и ја направиме првата трансплантација на срце во нашата земја.❤️
На крај од 2018 година на Клиниката за хематологија беше направена првата несродна трансплантација на матични клетки. Со тоа лекувањето на тешки малигни заболувања на крвта🩸 почна да се врши по еднакви процедури, како во кој било светски или европски современ центар.

📧Со ова нашата држава преку Националниот регистар, доби континуиран и непречен пристап до светката асоцијација на регистри на доброволни дарители на коскена срцевина.

loading...